Kolejny <storczykomaniak> cz.2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kolejny <storczykomaniak> cz.2

Post »

Marku, dziękuję za pokazanie "jak to się robi z pleione". W szoku jestem jednak, że tak szybko porosły :shock:

Z Dendrobium Kingianum mam ten sam problem co i Ty. W tym roku je przegłodzę w takim razie jak radzi Asia - Joane.
Niebieskie dendrobia spotkałam w OBI, cena jakaś kosmiczna. A kilka dni temu dzwoniła do mnie siostra czy chciałabym niebieskiego storczyka, bo jest w sklepie i takie są.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne kwitnienia:)

Podziwiam Philadelphię i czekam aż kiedyś mój mały keik Philadelphi zakwitnie;)
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Joasiu bardzo dziękuję za życzonka powiększania kolekcji o kolejne storczyki z grupy pleione. Wiem że w tej grupie jest sporo ciekawych odmian ( na niejedne bym się skusił ) ale u nas w kraju bardzo ciężko dostać a jeżeli już to nie wiadomo co to za mieszańce hybrydowe . Próbowałem kupować na allegro ale niestety zamiast żółtych pleione forestii wyrosły jakieś bardzo mizerne różowe które z upływem czasu i tak zaschły. Ostatnim moim nabytkiem jest pleione limprichtii które powoleńku zaczyna budzić się do życia . Jak z tego coś będzie to nie omieszkam przedstawić.
Co do philadelphi podzielam Twoje zdanie , rzeczywiście pięknie sobie poczyna ten phalaenopsis .

Arletko bardzo dziękuję choć się nie w pełni zgadzam z Tobą co do philadelphi.
Przecież Twoja też sobie nieźle poczyniała , może jest różnica w wieku storczyków i dlatego Twoja jeszcze nie osiąga takich rozmiarów.

Kasiu mnie jeszcze milej Ciebie przywitać w swoich progach ;:196 . Bardzo się cieszę że znalazłaś odrobinę czasu by zajrzeć na stare śmieci. Tak z Philadelphi jetem bardzo zadowolony ,to był strzał w dziesiątkę gdy ją kupowałem . Nie myślałem nigdy że tak mi się odwdzięczy za starania wokół niej.
Kasiu dzisiejsze fotki pleione Tongariro ze specjalną dedykacją dla Ciebie!

Justynko cieszę się że choć trochę mogę przybliżyć te grupę storczyków która jest bardzo wdzięczna ( choć kwiaty niezadługo trzymają ).
Na temat dendrobium Kingianum pisała mi Joasia (Art) i też wspominała że wymagają mocnego przesuszenia i niskiej temperatury w okresie spoczynku.

Patrycjo bardzo dziękuje ,myślę że przy dobrej opiece i na Twoją przyjdzie czas, czego Tobie bardzo życzę.

Pleione Tongariro już cieszą mnie swym kolorytem i kształtem kwiatów....

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Wyjątkowo piękne, miałam okazję widzieć kilka gatunków na żywo i jestem nimi oczarowana ;:oj ;:oj ;:oj
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ale wdzięczny storczyk do fotografowania. Niezwykle fotogeniczny ;:224
Wyspecjalizowałeś się Marku w doprowadzaniu ich do kwitnienia, bo przecież to już kolejne Twoje kwitnienie.
Tym większe brawa ;:138 ;:138 ;:138
Kwiaty maja przepiękną warżkę. Ty też pewnie tak uważasz, bo na zdjęciach jest wspaniale wyeksponowana :)
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Same cudeńka masz w swej kolekcji ;:oj Przepiękne kwitnienia ;:138
Pozdrawiam :wit
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marku gratuluję tak wspaniałego kwitnienia. ;:138 ;:138
Widziałam wiele na żywo. No i próbowałam im zrobić ładne fotki ale nie udało mi się. Ty jednak wspaniale uchwyciłeś ich naturalny kolor jak i detale.
Dzięki Ci za całą fotorelację z ich sadzenia aż po kwitnienie. ;:196
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Marku. mogłabym godzinami na te kwiaty patrzeć.
Są przepiękne. Z tego co widać bądziesz jeszcze długo się nimi cieszył ;:138
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

.....ogromne dzięki wszystkim odwiedzającym ;:196 (na pozostawione wpisy w wątku odpowiem po świętach).

Obrazek

Mile spędzonych Świąt Wielkanocnych, Smacznego jajka i wesołej zabawy W lany poniedziałek życzę wszystkim Forumowiczom i Administracji forum...
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ja też. Ta grupa storczyków ogrodowych ostatnimi czasy mnie bardzo interesuje i sporo czytam na jej temat. W tej chwili zaczęły swój wzrost stoplamki ,gółka ,podkolan czy listeria . Czy uda mi się je wszystkie doprowadzić do kwitnięcia nie wiem ale będę próbował .
Wiem że stoplamek nie sprawia żadnych kłopotów bo kwitł u mnie w zeszłym roku.
Z pleione zafundowalem sobie limprichti ale jest bardzo mała bulwa i nie wiem czy w tym roku zakwitnie . Podoba mi się wiele storczyków z grupy pleione ale są one praktycznie nie osiągalne chyba że na ebayu.

