Coś z niczego czyli Agaty i Kamila ogrodu początki
- any57
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Coś z niczego czyli Agaty i Kamila ogrodu początki
dziękując za odwiedziny wpadłem z rewizytą.
bardzom ciekaw jak sobie poradzisz - nie da się ukryć, że będę tu zaglądał i dopingował.
bardzom ciekaw jak sobie poradzisz - nie da się ukryć, że będę tu zaglądał i dopingował.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Agatko
wpadłam z rewizytą i ciągle się zastanawiam w jakiej to wsi teraz mieszkacie.
Pracy przed Wami bardzo dużo, do tego niepewne warunki na jak długo tam zagościcie to i nie wiadomo co i jak planować.
Tak jak pisze Tosia trawnik to dopiero na końcu, najpierw coś na ogrodzenie żeby odgrodzić się od ciekawskich. Oj będzie się działo u Was.

Pracy przed Wami bardzo dużo, do tego niepewne warunki na jak długo tam zagościcie to i nie wiadomo co i jak planować.

Tak jak pisze Tosia trawnik to dopiero na końcu, najpierw coś na ogrodzenie żeby odgrodzić się od ciekawskich. Oj będzie się działo u Was.

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agatko
i ja melduję się w Twoim ogrodzie 
Tyle cennych rad dostałaś od moich przedmówców, że już nie wypada mi się powtarzać
Ale swoje trzy grosze muszę dorzucić
Z trawnikiem bym się wstrzymała.
Na razie zaplanowałabym rabatki z kwiatów jednorocznych i bylin. Jednoroczne mają tę zaletę, że długo kwitną.
Nie wiem w jakich kolorach gustujesz, ale radziłabym Ci takie bezproblemowe.
Ja, z jednorocznych co roku wysiewam: słoneczniki, aksamitki, nagietki i nasturcje. Nie wyobrażam sobie ogrodu bez tych kwiatów.
Jak będę wiosna u Majeczki, to mogę zostawić dla Ciebie nasionka aksamitek i nadwyżki bylin.
moje aksamitki 

Tyle cennych rad dostałaś od moich przedmówców, że już nie wypada mi się powtarzać

Ale swoje trzy grosze muszę dorzucić

Z trawnikiem bym się wstrzymała.
Na razie zaplanowałabym rabatki z kwiatów jednorocznych i bylin. Jednoroczne mają tę zaletę, że długo kwitną.
Nie wiem w jakich kolorach gustujesz, ale radziłabym Ci takie bezproblemowe.
Ja, z jednorocznych co roku wysiewam: słoneczniki, aksamitki, nagietki i nasturcje. Nie wyobrażam sobie ogrodu bez tych kwiatów.
Jak będę wiosna u Majeczki, to mogę zostawić dla Ciebie nasionka aksamitek i nadwyżki bylin.

- kamcia
- 500p
- Od: 2 wrz 2011, o 21:06
Witaj Agatko
, wpadłam z rewizytą, widzę, że też zaczynasz przygodę z ogrodem tak jak ja.
Jako początkujący ogrodnik powiem Ci tylko, że jak wejdę na jakiś forumowy ogród, to zawsze coś mi się nowego spodoba i wszystko chce mieć. U mnie będzie taki ogród miszmasz, bo nie umiem się zdecydować by iść w jednym kierunku, bo wszystkie te roślinki takie ładne. Notatnik w komputerze też mam, piszę nazwę roślinki, wklejam zdjęcie i piszę co lubi, a co nie, bo tyle tego jest, że na razie nie pamiętam
, ale mam nadzieję, że niedługo wejdzie mi to do głowy
.
Będę zaglądała i kibicowała, a i też jak ktoś mi jakąś nazwę kwiatka pisze to sprawdzam w necie jak wygląda

Jako początkujący ogrodnik powiem Ci tylko, że jak wejdę na jakiś forumowy ogród, to zawsze coś mi się nowego spodoba i wszystko chce mieć. U mnie będzie taki ogród miszmasz, bo nie umiem się zdecydować by iść w jednym kierunku, bo wszystkie te roślinki takie ładne. Notatnik w komputerze też mam, piszę nazwę roślinki, wklejam zdjęcie i piszę co lubi, a co nie, bo tyle tego jest, że na razie nie pamiętam

Będę zaglądała i kibicowała, a i też jak ktoś mi jakąś nazwę kwiatka pisze to sprawdzam w necie jak wygląda

Początki małego ogródka
Pozdrawiam Kamilla
Pozdrawiam Kamilla
- goferek
- 500p
- Od: 7 lis 2009, o 15:48
- Kontakt:
Any dziękuję za wizyte i zaglądaj kiedy tylko będziesz miał ochote. Mam nadzieję, że z czasem będzie co oglądać 
Maja będę mieszkać niedadaleko Rudy więc będziemy miały do siebie blisko.
Halinko serdecznie witam w moim przyszłym ogrodzie
Wszyscy są tu faktycznei bardzo mili, aż zdziwiona jestem, że tyle osób chce się dzielić swoim doświadczeniem i po raz setny pewno odpowiadac czasem na te same pytania początkujących.
Jeśli będziesz miała jakiekolwiek nadwyżki to ja oczywiście bardzo chętnie przyjmę
Mam nadzieję, że kiedyś będę mogła się odwdzięczyć.
Kwiaty jednoroczne uwielbiam i mam w planach wysiać trochę nasionek. Mam tylko prpblem i złe doświadczenia z sianiem wprost do ziemi. W przeszłosci jak miałam okazję je siać ( co prawda na niezbyt urodzajnej glebie) to ciężko miały wyrosnąć. No i teraz kombinuję czy siać do gruntu bezpośrednio jak napisane czy bawić się z każdą sianiem wcześniejszym, pikowaniem itp.
kamcia Dziękuję za wizytę
Fajnie, że jest tu więcej początkujących, w grupie raźniej. Choć wiadomo każdy kiedys zaczynał. Te notatniki to faktycznei super rzecz, choć na razie mam wszystko popisane na setkach kartek w domu, w pracy- wszędzie
Ja jakoś nie mogę zapamiętać tych wszystkich nazw, ale myślę, że jak powoli będę nimi zapełniać swój ogród to nazwy zaczną same wchodzić do głowy 
Nawet nie macie pojęcia jak bardzo cieszą mnie Wasze wizyty. Mimo,że ( jak ktoś wcześniej zauważył
) jeszcze nawet jednej roślinki nie posiałam-ale plany ambitne mam na niedzielę w tej kwesti. Dostałam już od Was tak wiele cennych rad, zaproszeń na kawę i propozycji oddania nadwyżek, że w cięzkim szoku jestem
Dzięki i zapraszam częściej

Maja będę mieszkać niedadaleko Rudy więc będziemy miały do siebie blisko.
Halinko serdecznie witam w moim przyszłym ogrodzie

Wszyscy są tu faktycznei bardzo mili, aż zdziwiona jestem, że tyle osób chce się dzielić swoim doświadczeniem i po raz setny pewno odpowiadac czasem na te same pytania początkujących.
Jeśli będziesz miała jakiekolwiek nadwyżki to ja oczywiście bardzo chętnie przyjmę

Kwiaty jednoroczne uwielbiam i mam w planach wysiać trochę nasionek. Mam tylko prpblem i złe doświadczenia z sianiem wprost do ziemi. W przeszłosci jak miałam okazję je siać ( co prawda na niezbyt urodzajnej glebie) to ciężko miały wyrosnąć. No i teraz kombinuję czy siać do gruntu bezpośrednio jak napisane czy bawić się z każdą sianiem wcześniejszym, pikowaniem itp.
kamcia Dziękuję za wizytę

Fajnie, że jest tu więcej początkujących, w grupie raźniej. Choć wiadomo każdy kiedys zaczynał. Te notatniki to faktycznei super rzecz, choć na razie mam wszystko popisane na setkach kartek w domu, w pracy- wszędzie

