" Moje oczko w głowie "cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: " Moje oczko w głowie "cz.2

Post »

Z ziół polecam jeszcze czomber górski i meliskę :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu Witaj :wit Widzę że Krysia mnie wyręczyła w odpowiedzi i dobrze ona ma większą wiedzę . Ja mam dwa lubczyki w dwóch różnych miejscach i oba jednakowo rosną .
Agusia :wit Nareszcie - gdzie się zaszyłaś ??? Wracaj i nie zostawiaj mnie samej :;230
Krysiu :wit Dziękuje za odpowiedź Małgosi i mnie też . Melisę cytrynową mam , tymianek też i coś - nie wiem co ??może estragon albo oregano . A hyzopu lekarskiego na oczy nie widziałam . :oops: :oops: Moja rabatka ziołowa jest właśnie w słońcu -- tylko jeszcze trochę miejsca wolnego tam jest i stąd moje przemyślenia - co by tu jeszcze ???
Iza Ciebie też serdecznie witam :wit i dziękuję za podpowiedź , meliskę mam a czomber górski - co to takiego :oops: :oops:
Człowiek całe życie się uczy i umrze ...... jak ja jeszcze mało wiem ;:223
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresko,tak,chodzi mi o dzwonek skupiony ;:196
Hmm... mój lubczyk właśnie rośnie,a właściwie nie rośnie, w takim suchym miejscu.Marzenko,masz racje ,dostanie kompostu.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Musze przesadzic wiosna swój lubczyk,dam troche kompostu i przesadzę go w bardziej słoneczne miejsce.
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Tereniu ;:196 do mojej listy poproszę jeszcze o nasionka Heliotropu-proszę
A teraz napiszę Ci o Smotrawie ,która ma właściwości ochronne na miąższ wątroby,przeciwzapalne na wątrobę i przewód pokarmowy.Między innymi obniża poziom cukru i cholesterolu,lipidów we krwi,hamuje namnażanie niektórych komórek nowotworowych.Wodny i alkoholowy wyciąg z ziela smotrawy stosuje się w leczeniu dyskinezy dróg żółciowych,zaburzeń w wydzielaniu żółci,kamicy żółciowej,stanów zapalnych wątroby,w profilaktyce stłuszczenia i marskości wątroby,nerek.Leczy miażdżycę,pomaga przy nieżycie żołądka,jelit,bolesnych skurczach przewodu pokarmowego.Działa wewnętrznie i zewnętrznie-przeciwzapalnie,preciwbakteryjnie,przyśpiesza regenerację skóry.Wspomaga regenerację trzustki...Korzystnie działa przy przeroście gruczołu krokowego i przewlekłych chorobach skóry na tle zaburzeń metabolicznych.Hamuje stany zapalne w obrębie prostaty,może być pomocna w zapaleniu jajników i ściany macicy.
Napar-1łyżka surowca na szkl.wrzątku pić 2xdziennie po 1szkl. Intrakt ze świeżego ziela1:3 na alkoholu 40-60%zażywać 2xdziennie po 5ml.Kuracja smotrawą powinna trwać minimum 3 miesiące.Przetwory ze Smotrawy są bezpieczne w stosowaniu
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ;:167 Mówisz i masz - tylko jak mówiłam na wiosnę ,mogą być sadzonki a na jesień nasiona - co wolisz?
Małgosiu :wit
Gosiu ;:167 ;:167 dziękuję bardzo .
Smotrawa - tak dobra i pożyteczna roślinka - nawet nie wiem co mam .
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Gosia123A pisze:Tereniu ;:196 do mojej listy poproszę jeszcze o nasionka Heliotropu-proszę
A teraz napiszę Ci o Smotrawie ,która ma właściwości ochronne na miąższ wątroby,przeciwzapalne na wątrobę i przewód pokarmowy.Między innymi obniża poziom cukru i cholesterolu,lipidów we krwi,hamuje namnażanie niektórych komórek nowotworowych.Wodny i alkoholowy wyciąg z ziela smotrawy stosuje się w leczeniu dyskinezy dróg żółciowych,zaburzeń w wydzielaniu żółci,kamicy żółciowej,stanów zapalnych wątroby,w profilaktyce stłuszczenia i marskości wątroby,nerek.Leczy miażdżycę,pomaga przy nieżycie żołądka,jelit,bolesnych skurczach przewodu pokarmowego.Działa wewnętrznie i zewnętrznie-przeciwzapalnie,preciwbakteryjnie,przyśpiesza regenerację skóry.Wspomaga regenerację trzustki...Korzystnie działa przy przeroście gruczołu krokowego i przewlekłych chorobach skóry na tle zaburzeń metabolicznych.Hamuje stany zapalne w obrębie prostaty,może być pomocna w zapaleniu jajników i ściany macicy.
Napar-1łyżka surowca na szkl.wrzątku pić 2xdziennie po 1szkl. Intrakt ze świeżego ziela1:3 na alkoholu 40-60%zażywać 2xdziennie po 5ml.Kuracja smotrawą powinna trwać minimum 3 miesiące.Przetwory ze Smotrawy są bezpieczne w stosowaniu
ło matko, to do mojej cukrzycy jak znalazł....
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusiu ;:167 ;:167 Do mojej też - tylko czekać na wiosnę i niech szybko rośnie .
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

