Różanka w podróży 2011 - gloriadei

Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różanka w podróży 2011 - gloriadei

Post »

Ewciu, czym Ty karmisz te ostrózki, że rosną takie wielkie?? Czy to może taka odmiana?
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41

Post »

Ewa
Wspaniale rozrośnięte róże a dwie szczególnie mnie urzekły: Gloire de Dijon i Climbing Souvenir
zatrważająco piękne.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ewciu, jak sobie radzisz?
I jak radzą sobie Twoje doniczkowce?
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuś-daj znać jak Ci w Wielkopolsce i pokaż "coś" z ogródka.Nawet dołki które kopiesz pod róże ;:3
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewcia chyba dopiero co się wprowadziła, więc pewnie jeszcze wszystko w kartonach, a ogród w doniczkach :uszy
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Trudno się doczekać....ale poczekamy. :D ;:108
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

piękna zdjęcia!!! wszystkie róże są przeurocze!!!! :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Witajcie Kochani!... już z Poznania ;:138

Jestem Wam ogromnie wdzięczna za pamięć i odwiedzinki oraz tyle ciepła i pochwał ;:4 ;:167
Te kilka większych krzaków róż, które pozostały w gruncie faktycznie obficie kwitła mimo tego, że troszkę je zaniedbałam :roll:
Przędziorka pryskam Nissorunem, pomaga.
Najgorzej mają róże w gorących miejscach pod ścianą - zastoiska gorąca sprzyjają rozwojowi przędziorka, niestety.
Ostróżki zwykłe, wysiane z nasion i w tym roku nie nawożone nawet kompostem - chyba odpowiada im miejsce, bo inne kępki to bidulki ;)
Tak czytam, co napisałam i... opowiadam w czasie teraźniejszym a przecież to już przeszłość :;230
mój ogród pożegnałam w lipcu. Wykopane rośliny wciąż czekają w donicach u rodzinki i znajomych aż przyjdzie czas na posadzenie w nowym ogrodzie. Domek jeszcze się wykańcza, dostaniemy go na przełomie września/października. Do tego czasu wynajmujemy mieszkanie w Poznaniu. Tak więc jeszcze nie pokażę wam nawet dołków pod róże :lol: Ogród pokrywają jeszcze złoża styropianu, piasku i innych mat. bud. Jak skończą budowlańcy to najpierw zamawiam czarnoziem i szykuję dobre podłoże na rabaty. Przygotowanie gleby to podstawa! Potem przywiozę roślinki i zacznie się... kopanie :mrgreen: Dużych donic z różami i powojnikami jest koło setki, nie licząc bylin, traw, ziół, cebul itp... :P
Ciągle dopracowuję plany nowych nasadzeń aby nie było potem wpadek i kolejnego przesadzania.
A... jeszcze nie pisałam, że miejsca na roślinki będę miała podobnie jak we Wrocławiu, więc wszystko się zmieści.
Styl ogrodu będzie mieszanką ogrodu angielskiego/naturalnego (oczywiście podobnie do poprzedniego) z małymi wstawkami francusczyzny czyli obwódki lawendowe i bukszpanowe i ogólne ugładzenie całości. Porządek musi być, w końcu to Wielkopolska ;) Jedynie rezygnuję juz z drzew owocowych na rzecz ozdobnych. Dużo krzewów, róże- wiadomo! Do tego duże jednorodne plamy kolorystyczne z bylin, ziół i traw jako wypełniacze. Drobnica odpada, bo ginie w tłumie. Lilie na lato - to najpiękniejsze kwiaty wg mnie, zaraz po różach! Jesienią prym będą wiodły krzewy liściaste o kolorowych liściach. Musi być przecież "Indiańskie lato" :D A wiosną od przylaszczek, oczarów i pierwiosnków po łany krokusów i narcyzów. To tak w skrócie ogólny zarys nasadzeń.
Co do układu przestrzennego: ogród tajemniczy - zza każdego zakrętu wyłania się kolejna rabatka z wijącą się ścieżką, której schowany koniec zapowiada kolejną niespodziankę... Żadnych linii prostych i otwartych przestrzeni, a raczej łuki i nieregularne linie. Przy takim założeniu, ogród wydaje się większy niż w rzeczywistości. Oglądający wchodząc do ogrodu, nie może widzieć jego końca ale odkrywać go stopniowo.
To na razie teoria, zobaczymy jak mi to wyjdzie w praktyce ;:65 Zakładam na początek trzy lata na rozrośnięcie roślin i uzupełnienie ogrodu małą architekturą (łuki, bramki, [pergole, trejarze). Potem się zobaczy ;:109
Marzy mi się też prawdziwa szklarenka, bo jak wiecie, bakcyl sadzonkowania mnie nie opuszcza :;230

To tyle planów. Tymczasem w wolnych chwilach zwiedzam wasze ukwiecone ogródki aby zaczerpnąć z nich inspirację do dalszej pracy! ;:136
Zostawiam Wam kochani kilka widoczków z letnich podróży. Do następnego razu! ;:7

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ewo, jak ja bym chciała zakładać ogrod od nowa :roll:
Teraz kiedy już jestem o wiele mądrzejsza.
No może nie całkiem, ale na pewno więcej wiem niż jak zakładałm obecny.
A Ty w dodatku chcesz założyć moje ulubione warianty ogrodu.
Bardzo lubię ogród angielski i tajemnicy.
Szkoda, że to całkowicie kłóci się z umiłowaniem przestrzeni przez mojego m.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gloriadei pisze:...Styl ogrodu będzie mieszanką ogrodu angielskiego/naturalnego (oczywiście podobnie do poprzedniego) z małymi wstawkami francusczyzny czyli obwódki lawendowe i bukszpanowe i ogólne ugładzenie całości. ...
Co do układu przestrzennego: ogród tajemniczy - zza każdego zakrętu wyłania się kolejna rabatka z wijącą się ścieżką, której schowany koniec zapowiada kolejną niespodziankę... Żadnych linii prostych i otwartych przestrzeni, a raczej łuki i nieregularne linie. Przy takim założeniu, ogród wydaje się większy niż w rzeczywistości. Oglądający wchodząc do ogrodu, nie może widzieć jego końca ale odkrywać go stopniowo...
Dokładnie takie miałam plany rozpoczynając zakładanie ogrodu. Wciąż zmieniam, przekopuję, eksperymentuję, ale wszystko zmierza własnie w tym kierunku. Tym bardziej jestem ciekawa Twojego ogrodu ;:65 Koniecznie pochwal się fotkami. Pewnie prawdziwy efekt będzie w następnym sezonie, ale co nieco będzie już na pewno widoczne jesienią :uszy ;:196
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Ewa, tak pięknie to opisałaś, że już widzę ten ogród oczyma wyobraźni ;:138
Ależ będzie pięknie!
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj,pięknie będzie :heja
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

EWCIU juz to widzę oczyma wyobrażni . na pewno bedzie pięknie znając Ciebie .na pewno wiosną będą już jakieś nasadzenia i 1 zarysy nowej różanki ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Po takim opisie nowego ogrodu nie będę sie mogła doczekać jak go nam pokażesz, Ewciu :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

I ja się tutaj wpiszę po raz pierwszy, bo coraz częściej i uważniej spoglądam na róże i staram się zrobić miejsce na nie w swoim ogrodzie, choć jest raczej trudny do uprawy. Ale może się uda...
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”