Nawet nie macie pojęcia jak bardzo cieszą mnie Wasze wizyty. Mimo,że ( jak ktoś wcześniej zauważył

Dzięki i zapraszam częściej

- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Witaj Agato o Kamilu.
Też wynajmuję dom-nie wiem jak długo ale to co włożyłam w "swój" ogród to nikt mi nie zabierze.Niestety nic dobrego Wam nie doradzę bo u mnie jest wielki misz - masz .Jak będziesz Agato miała ochotę zajrzeć to zapraszam do swojego ogrodowego wątku .
Wiem jedno w razie przeprowadzki będę chciała jak najwięcej roślin wziąść ze sobą.Właścicielce na pewno coś zostawię -czego nie dam rady wykopać.
Też wynajmuję dom-nie wiem jak długo ale to co włożyłam w "swój" ogród to nikt mi nie zabierze.Niestety nic dobrego Wam nie doradzę bo u mnie jest wielki misz - masz .Jak będziesz Agato miała ochotę zajrzeć to zapraszam do swojego ogrodowego wątku .
Wiem jedno w razie przeprowadzki będę chciała jak najwięcej roślin wziąść ze sobą.Właścicielce na pewno coś zostawię -czego nie dam rady wykopać.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- Marta_S
- 500p
- Od: 3 wrz 2010, o 12:11
Agatko aksamitki, o których napisała Halinka możesz śmiało siać wprost do ziemi bo to są takie kwiatki, które zawsze się "udają"
i są nie do zdarcia 

Zapraszam
Ogród Marty_S
Ogród Marty_S
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Jak już posiejesz, to w następnych latach same będą się wysiewać. Ja już nie sieję..wyrywam tylko te co w nadmiarze. 

- grazka2211
Chyba że ślimaki zdążą zeżrećMarta_S pisze:Agatko aksamitki, o których napisała Halinka możesz śmiało siać wprost do ziemi bo to są takie kwiatki, które zawsze się "udają"i są nie do zdarcia

- goferek
- 500p
- Kontakt:
Grazka Bardzo lubię zwierzątka i chciałabym je przyciągnąć do swojego ogrodu, ale czy na mojej liście były ślimaki, chyba nie
Z drugiej strony lepiej jakby siedziały w jednym miejscu to nie będą zżerały całej reszty, tak się łudzę przynajmniej 

- grazka2211
Agato o ślimaki się nie martw - u Ciebie nie ma takiej wilgoci jak u mnie.I następna sprawa mają gdzie iść bo nie tylko Ty będziesz (masz )ogródek z roślinami.U mnie naokoło sama trawa to szukają lepszych kąsków
.
A zwierzęta lubię bo mam ich kilka nawet ślimaki-te co w akwarium zjadają glony .

A zwierzęta lubię bo mam ich kilka nawet ślimaki-te co w akwarium zjadają glony .
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Agatko
u mnie aksamitki rosną bezproblemowo, nie zauważyłam, żeby je ślimaki atakował, a ziemia wilgotna
Ślimaków mam zatrzęsienie i to różnych, ale one u mnie wolą funkie

Ślimaków mam zatrzęsienie i to różnych, ale one u mnie wolą funkie

- goferek
- 500p
- Kontakt:
U mnie tez sobie pewno jakiś przysmak znajdą
Musze sprawdzić czy moje jaszczurki domowe gustują w ślimakach. Znając życie obok ślimaka przejdą obojętnie a kwiatka zeżrą
jak zżarły mi liście storczyków w domu 

- grazka2211
A mój chciał mi włożyć jaszczurkę do orchidarium
.
Fakt ślimaki są jak ludzie każdy w czym innym gustuje.

Fakt ślimaki są jak ludzie każdy w czym innym gustuje.

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Aga Wy macie w domu jaszczurki
ciekawe zwierzątka domowe.
Wolę takie co mają miękkie futerka ale inne po ogródku, zwłaszcza pożyteczne mogą sobie grasować.