Męczennica (Passiflora) - uprawa,pielęgnacja cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

więc jej uszczknęłam pęd.
A teraz ten pęd potnij na 10-15 cm. sadzonki, włóż w ukorzeniacz i do doniczek, dobrze by było byś je przykryła przeciętą wpół butelką "pet" by nie traciła wilgoci( i wietrzyć co pewien czas).Pozdrawiam. Tadeusz.

Oto moja passiflora, posadzona z donicą( z dużymi otworami) do ziemi.
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Śliczna ... :)
a jak ją zabierzesz do domu ...pędy się zniszczą podczas jej zdejmowania z podpory :(

Moja jest taka

Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Odcinam wszystkie pędy, zostawiam tylko na długości 50- 70 cm i z donicą przechowuję przez zimę w zimnym pomieszczeniu, gdzie nie dotrze mróz większy niż -6 stopni, z resztek robię kilka sadzonek.
Awatar użytkownika
jadzia123
200p
200p
Od: 27 sie 2008, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Owoce passiflory-kiedy zrywać

Post »

Witam, passiflorę mam już kilka lat ale w tym roku pierwszy raz zaowocowała- pojawiły się dwa malutkie "mieszki" najpierw zieloniutkie a teraz widzę, że lekko zabarwiają się na łososiowy kolor. Kiedy i czy powinnam je zerwać i kiedy wyłuskać nasionka? A co z nasionkami: suszyć czy bezpośrednio do podłoża?

Moja męczennica rośnie w niewielkiej, jak na swoją rozpiętość doniczce i kwitnie już od maja, jednocześnie rozwija się kilkanaście kwiatów. Rośnie na kratce pergoli i jest moją dumą.

Bardzo podoba mi się czerwona odmiana - może uda mi się zdobyć roślinkę albo chociaż nasionka, ale jak dotąd nigdzie nie spotkałam tej odmiany...
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lip 2008, o 20:16

Co zrobic z passiflora...

Post »

mam passiflore w doniczce ktora pnie sie po drucie,,,czy moglabym puscic jej pnacza na zylce nad sufitem bo jej pnacza sa tak dlugie ze na malym drucie juz nie mam gdzie zakrecac,,prosze o rade...
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może bardziej dekoracyjniejsze byłyby bambusowe (cienkie) drabinki, także okrągłe wedle woli, które można dostać w kwiaciarniach (lub marketach). Oczywiście można ją "puszczać" także po drucie lub żyłce.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Moja passiflora w marcu wyglądała tak:
Obrazek
A obecnie wygląda tak:
Obrazek
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Jak ją pielęgnujesz? Ślicznie się rozrosła. Czekam na sadzonkę i właśnie szukam info o jej uprawie.
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

mojej passiflorze jakies wodne kropelki wystepuja i nie wiem co to jest chialabym ja spuscic na wiszacej donicy ale boje sie ze ja ta zmiana ukrzywdze co wy na to?
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Moja passiflora jest jeszcze na dworze,nie wiem jak się zachowa po przyniesieniu do domu ,bo ma jeszcze 4 duże pąki,boje się, że opadną bo w domu jest dużo cieplej,a nie mam z nią praktyki.Czy ona jest wieloletnia,bo gdzieś czytałam,ze niektórzy ją traktuja jak jednoroczną?
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Mushka pisze:chialabym ja spuscic na wiszacej donicy ale boje się ze ja ta zmiana ukrzywdze co wy na to?
Mushko, to się nie uda, bo passiflora zawsze unosi pędy, tj. będzie się pięła w górę i nie da się poprowadzić w dół. Chyba, że siłą ;)
Moja passiflora jest jeszcze na dworze,nie wiem jak się zachowa po przyniesieniu do domu ,bo ma jeszcze 4 duże pąki,boje się, że opadną bo w domu jest dużo cieplej,a nie mam z nią praktyki.Czy ona jest wieloletnia,bo gdzieś czytałam,ze niektórzy ją traktuja jak jednoroczną?
Mojej nie opadł żaden pączek. Jest wieloletnia.

Tosiu, padłam na twarz ;)
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

No nie żarujcie :oops: ,moja passi rośnie w uniwersalnej ziemi(doniczka ceramiczna),codziennie jest zraszana,a raz w tygodniu dostaje nawozik dla kwitnących.
No i zgodzę się z Karinką-passi nie lubi zwisać,za to uwielbia się piąć.

Karinko,ja za każdym razem wchodząc do Ciebie trzymam poduszkę przy twarzy,by nosa nie złamać :lol:
A teraz pokażę Wam,jak kwitnie:
Obrazek
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Pięknie kwitnie Antooosiu, ciekawa jestem po jakim czasie i ja się doczekam ,
aż zakwitnie moja passiflora pierwszy raz.
Mam wysianą z nasionek 9.04. bardzo długo nie chciała wykiełkować ,
ale teraz wygląda całkiem fajnie.Z balkonu już zabrałam bo bałam się ,że zmarznie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Kwiaty przepiękne. Moja sadzonka ma mieć kwiaty duże i czerwone. Nazywa się Passiflora Quadrangularis- Granadilla. Strasznie trudna nazwa, ale jakoś muszę ją zapamiętać.
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ojej, to co ja mam z nia zrobic? Ona juz nie ma miejsca na drucie do pie,cia sie i wlazla na szybe ( stoi na parapecie) moze jakas dradinka ale co potem dalej...?? :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”