Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY
Melokaktusy to zupełnie inna bajka niż pozostałe kaktusy. Należy się nimi opiekować inaczej niż typowymi kolczatymi. Są to rośliny z terenów wilgotnych i gorących. Te roślinki nie mogą mieć chłodu. Natomiast wymagają cały czas ciepła i wilgoci w powietrzu. Więc idealne dla nich miejsce to ciepła, ogrzewana przez cały rok szklarnia. W mieszkaniu należy je często i regularnie spryskiwać, bo większość wody pobierają one z powietrza. Ich korzenie są bardzo wrażliwe na nadmiar wilgoci. A już wilgoć w podłożu i chłód to murowana śmierć dla tych roślinek. Mimo tego, że ich korzenie są wrażliwe na wilgoć to te roślinki potrafią być bardzo chimeryczne i po dłuższym przesuszeniu korzeni mogą mieć problemy z ponownym uruchomieniem pobierania wody. Zatem dla melokaktusów przede wszystkim konieczne jest całoroczne ciepłe stanowisko i wilgoć w powietrzu. Te roślinki zupełnie nie nadają się do uprawy na zewnątrz. Oczywiście z uwagi na malutkie kwiatki nie ma szans, by ilość traconej wilgoci podczas kwitnienia miała jakiekolwiek znaczenie dla ogólnej kondycji roślinki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Dziękuję blabla za odpowiedź. Melocactus nie był przelewany, traktowałam go jak pozostałe kaktusy, a więc podlewałam raz na 3-4 tygodnie. Czasem go spryskałam ale nie za często i na pewno nie było to regularne spryskiwanie... Miał i ma nadal dużo słońca. Czyli wygląda na to że przesuszyłam mu bryłę korzeniową?
Czy będzie on w stanie jeszcze wytworzyć nowe korzenie?
Czy będzie on w stanie jeszcze wytworzyć nowe korzenie?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Myślę, że roślinka mogła mieć zbyt małą wilgotność powietrza i zbyt suche podłoże. Roślinkę należy przygotować do podlania. Jeśli będzie ciepło a powietrze będzie wilgotne to kaktus będzie spodziewał się wody w podłożu i wtedy po podlaniu ją pociągnie. Jeśli jest sucho to roślinka nie nastawia się na picie wody korzeniami i podlanie w takiej sytuacji kończy się gniciem korzeni. Zatem decyduje wytworzenie roślince właściwych warunków tak by mogła pociągnąć wodę. Jeśli takie warunki będzie miała a system korzeniowy będzie miał odpowiednio długi okres odpoczynku od wody by uszkodzenia się zagoiły to oczywiście zawsze są szanse na ponowne ukorzenienie się roślinki i jej normalny wzrost.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
No teraz rozumiem. Sucho, sucho i chlup go wodą
a melokaktus tego nie lubi.
Czyli muszę mu zapewnić wysoką wilgotność (spryskiwanie) przy wysokiej temperaturze? i dopiero po jakimś czasie podlać?
Teraz jest w suchym podłożu, tylko nie wiem ile czasu mają odpocząć korzenie i po jakim czasie od momentu zwiększenia wilgotności mam go normalnie podlać?
To czego teraz dowiedziałam się o melokaktusach to dla mnie całkowita nowość
stąd tyle pytań. Nie chciałabym go zmarnować.

Czyli muszę mu zapewnić wysoką wilgotność (spryskiwanie) przy wysokiej temperaturze? i dopiero po jakimś czasie podlać?
Teraz jest w suchym podłożu, tylko nie wiem ile czasu mają odpocząć korzenie i po jakim czasie od momentu zwiększenia wilgotności mam go normalnie podlać?

To czego teraz dowiedziałam się o melokaktusach to dla mnie całkowita nowość

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Wilgotność powietrza ma cały czas być wysoka. Roślinkę należy codziennie spryskiwać. A podlanie powinno nastąpić najszybciej po ok. 3 tygodniach od przesadzenia, tak by korzenie zdążyły się zabliźnić i przygotować do pobrania wody.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
w najlepszym przypadku przypalony, a w najgorszym jakiś grzyb go łapie ale bardziej prawdopodobne, że przypalony z powodu opryskania go wodą w słoneczny dzień. Jak możesz daj lepsze zdjęcie tej czarnej plamki. pozdro 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Rośliny nie przypalają się na czarno. To infekcja grzybowa.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
mój się przypalił na czarno na nieszczęście stożek wzrostu i teraz rośnie krzywo ale jest w porządku. Przypalić na czarno da się ale takie plamki to prawdę mówiąc pierwszy raz widzę. 

no ale to jest na całej roslince prawie na tej lodyce przy cierniach. powiem aby spryskałam czyms przeciwko grzybom
no jeżeli jest to infekcja grzybowa, a na to wygląda to oprócz spryskania jakimś dobrym środkiem grzybobójczym (tu już ci muszą pomóc specjaliści) to koniecznie trzeba odizolować kaktusa od innych. Zgniliznę wiem, że można obciąć i zasypać np; startym węglem drzewnym ale co do infekcji grzybowych to się nie wypowiadam. powodzenia w walce 

ona jzu popryskała czyms na grzyby i od razy wszystkie spryskała:)
- lampart111
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Coś się dzieje z jedną z moich Opuncji a mianowicie od pewnego czasu nie rośnie, zrobiła się taka "miękka" i ma takie plamy i fałdy proszę o pomoc... Może to przypalenie?
Oto ona:

Pozdrawiam!
Jasiu
Oto ona:

Pozdrawiam!
Jasiu
Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Rzeczywiście wygląda na dobrze ugotowaną. Możesz zapewnić jej więcej świeżego powietrza? Spróbuj ją przez najbliższe 2-3 tygodnie cieniować, np. bibułą.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek