Chrapkowe doniczki :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chrapkowe doniczki :)

Post »

No proszę bardzo... moja wina :?: czego się człowiek dowiaduje... :wink:
Przez ten zakichany remont, jestem taka zorientowana w ofercie działów ogrodniczych :roll:
czekam tylko jak mi smsy zaczną przysyłać co dziś na dziale ogrodniczym trafiło na regał wyprzedaży :;230 bo pracownicy to już mnie poznają :wink: :;230
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Anjja Nic tylko się cieszyć i mieć z Tobą dobre układy :;230
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Cieszę się,że i Ty masz ciągotki do pięknych doniczek - mogę pooglądać ;:108 :roll:
Ze względu na moją kociarnię,jakiś czas temu zrezygnowałam z ceramicznych nad czym ubolewam.
Twój komplecik bardzo ładny.
Co do szczawika - mam go pierwszy rok.Tak jak dostałam wsadziłam do skrzynki z całą bryłą korzeniową.
Pięknie mi rośnie i kwitnie : i fioletowy i zielony.Nie mam zamiaru go rozsadzać z tych bulw - chcę mieć
dużą kopkę tych listeczków i tak polecam ;:108 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Nowości bardzo ładne! I te doniczusie fajnie wyglądają ;:108 takie dobrane! :D
Podoba mi sie tutaj,w odatku kolor kwiatków skrętnika pasuje kolorystycznie do doniczki :tan
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

ooooooo co ja tutaj widzę ;:224 skrętniczek taki piękniutki ;:108 aż wierzyć mi się nie chce dziewczyny, że one w LM bywają bo ja czasami odwiedzam Białystok (tam najbliżej do LM) i ANI RAZU nie trafiłam na skrętniczka ;:145
hibek też takie ładne ma listeczki, on lubi częste podlewania ale uważaj aby nie zatopić bo ja jednego tak urządziłam ;:223 no i też niespecjalnie lubi zmianę miejsca, a jak już ma pączki to ani się waż przestawiać bo zrzuci wszystkie i znów będzie czekanie....(przynajmniej ja tak kilka razy miałam ;:14 )
no i nie byłabym sobą jakbym się nie zachwyciła doniczkami ;:63 są w prześlicznym kolorze - czyżby także z LM...? ;:224

reasumując - zakupy baaardzo chwytające za me ;:167
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wszystkim za słowa pochwał ;:180
kociara-uwielbiam kiedy roślina wygląda schludnie. A doniczka jest jej bardzo ważnym uzupełnieniem. Nie może być od niej piękniejsza/bardziej pstrokata/wzorzysta itd. To roślina ma przykłuwać uwagę a nie doniczka. NIemniej musi być bardzo starannie dobrana. Ja uwielbiam gdy roślinki wyglądają tak, jakby w danej doniczce...się "urodziły", po prostu muszą być ze sobą zgrane :)
A ten zestawik to zestawiła tak moja córeczka-a miała tylko świeżo przesadzone roślinki zanieść na stół do dugiego pokoju. Tak je ustawiła a ja już nic nie ruszałam. Nic dodać nic ująć :) Wniosek-mam gust jak dziecko :;230
A co do szczawika-widziałam kiedyś w oknie zakładu kaletniczego ogromnego szczawika-był gęsty, równiutki i wielki. Wyglądał jak parasol albo jakaś kopuła. Och i ach-ależ się nad nim wtedy nastękałam :) Mam nadzieję, że i moj się z czasem rozrośnie :roll:
zeberka4-dziękuję :)
mniodkowa-oczywiście doniczki również z LM i to w super cenie-dostrzegłam je gdzies tam między wieloma :) i dziękuję za cenne dla mnie, porady odnośnie hibka. Nie pozwolę go ruszyć, już ani drgnie :) A pączek i tak może zrzucić-przez przeprowadzkę ze sklepu do nas...
Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozwólcie, że tym razem przedstawię Wam Arekę, o której już wcześniej wspominałam. A więc...roślina jest do reanimacji. Jest wyblakła, pożółkła, liście są słabe, część zasuszona. Ogólnie roślina jest w dość opłakanym stanie ale jakoś nie pozwoliłabym na zakończenie jej żywota na śmietniku... :(

To ona kilka dni temu, gdy ją przejęliśmy:

Obrazek

Obrazek

A to stan obecny-po przesadzeniu i rozdzieleniu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak, w skrócie, ma się sprawa. Planuję poczekać aż roślina zacznie wypuszczać świeże liście i wówczas sukcesywnie wycinać stare, żółte. Co Wy na to? Za wszelkie porady dot. pielęgnecji tej roślinki, jak zwykle, obdarzę ogromną wdzięcznością :)
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Wygląda jak by stała za długo w zbyt słonecznym miejscu :|
Ja bym poucinała suche końcówki w strzałkę.
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ona zmarniała tak przez zimę-prawdopodobnie zmarzła bratu...
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

a nie wiem czy zauważyłaś, że hibki po przeniesieniu ze sklepu nie zrzucają zazwyczaj pączków tylko ładnie kwitną ;:108 zachęcają swoimi kwiatami a potem zajmują się aklimatyzacją... przynajmniej u mnie tak bywało, dziwne bo dziwne ale może one bardziej zaczarowane od producenta jadą ;:24
Areka ładnie się prezentuje w nowych domkach ;:63 - kiedyś mi poradzono, ze takie uschnięte końcówki można śmiało obciąć tyle ile trzeba, roślinka ładniej wtedy wygląda :) więc podłączam się pod słowa Stokrotkani, aby faktycznie poucinać ;:108
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mniodkowa- nie miałam nigdy hibków, więc nie wiem jak to z tym nie-gubieniem pąków jest. Dam znać jak to u nas się potoczy :)
A jeśli chodzi o Arekę, to doczytałam się wielu porad w "diagnostyce..." i jutro wszystkie pożółkłe liście poobcinam zgodnie z zaleceniami :)
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arece obcięła bym usychające listki i przesadziła do ziemi palmowej z dodatkiem piasku. Humusu dla wzmocnienia według instrukcji około 100ml nierozcieńczonego bezpośrednio wlać do ziemi i dodatkowo jajeczko w korzonki.
W górnej części skorupki jajka należy zrobić mały otwór.

;:224 czekam na info o doniczkach ;:224
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anjja mam pytanko o co chodzi z tym jajkiem?Pierwszy raz to slysze ? ;:88
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tą informację przeczytałam na forum. Polecał ten sposób Przemo a mam dość duże zaufanie do porad które były przez niego udzielane. Z tym jajkiem to jest tak że do końca nie wiem czy pomaga ale na pewno nie szkodzi :) ja kupiłam równocześnie dwie identyczne palmy. Tą co była w ciut gorszym stanie przesadziłam do nowej mieszanki i dałam jajko w korzenie (zrobiłam otwór w korzeniach tak je trochę rozgrzebałam od spodu i włożyłam jajko ze zrobioną na górze dziurka) na dzień dzisiejszy różnica w obydwóch jest kolosalna. Palma z jajkiem puszcza co chwile nowego listka i jest zieloniutka, druga bez jajka liścia wypuści ale starego wtedy zasuszy i kolor liści mniej nasycony. Palma podobno "wypija" z jajka składniki odżywcze. Uprzedzę kolejne Wasze pytanie: Nie, tego jajka w ogóle nie czuć z doniczki.
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

No proszę czego to człowiek się nie dowie...
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”