Joasiu (Art) wszystko się zgadza lubię te bardzo delikatne storczyki bo są takowymi w rzeczywistości , należy bardzo uważać z nimi zwłaszcza podczas podlewania i zraszania w fazie kwitnienia i puszczania korzeni. Później jest z "górki" bo do ogródka i dobrze je odrzywiać. Może trochę znów ceregieli na zimę ale kto kocha storczyki to wie do jakich poświęceń trzeba się przyzwyczaić.
Faktycznie jakoś udaje mi się je doprowadzać do kwitnienia i rozmnażania bo nie jest to moje pierwsze kwitnienie.

Karnova- witam u mnie w wątku i bardzo dziękuję za tak miłe słowa wypowiedziane na temat moich storczyków.

Asiu(Joane) pochwały od Ciebie toż to sama przyjemność , bardzo dziękuję ;:196 .
Zazdroszczę Tobie takiej możliwości oglądania tych kruchych, bardzo delikatnych ale jakże pięknych storczyków na żywo. Moje buszowanie po internecie w poszukiwaniu informacji na temat tych storczyków nie raz uwieńczone jest podziwianiem różnych odmian właśnie pleione . Są naprawdę piękne.

Alusiu są piękne i ja też nieraz łapię się na to że obserwuję i podglądam je dość długo.
Co do czasu jakim obdarzają mnie kwitnąc to powiem Tobie że właśnie kwiat jest bardzo nie trwały i właśnie dlatego warto mieć kilkanaście cebul posadzonych w jednej donicy to można przedłużyć ich oglądanie .
U mnie właśnie przekwitają i stają się bardzo nie estetyczne bo brązowieją.
Teraz muszę bardzo uważać na podlewanie aby nie przesuszyć ani nie przelać ich bardzo kruchych korzeni które się zawiązują na nowo powstającej maleńkiej bulwie.

Może jeszcze parę fotek pleione przed przekwitaniem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę miłego oglądania
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pleione ostatnio zdominowało mój wątek ale niestety kwiaty idą już w zapomnienie szkoda że tak krótko kwitnie.
Dzisiaj fotki dwóch nieoznaczonych hybryd ale jakże pięknych
woskowego Phalaenopsis i DORITIS 'Pulcherrima Violet' 'Hybrid'

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Cudne i do tego skapane słoneczkiem , pięknie wyglądają te postrzępione kwiatuszki pleione .
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Marku, ładną sesję Pleione nam zafundowałeś ;:138
Jest to storczyk, którego kruchość idzie w parze z delikatnością. Niewątpliwie podziwianie ich na "żywo"
dziwnie wprawia w zamyślenia. Pewnie w zgodzie z...przekazem.

Piszesz
Marwes pisze:Pleione ostatnio zdominowało mój wątek ale niestety kwiaty idą już w zapomnienie szkoda że tak krótko kwitnie.

Ja w swojej galerii swojego czasu /dawne lata/ prezentowałam swoje Pleione.
Pojawiła się jako nowość w handlu , w tamtych latach....

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 60#p228460

Był to okres , kiedy fascynowałam się nimi. I nawet nawiązałam kontakty w sprawie importu;
- dałam informację jak sobie radzić aby :lol: mieć dłuższą rodość z takich kwitnień.
JOVANKA pisze:Jako ciekawostka : rozkochani sa w nim Anglicy , do tego stopnia ,ze
wybór hybryd i kolorów daje im pełnie całego roku w kwitnieniu .
Może być w każdym miesiącu inny kolor sobie fundowany - w domu,na tarasie ,w ogrodzie itp...W Anglii bardzo otaczany estymą ,lubiany.Jakby podobny do katlejek ,laelii.
W obecnych czasach nie ma juz takich barier.... więc z doborem nie powinno być kłopotu.
A w Dreżnie na targach to...towar w wyborze zawsze jest dostępny -
Mam gdzieś zdjecia archiwalne :wink: "łączki pleionowej" stamtąd - gdy znajdę, pokażę.

Wiele uroku te maleństwa niosą ze sobą. A mogą :lol: tę radość zapełnić cały rok......

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JOVANKO, bardzo mi miło, że znalazłaś czas na odwiedziny w moim wątku.
Zgadzam się ałkowicie z Twoimi słowami;
Wiele uroku te maleństwa niosą ze sobą. A mogą tę radość zapełnić cały rok......
Ostatnimi czasy ja też jestem pod wrażeniem ich delikatności idącej w parze z kształtem i kolorystyką.
Bardzo podoba mi się ich uprawa która nie przyspaża zbyt wielu kłopotów i nie zabiera miejsca w domu, może tylko ich przechowywanie w czasie odpoczynku zimowego.
Marzeniem jest powiekszenie kolekcji o kilka innych odmian , ale to już inna strona medalu.
JOVANKO bardzo dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam.
migotka0211
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 wrz 2011, o 10:14

Post »

Witam
Piękne te pleione
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”