Jak rozmnożyć żółtą malinę
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak rozmnożyć żółtą malinę
A moa żółta słabo puszcza się od korzenia, będę musiał sróbować z kawałków pędów
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spodziewać się w tym roku owoców z maliny porannaej rosy sadzonej zeszłej jesieni i ciętej przy samej ziemi ?
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Moja ,,Poranna Rosa", że się tak wyrażę - idzie na wschód
Znów więcej jej mam za płotem.

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Byle zielone ludziki nie wróciły na wymianę.
Dziękuje Wszystkim za cenne rady
Z Korzystam tej rady na pewno
Nie wiedziałam że tak można 

pomidormen pisze:Mam malinę czarną i moja nie daje odrostów korzeniowych. Ale wystarczy, że pęd dotyka ziemi i już się ukorzenia.
Z Korzystam tej rady na pewno

Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie zawracajcie sobie głowy z rozmnażaniem malin. Ja mam malinę żółtą i czerwoną. Zamiast u mnie rosnąć do do sąsiada pod fundamentem betonowym( jako ogrodzenie działki) przeszła i u niego rośnie a u mnie malutko. Co do rozmnażania to wystarczy pęd młody wyrastający z ziemi wyrwać z korzeniami a to przy małym pędzie bardzo łatwo i przesadzić w inne miejsce i git majonez. Ja tak zrobiłem i maliny rosną jak oszalałe.
Mam tę moc - Sylwek
Z malinami dopiero zaczynam i jestem wdzięczna za każdą informacje w sprawie jej rozmnażania,, Jesienią posadziłam czerwoną Polana, a teraz zamówiłam czarną Bristol. Zobaczymy jak mi to się uda, z Waszą pomocą wiem co nie co więcej o jej uprawie. Dziękuję 

Marusia.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Jolek pisze:Moja ,,Poranna Rosa", że się tak wyrażę - idzie na wschódZnów więcej jej mam za płotem.
Wybiera wolność i swobodę
- Jolek
miki331
to straszne, ja myślałam , że lepiej jej będzie na zachodzie
Jak by nie było pod płotem przelazła
Ciekawa jestem, czy Wam Poranna Rosa też rozrasta się w jedną stronę świata. Rozsadziłam ją już drugi raz i jak zauważyłam jej pędy rozrastają się na wschód. Przy mojej wąskiej działce jest to trochę kłopotliwe te jej ,,zbieganie".
Mam jeszcze malinę czerwoną owocującą tylko w VII i zachowuje się podobnie. Za płotem prawie wyginęła ale mam ją już u siebie.

Ciekawa jestem, czy Wam Poranna Rosa też rozrasta się w jedną stronę świata. Rozsadziłam ją już drugi raz i jak zauważyłam jej pędy rozrastają się na wschód. Przy mojej wąskiej działce jest to trochę kłopotliwe te jej ,,zbieganie".
Mam jeszcze malinę czerwoną owocującą tylko w VII i zachowuje się podobnie. Za płotem prawie wyginęła ale mam ją już u siebie.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Problemem może być albo zacienienie (maliny poszukują miejsca słonecznego) lub uboga gleba i próbują się przenieść. Chociaż myślę że to druga opcja, daj im obornika a na pewno się "nawrócą" ze wschodu
.

Pozdrawiam Paweł
- Jolek
Myślę , że to będzie ich taki urok
Żółta rośnie w pełnym słońcu, czerwona usadowiła się pod płotem w półcieniu gdzie jest najwięcej próchnicy z liści których jesienią nie wygarbuję a i wiatr dorzuci. Wilgoci naturalnej mają sporo a jak sucho to podlewam. Myślę , że nie głodują bo pędy są grubsze niż palec
Od czasu do czasu dostają kurzeniec. Ogólnie owoce duże są dorodne. Te co ,,zbiegły" za płot już takich pędów nie mają
No cóż muszą walczyć o byt z chwastami
Wspomnienie lata, jeszcze z tych mniejszych coś zostało

Żółta rośnie w pełnym słońcu, czerwona usadowiła się pod płotem w półcieniu gdzie jest najwięcej próchnicy z liści których jesienią nie wygarbuję a i wiatr dorzuci. Wilgoci naturalnej mają sporo a jak sucho to podlewam. Myślę , że nie głodują bo pędy są grubsze niż palec

Wspomnienie lata, jeszcze z tych mniejszych coś zostało

- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Ja u siebie też je mam ale nie zauważyłem aby uciekały w którąś stronę. Więc problem leży w "czymś".
Pozdrawiam Paweł
- Jolek
No to chyba sąsiedztwo niewysokiego jeszcze lasu od zachodu gdzie przeważają młode buki, akacja,jesiony
Czyżby nie lubiły tego sąsiedztwa i dlatego uciekają na wschód ? Kto wie, teraz tak sobie analizując - dzikie ostrężyny też poznikały. Dlatego zawsze mnie to dziwiło , że maliny puszczają pędy w kierunku wschodnim gdy tymczasem u znajomych na działce ładnie rosną w ,,kępie".

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Irena pisze "Witam! Ja wszystko próbuję rozmnażać przez pędy czy to zielone czy zdrewniałe.Wkładam do wody i czekam na korzonki." Czy tytułową malinę rozmnożyłaś tym sposobem?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris