Truskawki amatorska uprawa - cz.1
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: truskawki amatorska uprawa i .
Witam dawno tu nie zaglądałem.
glohal,suzana co do szarej plesni i maczniaka ja stosuje granulat o nazwie Switch preparat ten jest stosowany tylko do truskawek dawka 0,8 -1 kg/ha na 500do 1500l wody.
grazka100 znów nie zgodzę się z szuana. Foli pod truskawkami ma za zadanie trzymać chwasty z daleka od naszych krzaczków, a nie dbać o czystość owoców od tego jest słoma. Czarna foli czy agrowl. nie jest rozkładana na równym stole tylko na ziemi której nie jesteśmy w stanie dokładnie wyrównać, powstają w niej zagłębienia w których zbiera się woda owoc lezący w takim dołku jest skazany na gnicie zanim dojrzeje, druga sprawa to temperatura w upalne i słoneczne dni owoce na czarnym podłożu zaczynaj się gotować jak w kompocie, a i utrzymanie foli w czystości jest prawie niemożliwe.
glohal,suzana co do szarej plesni i maczniaka ja stosuje granulat o nazwie Switch preparat ten jest stosowany tylko do truskawek dawka 0,8 -1 kg/ha na 500do 1500l wody.
grazka100 znów nie zgodzę się z szuana. Foli pod truskawkami ma za zadanie trzymać chwasty z daleka od naszych krzaczków, a nie dbać o czystość owoców od tego jest słoma. Czarna foli czy agrowl. nie jest rozkładana na równym stole tylko na ziemi której nie jesteśmy w stanie dokładnie wyrównać, powstają w niej zagłębienia w których zbiera się woda owoc lezący w takim dołku jest skazany na gnicie zanim dojrzeje, druga sprawa to temperatura w upalne i słoneczne dni owoce na czarnym podłożu zaczynaj się gotować jak w kompocie, a i utrzymanie foli w czystości jest prawie niemożliwe.
brak polskich znaków
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy truskaweczki mogę podlawć gnojówką z pokrzyw? Jak tak to jak często?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Podmarznięte kwiaty są czarne w środku i najlepiej je samemu zbierać i powyrzucać, a przy dużej uprawie to jest oczywiście niemożliwe.
pozdrawiam, Gunnar
Kamień z serca, myślałem że to jakieś grzybowe albo ten żuk z dziwnym ryjkiem.GunnarSK pisze:Podmarznięte kwiaty są czarne w środku ...
Czy nieusunięcie tych kwiatów ma jakieś poważne konsekwencje ?
P:)
Krzysiek
- majs
Konsekwencja obcinania tych kwiatków to- stępione nożyczki 

brak polskich znaków
U mnie w namiocie dzisiaj zastałam taki widok
, szczerze mówiąc nie zwróciłam wczesniej na nie uwagi zajęta pomidorami
Truskawki i poziomki

Truskawki i poziomki

- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Kontakt:
ale się już smacznie zrobiło 

- gosiakmala
- 500p
ponawiam pytaniegosiakmala pisze:Czy truskaweczki mogę podlawć gnojówką z pokrzyw? Jak tak to jak często?

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
O ile pamiętam, to nie powinno się podlewać nawozami bogatymi w azot (czyli m.in gnojówka z pokrzyw)w czasie owocowania, bo się robią miękkie i źle znoszą transport.
Na pewno gnojówka im nie zaszkodzi po tym czasie i na start wiosenny (ale wtedy nie ma pokrzyw).
Na pewno gnojówka im nie zaszkodzi po tym czasie i na start wiosenny (ale wtedy nie ma pokrzyw).
Nie powinno się podlewać żadną gnojówką owocujących roślin, jak truskawka czy ogórek / których owoce leżą na glebie/ z przyczyn sanitarnych.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- gosiakmala
- 500p
Dzięki za info. Pozdrawiam
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
- majs
11krzych ma racje jak owocują to ju posprzątane, będą się rozłazić w palcach a jak jeszcze będzie gorąc do tego to prosto do słoika bez smażenia.
Teraz to tylko po zbiorach najpóźniej we wrześnio po tym terminie nie zasilamy już sadzonek, dając im zbyt późno jeść będą chciały rosnąc zamiast przygotować się do zimy i mogą wymarznąć.
Teraz to tylko po zbiorach najpóźniej we wrześnio po tym terminie nie zasilamy już sadzonek, dając im zbyt późno jeść będą chciały rosnąc zamiast przygotować się do zimy i mogą wymarznąć.
brak polskich znaków
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam serdecznie
Mam pytanie troszkę obok tematu... bo z jednej strony czekam na własne truskawki, posadzone w tym roku i zdaję sobie sprawę z tego, że będą malutkie plony. Mam tylko przy domu 60 krzaczków i kiepską ziemię, ale nie o ilość mi chodziło, więc jest OK.
Z tego powodu, ze mam mało i jeszcze rosną ;) kupuję truskawki na ryneczku jak wielu z nas.
Proszę o podpowiedź co jest przyczyną (domyślam się, że jakieś chemiczne nawożenie) paskudnego zapachu - raczej chemicznego smrodu i jeszcze paskudniejszego smaku kilku sztuk truskawek w np. kilogramie kupionych.
Coś wstrętnego... te "porażone" truskawki są jakby mniej jędrne i strasznie śmierdzą jakby rozpuszczalnikiem zmiszanym z... farbą??? czymś niewyobrażalnie paskudnym. Jeśli nie zauważy się tego smrodu i ugryzie owoc.. ble ble. można po prostu zwymiotować.
Czy spotkaliście si8ę z takim przypadkiem ??
Mam pytanie troszkę obok tematu... bo z jednej strony czekam na własne truskawki, posadzone w tym roku i zdaję sobie sprawę z tego, że będą malutkie plony. Mam tylko przy domu 60 krzaczków i kiepską ziemię, ale nie o ilość mi chodziło, więc jest OK.
Z tego powodu, ze mam mało i jeszcze rosną ;) kupuję truskawki na ryneczku jak wielu z nas.
Proszę o podpowiedź co jest przyczyną (domyślam się, że jakieś chemiczne nawożenie) paskudnego zapachu - raczej chemicznego smrodu i jeszcze paskudniejszego smaku kilku sztuk truskawek w np. kilogramie kupionych.
Coś wstrętnego... te "porażone" truskawki są jakby mniej jędrne i strasznie śmierdzą jakby rozpuszczalnikiem zmiszanym z... farbą??? czymś niewyobrażalnie paskudnym. Jeśli nie zauważy się tego smrodu i ugryzie owoc.. ble ble. można po prostu zwymiotować.
Czy spotkaliście si8ę z takim przypadkiem ??
- majs
grazka100A czy przypadkiem te :porażone: owoce maja jakieś dodatkowe cechy oprócz tego ze są mniej jędrne, np lekko fioletowe lub żółtawe?
brak polskich znaków
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
poradzono mi, aby u truskawek sadzonych jesienią zeszłego roku usunąć pierwsze gałązki z kwiatkami, ma to zwiększyć ilość owoców, ale jednocześnie opóźni owocowanie - tak też uczyniłam, ale widzę, że teraz wcale nie chcą puszczać gałązek z kwiatkami, co jest przyczyną?
pozdrawiam
Iwona
Iwona