Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta

Post »

Co daje takie sadzenie w oponie? Zaciekawilo mnie to.
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie boisz się niskich temperatur w nocy? :P
LightAtDawn
100p
100p
Od: 30 wrz 2012, o 14:23

Post »

@Paula

po pierwsze - nikt mi go przypadkiem nie zadepcze/skosi
po drugie - woda/nawóz będą mogły być dozowane bezpośrednio przy rośline,
po trzecie - ślimole mają trudniej

tak to sobie wymyśliłam - czy dobrze? - czas pokaże

@danger

jasne że się boję!! :D
ale u nas nie zapowiadają przymrozków,
do tego rośliny mają kołderkę z agro...

więc na razie nie panikuję...
co będzie to będzie ;)
regulamin
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Może i ja wykorzystam Twój pomysł. A co im w tą opone nałożyłaś? Kopałaś pod nią jakiś dołek?
LightAtDawn
100p
100p
Od: 30 wrz 2012, o 14:23

Post »

najpierw wykopałam dołek, dość spory,
w wiadrze wymieszałam dwa szpadelki kurzokup z wodą,
wlałam do dołka, przysypałam ziemią (z pola)
położyłam oponę,
i nasypałam ziemi kupnej,
a do niej wsadziłam giganta.
regulamin
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Czas ruszyć ten dzial o gigantach. Uprawiam giganta od zeszłego roku. Dostałem sadzonkę Agp na okoliczny konkurs. Wynik 142kg. W tym roku mam już 6 krzakow z wlasnych pestek. Czy pobije swój rekord.. Zobaczymy. Ma ktoś już jakieś ciekawe (wielkie) okazy?? :D
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

Ja w wątku o dyni wstawiałem zdjęcia swojej AGP, jednak że zaatakował ją mączniak rzekomy/prawdziwy i końcówka pędu właściwego zwiędła to rośnie teraz wolniej. Obwód OTT ~260.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moja liderka na dzień dzisiejszy 215\158\167 czyli 540. Okolo 96kg:) Mam jeszcze 6szt na działce zmierze w sobote to napiszę jakie wymiary.

-- 1 sie 2013, o 22:24 --

Moja liderka na dzień dzisiejszy 215\158\167 czyli 540. Okolo 96kg:) Mam jeszcze 6szt na działce zmierze w sobote to napiszę jakie wymiary.
szkutnik
100p
100p
Od: 6 kwie 2012, o 14:32
Kontakt:

Post »

o f..k, a ja się cieszyłem że mam dużą:) moja ma wielkość piłki do siatkówki :;230
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeszcze nic straconego;) Wystarczy zapewnic dyni odpowiednie warunki i dyńki rosną w oczach. Dyńki których nie miałem możliwości sie opiekować (w 1 miesiącu podlewalem+pokrzywówka je z 3razy) stały daaleko z tyłu. Teraz przy mojej opiece już doganiają liderkę:D.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

danger325 pisze:Ja w wątku o dyni wstawiałem zdjęcia swojej AGP, jednak że zaatakował ją mączniak rzekomy/prawdziwy i końcówka pędu właściwego zwiędła to rośnie teraz wolniej. Obwód OTT ~260.
D Nie mogę pisać na Pw. Jestem za krótko zarejestrowany;) Doświadczenia wielkiego nie mam (drugi rok z gigantem). Ja staram sie robić tak aby nie miała za sucho ani za mokro. Czyli jak nie pada to podlewam (staram się aby miał cały czas wilgotno ale nie za mokro) dlatego jak pada za długo to okrywam korzen przed deszczem;) parasol taki duży daje radę:D Z nawożeniem to już gorzej. Stosuje pokrzywówke 1:10 przed zawiązaniem owocu codziennie pozniej raz na 2-3dni. Innych nie stosuje choć dałem każdej po 3 dawki florovitu. Co do sadzenia to już za późno na tlumaczenia:P

Czytałem że woda ma duże znaczenie. Nie zgadzam się z tym do końca. Sadziłem dynie z pestki z mojej zeszłorocznej dyni tak samo jak kolega. Ja podlewam wodą z pompy która grzeje się w beczkach na słońcu a kolega leje z węża kranówką i powiem ze dynie mamy rozniące sie 10cm w OTT;) I być tu mądrym:D

Skoro mowa o nawozach. Stosował ktoś pod dynie nawozy związane bezpośrednio z rolnictwem. Jeśli tak to jakie? Jaka dawka? Jaki okres przerwy i oczywiście jakie efekty:D Dziekuje z góry;)

Witaj na forum,
z prawej strony swego postu masz taką funkcję - edytuj, możesz wejść w swój post i go skorygować, dopisać coś itp.
Nie musisz za każdym razem tworzyć nowego postu.
Pozdrawiam- moderator
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuje za info i rownież pozdrawiam;) Dostałem własnie info od kolegi że p Jan Styra ma 8 dyń. Liderka w 38 dniu ma około 200kg reszta lekko ponad sto. Twierdzi również że jest prawdopodobnym pobicie rekordu Polski:D Pzdr dynio-maniaki. W sumie to chyba nieźle mi idzie z moim 97kg:D
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Kolego możesz wyjaśnić co znaczy to OTT?

Ja dla zabawy wysadziłem 4 sadzonki. Na jednej rośnie duży okaz. Trochę boję się wchodzić w gąszcz liści, żeby nie uszkodzić pędów, bo te u dyni są kruche. Mam jednak problem, bo u mnie wszystkie dyniowate przechodzą kryzys (więdnięcie liści i pędów) i nie bardzo jest na to sposób. Na razie Giant trzyma się nieźle, ale jak to się skończy - nie wiem.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nastąpiła u mnie zmiana liderki. Dawna liderka jest obecnie na 3miejscu. Pogoda widocznie sprzyja (upały i co około 3dzień ulewa) dyniom na glebach cięższych gliniastych. Choć nie zauważyłem żadnych niedoborów na żadnym krzaku to przyrosty mówią same za siebie:D obecnie dynie które prowadzą przyrastają 6.8kg i 7.1kg dziennie a była liderka 2.1kg. Wtem pojawia się pytanie: Czym nawozicie w okresie wzrostu owocu bo może jednak woła jeść choć ja żadnych braków nie widze krzak jest zieleńszy od trawy i nie opadaja listki nawet w największym słońcu :|
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Mam pytanie czy ktokolwiek z osób w tym wątku wysiał kupnie nasiona? (jeśli tak to gdzie zostały zakupione?) Czy są one wogole ogolnodostępne w sklepach? Chciałbym w przyszłym roku mieć w ogrodzie ten okaz i może rywalizować z obecnymi tutaj jeśli chodzi o rozmiar:P. Może ktoś był by chętny na wymianę nasion? Ja jak na razie miałem doczynenia w taki czy inny sposób tylko z dyniami mieszczącymi sie w dłoniach a bardzo bym chciał to wielkie cudo. Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”