Rośliny odstraszające komary

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Roślina na komary

Post »

:wit Mnie komary omijają, chyba, że to samobójca, albo desparat :P Spirala najlepsza! Pozdrawiam. aha! Ja mam oczko, jedenaście zielonych żab i 10 ryb. Komarów nie ma, bo je tłukę i rzucam na pożarcie ! ;:138 :heja :heja :heja ;:3
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

wiele lat łykałm sobie wit. b complex ( tak dla urody ) - faktycznie! nigdy nie gryzły mnie komary Od tamtego roku zaczęłam zarzywać wiele innych leków dlatego odstawiłam wit b ( coby moja wątroba się nie przeciążała ) i niestety w tym roku ...... ( chyba znowu zacznę łykać wit. b 1 lub b complex :wink:
duduś
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku komary popowodziowe były tak zjadliwe, że nic ich nie zrażało!. Ani plektrantus, ani chemiczne odstraszacze. Nawet moje najnowsze odkrycie, olejek lawendowy lub goździkowy smarowany prosto na skórę, był skuteczny przez jakieś pół godziny może. Ale był. Witaminy B nie brałam, bo musiałam zażywać inne leki, więc nie powiem.
Inny roślinny specyfik, którym nauczono mnie w tym roku odstraszać komary nad Biebrzą, to... kawa. Bierze się dużą szczyptę kawy mielonej i podpala na spodeczku zamiast kupnych świeczek. Dobre na tarasie czy podczas grilla, ale nie da się wykorzystać podczas pielęgnacji ogródka :(
Miałam nadzieję, że te cholery już wyginęły, ale podczas ostatnich słonecznych dni niektóre pobudziły się jeszcze i atakują nocami podczas snu.
Pozdrawiam, Ilona
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p
Od: 19 lis 2011, o 20:22

Post »

O roślince nic nie wiem, ale raid na komary- taki do gniazdka elektr. jest jak najbardziej skuteczny :)
zielomy20
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2012, o 12:11

Post »

Świnka pisze:W tym roku komary popowodziowe były tak zjadliwe, że nic ich nie zrażało!. Ani plektrantus, ani chemiczne odstraszacze. Nawet moje najnowsze odkrycie, olejek lawendowy lub goździkowy smarowany prosto na skórę, był skuteczny przez jakieś pół godziny może. Ale był. Witaminy B nie brałam, bo musiałam zażywać inne leki, więc nie powiem.
Inny roślinny specyfik, którym nauczono mnie w tym roku odstraszać komary nad Biebrzą, to... kawa. Bierze się dużą szczyptę kawy mielonej i podpala na spodeczku zamiast kupnych świeczek. Dobre na tarasie czy podczas grilla, ale nie da się wykorzystać podczas pielęgnacji ogródka :(
Miałam nadzieję, że te cholery już wyginęły, ale podczas ostatnich słonecznych dni niektóre pobudziły się jeszcze i atakują nocami podczas snu.
Jak to dokładnie wygląda? Po prostu podpalasz kawę? Czy dorzucasz trochę np. do grilla/ogniska? Albo może do takiej stopionej świeczki już dodać?
Pierwszy raz słysze o tym pomyśle :idea:

Spróbuję na pewno tej kawy :)
Tahira
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2012, o 19:11

Post »

A ja mam dobry sposob na komary w sypialni -zapalam lampke ultrafiolet czy cos takiego w kazdym badz razie swieci na niebiesko a wokol zarowki sa druciki pod pradem w marketach ogrodniczych/budowlanych mozna kupic za nie wygorowana cene 20-40zl takie male i od kilku lat uwywam a co kilka dni oczyszczam ze zwlok :)
Awatar użytkownika
polemika_schola
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lut 2012, o 12:50

Post »

sniezek pisze:O roślince nic nie wiem, ale raid na komary- taki do gniazdka elektr. jest jak najbardziej skuteczny :)
stosowałam przez ostatnie 2 sezony w domu teściów bo za oknem mamy chaszcze i nieużytki - rewelacja, 1 rajd na 1 pokój i święty spokój :)

do siebie na balkon kupiłam w poniedziałek roślinki - u nas jest dużo mniej komarów więc mogę zaryzykować ;:3
takie jak te:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Ja dziś przywiozłam sobie geranium.Pachnie obłędnie,zobaczymy czy coś pomoże.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

rajdu nie można stosować przy dzieciach - niedługo po rajdzie i my " zdech ..." - znikniemy - taka to piękna chemia :wink:
duduś
Awatar użytkownika
Werka2684
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 20:52

Post »

Ja słyszałam że turki czy jak tam się zwią są dobre na komary Obrazek
Brzoskwinia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2012, o 18:30

Post »

Najlepsze na komary jest ognisko. Czym większe i dłużej palone tym więcej spokoju mamy z komarami :D Naprawde można posiedzieć bez nerwów, że zaraz cię coś "utnie", no i ciepło jest :)
Awatar użytkownika
polemika_schola
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lut 2012, o 12:50

Post »

niestety w niektórych miastach nie wolno palić ognisk nawet na własnym ogródku (mowa oczywiście o Dąbrowie Górniczej)
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Nie jestem pewna , czy się nie powtarzam,ale pamiętam , szczególnie nad morzem (wczasy) mama , przed snem , rozgniatała witaminę
Bcomplex, na talerzyki i do pokoju , gdzie były dzieci.Rano-żadnych bąbli ;:108
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Werka2684 pisze:Ja słyszałam że turki czy jak tam się zwią są dobre na komary
Coś w tym jest.W ubiegłym roku posiałam aksamitki za huśtawką.Wyrosły spore,około 70 cm.można było spokojnie siedzieć na huśtawce,bo poruszone kwiaty wydzielały zapach który odstraszał komary.
Trochę działa też geranium,ale przeważnie wtedy gdy się je poruszy,ale chociaż ładny zapach.
W tym roku na wszystkich parapetach na dworze ustawiłam pelargonie,i o dziwo komary nie ida do domu.Czasem tylko jakiś zabłąkany się trafi ale ginie marnie ;:134
magda_b
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 lip 2012, o 11:23

Post »

Też mam aksamitki i komarów jakby nie było. Inna sprawa, że niedaleko jest zadbany staw i sporo w nim żab. Ludzie mówią, że właśnie żaby wyłapują wszystkie komary i w okolicy jest ich mało.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”