O! To mojemu M też przyda się smotrawa.
Teresko,wolę sadzonkę,to może w tym roku zakwitnie,jak myślisz?
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ;:196 Dzwonków sadzonki na pewno będę miała ale ze smotrawą to zobaczę na wiosnę , bo już paru osobą obiecałam ,chyba że nasiona byś chciała ??
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To teraz się pochwalę co dostałam od córci :tan

Obrazek

A teraz mam pytanie - czy te dwie roślinki to Plectranthusy ???

Obrazek

Obrazek
I pytanie do Krysi Czy to Plectranthus Amboinicus [/i] i czy jego można wykorzystać na reumatoidalne zapalenie stawów ????
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Teresko patrząc na drugie zdjęcie powiedziałabym,że to Plectranthus Amboinicus ale Ty sama musisz jeszcze porównać z moim zdjęciem.
Na Twoim nie widać tego ale łodyżki ma pokryte jakby włoskami widocznymi gołym okiem i wyczuwalne pod palcami.
Do tego blaszka liścia na górze też pokryta takim kutnerem które przy odpowiednim oświetleniu stwarza pozory aksamitnej zieleni.
I do tego ten silny charakterystyczny zapach przy nawet bardzo delikatnym poruszeniu. Po dotyku pozostaje na skórze dość długo.
Zapachem przypomina może nieco szałwię, miętę, oregano ? taka mieszanka zapachowa.
Roślinę wykorzystuje się jako przyprawę kulinarną.
Poza tym naparem z liści leczy się astmę, reumatyzm,zapalenie górnych dróg oddechowych i przeziębienie. Nalewką alkoholową wykonaną zgodnie z zaleceniami smaruje się chore stawy - dość szybko przynosi ulgę.
Starsze okazy mają w sobie więcej kamfory i to korzystnie wpływa na pracę serca i poprawia krzepliwość krwi.

Obrazek

Pisałam o nim w wątku ziołowym tutaj
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu ;:167 Bardzo , bardzo dziękuję - właśnie widząc w Twoim wątku tą roślinkę skojarzyłam z moją , stąd moje pytanie było skierowane do Ciebie . Ja dostałam ją od przyjaciółki jako inny rodzaj mięty - ona poleciła mi ją na wzmocnienie organizmu i na bóle . Jedną posadziłam na działce , bo pomyślałam jak mięta to przetrwa - ale zmarzła przy pierwszych przymrozkach , a jedną mam w domu . Używam jej do herbatki . To jest to .
Jeszcze raz dziękuje za informację ;:196
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

A ja w internecie znalazłam kilka odcinków z Maja i też oglądam a prezent super ;:138
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ;:196 Witaj :wit jak bardzo się cieszę że do mnie zajrzałaś ;:108 Dziękuję , ja też czasami oglądam odcinki ,, Maja w ogrodzie " - ale tam są takie duże i bogate ogrody że czasem im zazdroszczę .
Pozdrawiam cieplutko bo zima w pełni ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”