Zawsze warto spróbować może się uda
ale wszyscy piszą, że pestki cytrusów itd trzeba wkładać do wody na minimum 24 godziny żeby dodatkowo nasiąkły, więc przesuszenie nie jest dobrym pomysłem
Kupilismy w markecie mango. Pestka była pęknieta z boku jakby coś chciało wyrosnąć. Moczyłem 24 w wodzie i wsadziłem do ziemi i... po tygodniu kiełkuje
Witam.
Z tego co wiem to mango,awokado i inne temu podobne czasami tak mają że zasycha stożek wzrostu aby się rozkrzewić ja tak miałam z awokado jak znajdę zdjęcia to wstawię widać ogromną różnicę a to ta sama roślinka.Pozdrawiam.
Mi póki co wyrosły 3 mango, z trzech posadzonych pestek. Szybko rosną i nie ma z nimi większego problemu. Dzisiaj przesadzałam do większych doniczek, oto zdjęcia:
nie wiem tylko dlaczego liście są takie opadnięte..
Mango ma to do siebie że jego listki są takie na samym początku- to normalne u niego:) Też tak moje mango ma, potem robią się bardziej zielone, więc drzewko wszystko na pewno ma:)
Od czasu ostatniego wpisu listki mojego maleństwa zzieleniały i urosły! Teraz mango ma 10 zawiązek nowych listków , niestety nie widać tego na zdjęciu. Dodam kolejne, kiedy się rozwiną. Mam nadzieję, że to będzie już całkiem niedługo !
Moje mango ma już 4 miesiące - rośnie w kubku po dużym kefirze i najwyższy czas aby przesadzić go do doniczki . No i mam problem - jaką doniczkę kupić ?
Mango ma długi korzeń - i czy może być doniczka taka jak do storczyków - wysokości 20 cm ?
Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź.