Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

Chudziak, może rosnąć na razie, jak chce. Dopiero w drugiej połowie sierpnia warto obciąć pędy, żeby już nie zawiązywała nowych owoców, bo nie zdążą dojrzeć. Ja nie ingeruję w rośnięcie dyni, poza tym obcinaniem sierpniowym. Dynie bez problemu się krzyżują między sobą, jeśli więc owoc nie jest zapylany własnoręcznie, to nie ma co zbierać nasion - chyba, że ktoś ma ochotę i miejsce na eksperymenty.
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam amatorów dyń. W tym roku i ja zapragnąłem poznać smak dyni z własnego ogródka. A może przez przypadek urośnie mi jakiś gigant :wink:
NITKA pisze:]

Mam też dwa krzaczki Atlantic G z akcji i śmieszną sytuację z nimi związaną, otóż na jednym krzaku dynie są zielono-żółte, a na drugim tylko żółte - ktoś też tak ma?
Też wykiełkowały mi dwa nasionka Atlantic G z akcji i mam to samo! Na jednym żółta, a na drugim z zielonym (na razie maja po jednej). Zielona tak się prezentuje:

Obrazek

Na rynku zakupiłem sadzonkę dyni NN. Owoc ma obecnie wielkość piłki do szczypiorniaka. Może ktoś rozpozna?

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Adam
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Patasko, więc przynajmniej wiesz w czym tkwi problem.
Pelasiu, z tym paznokciem, pisałam o dyniach w pełni dojrzałych; jeśli tak Cię korci, dynia jest wybarwiona i ma wagę odpowiednią dla tej odmiany, to nie żałuj sobie :) Jest jeszcze czas na dalsze owocowanie, dojrzewanie i cieszenie się smakiem dyń dojrzałych; ja wolę poczekać, choć nie jest to łatwe, paluchy świerzbią :D Natomiast, jeśli ktoś chce zachować nasiona lub chce przechowywać dynie przez kilka miesięcy, musi czekać do pełnej dojrzałości owoców, a po zerwaniu pozwolić dyniom dodatkowo poleżakować przez 2- 3 tygodnie w przewiewnym miejscu.
W moich dwóch odmianach również są owoce zielone i żółte (z jednej odmiany), choć wcześniej wydawało mi się, że te, które docelowo mają być pomarańczowo- czerwone, na starcie powinny być żółte; IMO te zielone mają dłuższą drogę do wybarwienia się: z zielonego na żółty, potem kolor docelowy, ale zobaczymy.
Podobnie jak AniaD, będę przycinała pędy dyń pod koniec sierpnia.
W dyniach piżmowych znalazłam zadziwiającą anomalię, kwiaty jakby obojnackie :shock: Piżmówki uprawiam pierwszy sezon, być może jest to dla nich typowe, widziałam je w kilku odmianach, nie jakiś przypadkowy mutant na jednej. Miałam dzisiaj pstryknąć fotkę by pokazać to na forum, ale nie miałam sposobności. Wygląda to mniej więcej tak: łodyga długa ze środka rośliny (typowe dla męskich), dalej jest zgrubienie, ale nie takie typowe jak u żeńskich tylko jakby pół kuli, dodatkowo z jaśniejszymi przebarwieniami- tak jak u żeńskich piżmowych, po rozkwitnięciu, na środku jest rozbudowane znamię, a wokół na obrzeżach 4 pręciki z pyłkiem. Dodam, że spotkałam coś takiego na kilku odmianach dyń piżmowych i chyba tylko typu japońskiego. Ciekawa jestem z czego to wynika i co by z tego urosło.... wszystkie takie kwiaty odcinam, szkoda wysiłku rośliny na "niewiadomoco" ;), poza tym, na długich cienkich łodyżkach, nawet pół dyni się nie utrzyma. Dodam jeszcze, że na wszystkich roślinach, na których spotkałam te dziwolągi, produkowane są również typowe męskie i żeńskie kwiaty.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pierwsza Hokkaido :)
Obrazek
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Wegetarianko ,w zasadzie nie chodzi mi o to ,żeby koniecznie zjeść tą dynie ,ale chce ją urwać z krzaka ,bo owoc zawiązał mi sie pierwszy i nie odpadł,rośnie,a następne dynki sie nie zawiązują.Mam dwa krzaki Justynki,to może ta druga mi zrekompensuje .... ;:224
Asia
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Wegetarianko pokaż proszę zdjęcia tych kwiatków.
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Wegetarianko, ja również chciałbym zobaczyć, jak wyglądają te niecodziennie kwiaty dyni :)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Wegetarianko ja tak mam na 2 krzaczkach arbuza - ewidentnie samopylne. Czy mogłabyś rozważyć zostawienie jednego takiego okazu przy życiu, oznaczenie go i później zebranie z niego nasion "dla potomości"?;) No, może dla loeb;) Mi mogłoby się przydać mam tu plan na małą hodowlę z użyciem piżmówki. Ta co mam jednak dopiero się rozkręca jeśli o wzrost chodzi, do kwitnienia żeńskimi to jeszcze hoho:)
To moje największe i najmniejsze. Dla porównania pokrowiec od aparatu, ma 18 cm na długość, 10 na szerokośc:
Obrazek
Obrazek
Obie maximy. Urocze maleństwo i potwór, który miejmy nadzieję bedzie dobry albo chociaż pełen pestek, bo w tej chwili mam na 1 roślinie 7 dyń po kolano, "zawiązków" w pomniejszych rozmiarach nie liczę. Coby nie mówić, rośnie pięknie. Następnym razem jednak posadzę ją gdzieś z dala od innych, bo zagłusza wszystko wokół.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

A czy ktoś uprawiał dynie ozdobną Yellow Crookneck? Też ma długie pędy? duża rośnie? Widziałem w necie nasiona ale nie pisze ile jej pędy osiągają metrów ani nic nie ma o wadze owocu a mi się bardzo spodobała z wyglądu
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żółty garbus, czy tez może krzywokark ;) jest w stylu wzrostu cukiniowy, w rozmiarze też, zresztą jada się go podobnie, póki młody:)
Obrazek
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Moje dyńki też puszczone na żywioł, nawet ich nie nawożę i niestety nie mam czasu dobrze opielić :? ale rosną dość ładnie, niektóre hokaido wielkości piłki ręcznej, ale są żółte nie pomarańczowe, chyba, że coś pomyliłam i to nie Hokaido? Czy nadają się już do jedzenia? Jak przechowują się zimą Hokaido? poza tym mam Dankę Polkę i NN z nasionek z targu mają ładne owoce, ale zapylały się same niestety, nie miałam czasu ich zapylać. Natomiast Atlantic Giant i Buternut dopiero kwitną, tak mi się wydaje, bo nie sprawdzałam dziś pod liśćmi.
pozdrawiam Ewa
caterina
200p
200p

Post »

Yellow Crookneck miałam w zeszłym roku i traktowałam jak cukinię. Zbierałam maleństwa ,cieniutko kroiłam i dodawałam do sałatek.Chrupiące i bardzo dobre. W tym roku w rozgardiaszu jaki miałam w okresie sadzenia dyń umknęło mi posianie jej.
Forumowiczka Kasia...;)
caterina
200p
200p

Post »

Loeb , tak przy okazji to jak Ty masz pięknie wyplewione....zero chwaścika. :wink:
Forumowiczka Kasia...;)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja?:D Ja nie plewie. Zwalam to na dynie, niech zagłuszają;) Co widać na poprzednich 2 zdjęciach, zdjęcie crooknecka ma przecież znak wodny w lewym górnym rogu z adresem strony do której należy [davesgarden.com] :) Więc nie podpisywałam źródłem:)
caterina
200p
200p

Post »

A ślepota ze mnie, nie zauważyłam :lol: :lol:
Forumowiczka Kasia...;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”