Dereń - cięcie,nawożenie ,ukorzenianie,pielęgnacja
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dereń - kiedy ciąć
A w jakim rozstawie powinienem je sadzić?
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zależy co chcesz uzyskać , jeżeli chcesz zakryć to 4,5m to podziel to na trzy i sadź na środku w każdym wyznaczonym miejscu co przypada na jedną sztukę 

- Manekineko
- 10p - Początkujący
- Od: 25 mar 2012, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kurcze, zasadziłam ten dereń ale nie widać żeby miał zamiar startować 

- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Bo jeszcze jest za wcześnie 

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Na moich dereniach "puchną" pąki.
Za kilka dni zakwitną
Za kilka dni zakwitną

- krzysiek74
- 50p
- Od: 22 kwie 2009, o 22:14
Posadziłem 2 derenie w zeszłym tygodniu nie za późno trochę?Dostałem z krzewów od sąsiada u którego pięknie kwitnie tylko czy to jeszcze właściwa pora na sadzenie?Obwicie podlewam codziennie bo nie pada od kilku dni z nadzieją że się przyjmą 

Forza Viola per sempre!
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
W Twoim przypadku to nie miałeś innego wyjścia ... podlewaj będzie dobrzekrzysiek74 pisze:tylko czy to jeszcze właściwa pora na sadzenie?

- Manekineko
- 10p - Początkujący
- Od: 25 mar 2012, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na sadzenie w trakcie wiosny/lata chyba nigdy nie jest za późno. Tzn mnie osobiście nie zdarzyło się, żeby mi się coś nie przyjęło posadzonego właśnie w tych dwóch porach roku (byle po przymrozkach).
A kiedy teraz ciąć dereń?
A kiedy teraz ciąć dereń?
cześć
mam do obsadzenia 110 m wzdłuż muru - pomyślałam że będzie to dereń Argenteomarginata - choć zastanawiam się czy nie sadzić go naprzemiennie z jakimś innym dereniem o podobnym wzroście ale innym odcieniu - chciałabym je formować warkoczem na drzewka które z czasem dorosną do max 2,5 m w górę - jak gęsto mam je posadzić ? jak uzyskać odpowiednią liczbę sadzonek żeby nie zbankrutować ? sadzonki, nasiona , sztobry ? najchętniej zaczęłabym od zaraz w doniczkach a za rok jak już mur stanie to do gruntu - jak radzicie się za to zabrać ? no i jaką drugą odmianę wybrać dla urozmaicenia ?
dzięki za odpowiedzi
mam do obsadzenia 110 m wzdłuż muru - pomyślałam że będzie to dereń Argenteomarginata - choć zastanawiam się czy nie sadzić go naprzemiennie z jakimś innym dereniem o podobnym wzroście ale innym odcieniu - chciałabym je formować warkoczem na drzewka które z czasem dorosną do max 2,5 m w górę - jak gęsto mam je posadzić ? jak uzyskać odpowiednią liczbę sadzonek żeby nie zbankrutować ? sadzonki, nasiona , sztobry ? najchętniej zaczęłabym od zaraz w doniczkach a za rok jak już mur stanie to do gruntu - jak radzicie się za to zabrać ? no i jaką drugą odmianę wybrać dla urozmaicenia ?
dzięki za odpowiedzi
Magda - pilna uczennica Matki Natury
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Re: dereń - kiedy ciąć
Przyciąłem go wiosną tak jak radziliście i dziś jest już taki (ostatnio musiałem go podciąć trochę, bo już się robił za wysoki):dawidbanan pisze:

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Jak gęsto? Zależy od korony jaką będziesz utrzymywać w tej górnej wysokości,może być to co 1 m wtedy korony połączą się na górze i nie będzie efektu drzewek.Mineralka pisze:cześć
dzięki za odpowiedzi
Co półtora metra? Może być ale będziesz często przycinać korony ,radziłabym sadzenie w odległości co najmniej 2 m wtedy drzewka będą miały wygląd drzewek
Oczywiście polecam sadzonki z doniczek,ukorzenione nadają się natychmiast do posadzenia i jeszcze w tytm roku osiagną znaczne rozmiary. Niektóre pewnie od razu będzie można zapleść w warkocz.
Polecam tez
zielonolistną odmianę dereń biały(Cornus alba ),która przez zimę ma czerwone pędy lub
Cornus alba Aurea ,ma liście żółte,pędy czerwone.
dereń rozłogowy Flaviramea(Cornus stolonifera) ma liście zielone ale pędy żółto-zielone
Re: Dereń - cięcie
Witam. Podepnę się pod temat. Również mam "problem" z dereniem, trochę zapomniałem o przycinaniu i teraz ma jakieś 1,5m. Podejrzewam, że najlepiej byłoby, tak jak było wspominane wcześniej przyciąć wszystkie pędy na wysokość 40-50 cm. Proszę tylko o poradę czy poczekać jeszcze trochę jak liście opadną, czy już można to robić? Przy cięciu w jakich miejscach najlepiej to robić - przed "rozwidleniem" czy za, tak żeby pozostawić więcej rozgałęzień?
A tak to wygląda teraz:

Z góry dziękuję za pomoc
A tak to wygląda teraz:

Z góry dziękuję za pomoc
Re: Dereń - cięcie
Jeśli Twój dereń osiągnął rozmiar 1,5 m i wydaje się za duży, to ja myślę że musisz ciąć go co kilka tygodni. Mój potrafi mieć przyrosty młodych pędów na poziomie 1,5 do 1,8 m rocznie.
Dereń biały 'Sibirica'

tu z małżonką na pierwszym planie aby widać skalę

Dereń biały 'Sibirica'
tu z małżonką na pierwszym planie aby widać skalę