Dorotko ja też. Ta grupa storczyków ogrodowych ostatnimi czasy mnie bardzo interesuje i sporo czytam na jej temat. W tej chwili zaczęły swój wzrost stoplamki ,gółka ,podkolan czy listeria . Czy uda mi się je wszystkie doprowadzić do kwitnięcia nie wiem ale będę próbował .
Wiem że stoplamek nie sprawia żadnych kłopotów bo kwitł u mnie w zeszłym roku.
Z pleione zafundowalem sobie limprichti ale jest bardzo mała bulwa i nie wiem czy w tym roku zakwitnie . Podoba mi się wiele storczyków z grupy pleione ale są one praktycznie nie osiągalne chyba że na ebayu.
Joasiu (Art) wszystko się zgadza lubię te bardzo delikatne storczyki bo są takowymi w rzeczywistości , należy bardzo uważać z nimi zwłaszcza podczas podlewania i zraszania w fazie kwitnienia i puszczania korzeni. Później jest z "górki" bo do ogródka i dobrze je odrzywiać. Może trochę znów ceregieli na zimę ale kto kocha storczyki to wie do jakich poświęceń trzeba się przyzwyczaić.
Faktycznie jakoś udaje mi się je doprowadzać do kwitnienia i rozmnażania bo nie jest to moje pierwsze kwitnienie.
Karnova- witam u mnie w wątku i bardzo dziękuję za tak miłe słowa wypowiedziane na temat moich storczyków.
Asiu(Joane) pochwały od Ciebie toż to sama przyjemność , bardzo dziękuję

.
Zazdroszczę Tobie takiej możliwości oglądania tych kruchych, bardzo delikatnych ale jakże pięknych storczyków na żywo. Moje buszowanie po internecie w poszukiwaniu informacji na temat tych storczyków nie raz uwieńczone jest podziwianiem różnych odmian właśnie pleione . Są naprawdę piękne.
Alusiu są piękne i ja też nieraz łapię się na to że obserwuję i podglądam je dość długo.
Co do czasu jakim obdarzają mnie kwitnąc to powiem Tobie że właśnie kwiat jest bardzo nie trwały i właśnie dlatego warto mieć kilkanaście cebul posadzonych w jednej donicy to można przedłużyć ich oglądanie .
U mnie właśnie przekwitają i stają się bardzo nie estetyczne bo brązowieją.
Teraz muszę bardzo uważać na podlewanie aby nie przesuszyć ani nie przelać ich bardzo kruchych korzeni które się zawiązują na nowo powstającej maleńkiej bulwie.
Może jeszcze parę fotek pleione przed przekwitaniem
Życzę miłego oglądania