moje ogródkowe zmagania

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: moje ogródkowe zmagania

Post »

a tu jeszcze takie widoczki z ferii zimowych :D Ogród Botaniczny....
moje dziewuchy
Kandydatki na ż :tan ony dla moich chłopaków hihihi :lol:
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to robimy zmówiny :;230
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

:;230 :;230 :;230 kto wie Kasiu, w sumie to po sąsiedzku mieszkamy :D
Jule oddaj kilka stopni :cry:
Bogumiłko jakby co to damy cynk :;230

Dziewczyny mam zamiar kupić cebule mieczyków, ale ktoś mi ostatnio powiedział, że one nie zimują w naszym klimacie i trzeba je wykopywać? Jak tak, to mimo swej urody chyba nie zagoszczą u mnie. Mam jednak cichą nadzieję, że to jakieś przekłamanie
I jeszcze jedno pytanie dotyczące Clematisa-skubaniec cały mi się czarny i suchy zrobił-wywalać, przyciąć i czekać do następnego roku? Co robić POMÓŻCIE
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Madziu, mieczyki nie mają szans na przezimowanie w gruncie. Co roku trzeba je wykopywać i wiosną wsadzać. Zimuje się w chłodzie, owinięcte w papier lub przesypane trocinami lub torfem.
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Madziu Ewa ma rację, mieczyki nie przezimują :?
Wkleję ci info z e-ogrody dotyczące powojników, mam ten sam problem już pryskałam, niestety kilka powojników mi padło przez to.
Najczęstszą i najważniejszą chorobą dotykającą powojniki jest uwiąd powojnika, objawiający się m.in. więdnięciem i zamieraniem pojedynczych pędów lub całych części nadziemnych roślin, mimo iż korzenie bardzo często pozostają zdrowe. Choroba ta najczęściej atakuje powojniki wielkokwiatowe, głównie te kwitnące wiosną. Mniej groźna jest z kolei dla odmian późno kwitnących. Sprawcą choroby jest grzyb, bardzo łatwo rozprzestrzeniający się podczas deszczu i wnikający do rośliny przed kwiat. Rozwojowi patogenu sprzyja, bowiem wilgoć i temperatura rzędu 25°C, a także przenawożenie nawozami mineralnymi. Porażeniu najczęściej ulegają rośliny słabe, uszkodzone lub uprawiane w złych warunkach oraz młode. Zapobiec wystąpieniu tej choroby możemy kupując powojniki jedynie z pewnych źródeł, od sprawdzonych hodowców, a do sadzenia przeznaczając tylko silne rośliny uprawiane uprzednio w pojemnikach. Powojniki sadźmy głęboko, co umożliwi ukorzenienie się pędów u podstawy oraz zapewnijmy im dobre stanowisko. Pamiętajmy, by przed sadzeniem powojników i w czasie ich uprawy, usuwać wszystkie martwe części rośliny, zarówno pędy, jak i liście. Palmy je, zanim choroba się rozprzestrzeni. Przeciwdziałać lub zwalczać tę chorobę można także podlewając rośliny odpowiednim fungicydem na bazie miedzi. Wybierzmy jeden z wymienionych preparatów: Baymat, Bayleton, Nimrod, Rubigan, Saprol lub Sunspray. Na jedną roślinę stosujemy 3-5 litrów roztworu. Zabieg powtarzamy 2-3 krotnie, co 10-14 dni.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, Kasiu bardzo dziękuję ;:196. W takim razie ciachnę mojego Clematiska tuż nad ziemią i zaczekam do następnego roku i zobaczymy, nie ma co się spieszyć z wywalaniem roślinek.
Przez weekend nie miałam dostępu do komputera, a raczej internetu, bo coś mi w domu nawala.
Dostałam za to przsyłkę z cebulkami m.in lilii, tulipanów papuzich i czosnków ;:138 hura...hura
Nad mieczykami muszę się zastanowić w takim razie :(

Pierwszy raz w życiu zaczynają kwitnąć ponownie (pod dowództwem mojej ręki :;230 ) storczyki. Jestem przeszczęśliwa i dumna
Obrazek

a oto i obiecany kredesik już po renowacji :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju i jeszcze obiecana Charlotte
Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam nadzieje, ze te pare stopni do Ciebie doszlo. Mebel pierwsza klasa :wink: ;:108
Ja lubie mieczyki i dalie ale ze nie lubie wykopywac i przechowywac czego kolwiek, to będę je traktowac jako rosliny jednoroczne :twisted: A jak to mowie i tak zakupilam je taniej niz pare jednorocznych ktore mam.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Witaj Magda, czyli ona też ma kwiatek okrąglutki, podobnie jak Bejamin Britten.
Jak bedziesz mogła daj cały krzw. Ładny kwat fajnie widać pylniki. Jesteś z niej zadowolona ?
:D
xadx
100p
100p
Od: 21 lut 2011, o 19:43

Post »

Witaj Magdo :wit Kredensik przepiękny.Gdzie można kupić takie cuda?
Pozdrawiam serdecznie- Ania

Powstający ogród Ani
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Hej Magda fantastyczny kredensik. Uwielbiam takie mable - mają duszę. Jakiej używałaś farby?
Zamierzam ordestaurować meble kuchenne w altanie na działce, właściwie to sa takie tandetne szafki ale myślę, ze po przemalowaniu ich na ecri i dodanu kilku przetarć będą super. Chcę jeszcze wykleić na środku drzwiczek taki materiał w botaniczne wzory i obić cieniutkimi listwekami -będą tworzyły taką jakby ramkę dla tego wzoru.
Charlotte cudowna ;:167
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule też prawda-mogą być jednoroczne. Chyba spapuguję :oops:
Majeczko na razie krzaczek jest malusi, a pączki rozwijają się baaaardzo nieśmiało-myślę, że jak się zadomowi, to pokaże na co ją stac-tak jak wspominałaś. Na razie jestem bardzo zadowolona, bo nie choruje, a kwiatki lubię właśnie takie jak ma Charlotte, Haven Rose, Pouirette co nie znaczy, że mi się inne nie podobają :lol:
Krzaczek oczywiście wkleję-postaram się jutro
Mam zamiar zrobić przedogróek z róż okrywowych jasno różowych w połączeniu z ciemnoróżowymi i lawendą, gdzieś może wsadzę jakąś trawkę. No i koniecznie pnąca różyca musi być aby się wiła dookoła okna kuchennego ;:83 W zasadzie już jest Sympathy, ale straszono mnie że zazwyczaj przemarza :(
Aniu takie cuda, to na giełdzie staroci :lol: za całe 250 zł, tylko trzeba później zainwestować w farbę no i specjalny pistolet do malowania, bo niestety ręcznie to się zachetać można. Pistoletem malowałyśmy na zmianę 3 godziny :twisted:
Radocha jest ogromna, jakoś kupione na gotowca tak nie cieszy-przynajmniej mnie
Lemeczko wkleje na pw co to za farba. Ze wszytkiego można zrobić coś fajnego
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Magda, a ta giełda gdzieś w pobliżu? ;:65 :lol:
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

słomczyn kochana :D Wczoraj kupiłam 2 szafki nocne i piękną ramę. Jak chcesz, to następnym razem możemy Cię z koleżanką zabrać-już wiemy gdzie można coś fajnego kupić ;:224. Świeczniki, które w sklepie można kupić po 3 setki, tam kupisz za 10 zł, a takie małe rzeczy można pomalować ręcznie ;:138. No i kwiatków też można sporo kupić w bardzo niskich cenach. Moją różę pienną prezentowaną na poprzednich stronach kupiłam za 18 zł
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Kredensik fantastyczny ;:63 , szkoda że ta giełda nie jest bliżej ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”