Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

agape pisze:Piękna ta puszkinia... Czy ona ma również zapach?
Pierwszy raz na oczy widzę taką roślinkę! Śliczna i przypomina hiacynta ;:108 . Ciekawe, czy łatwa do zdobycia w handlu?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dostałam wreszcie paczkę od Pajdy.
Nie jest najgorzej, chociaż nie wszystko przyszło.
Fotki u mnie.
;:3 życzę. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

No tak Monia na brak liści i igieł to u Ciebie nie można narzekać :wink: Miło, że zaglądasz. Mam nadzieję, że w końcu przyjdzie to zapowiadane ocieplenie.

Cieszę się Ewo, że dajesz radę! Palenie coraz więcej kosztuje...Ja w chwilach kryzysu zamiast paczki fajek kupowałam sobie roślinkę i kryzys mijał jak ręką odjął :wink: Dziewczyno zakładaj wątek i pokazuj te cudeńka. Zanim opiszesz co już masz, a co byś chciała mieć to będzie wiosna w pełni i mnóstwo świeżych zdjęć. No, nie daj się prosić ;:180 Zeszłej jesieni ponad 10 odmian tulipanów kupiłam. Już nie mogę się doczekać kiedy zakwitną ;:65 Botanicznych też mam kilka różnych.

Aga dzięki w imieniu puszkinii! Wiesz co...Nawet nie wiem czy pachnie. Jest małym kwiatkiem i musiałabym się położyć by to sprawdzić. A sama wiesz jak wygląda podłoga na działce o tej porze roku ;:224 - mokra, brudna i zimna.

Rozeto jak wspomniałam wyżej to mała roślinka. Można ją porównać do przebiśniegów czy szafirków. Można pewnie ją gdzieś kupić, ale to chyba nie jest łatwe. Handlowcy raczej o niej zapomnieli ze względu na mini wielkość i łatwość z jaką się rozsiewa - niczym chwast. Trudno ją utrzymać na rabacie. Mogę kilka cebulek na rozmnożenie Ci wysłać.

Dziękuję roza333! Wiosna zawsze i wszędzie jest fajna. Uwielbiam ten czas niespodzianek :D

Grażynko cieszę się, że jesteś zadowolona z przesyłki. Widzisz - dobrze mówiłam żebyś nie martwiła się na zapas. Wiesz jestem zdania, że lepiej jak nie przysłał czegoś niż gdyby przysłał byle co. Zaraz wpadnę obejrzeć - oczywiście.

Dziś była kolejna noc z przymrozkami :evil: Rano było bardzo zimno, ale im bliżej wieczora tym o dziwo robiło się cieplej. Chyba w końcu i do Elbląga dotrze to od dawna zapowiadane ocieplenie. Oby! Wtedy wszystko eksploduje i będzie pięknie!
A tak było rano:
Obrazek, Obrazek, Obrazek

W 2009 zrobiłam małą rabatkę pod świerkiem. Muszę ją jednak poprawić. Chodzi o posadzenie roślin zadarniających ( raczej), które dobrze zniosą trudne warunki - mało słońca i raczej sucho. Może ma ktoś jakiś pomysł...Pomóżcie proszę...Mam tam posadzone przebiśniegi, fiołki i troszkę drobnicy cebulowej. Jednak to wszystko wiosenne kwiaty. Latem i jesienią tylko chwasty tam szaleją i mnie wkurzają. Wygląda to teraz tak:
Obrazek, Obrazek
Miejsce to jest przy siatce od parku i chciałabym żeby wyglądało dobrze cały rok. Myślałam o barwinku - niestety słabo tam rośnie.
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Izo, u nas też jest rano zimno. Urok wiosny :D .
Mój barwinek, który rośnie w cieniu też jest bardzo marniutki. U sąsiadki jest w pełnym słońcu i tam rośnie pięknie. Ciekawe jest to, że wszędzie piszą, że jest to roślina do miejsc cienistych :wink:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz Agnieszko ja myślę, że nie tyle cień mu przeszkadza co susza. Barwinek woli wilgotne stanowisko jak większość cieniolubnych.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Witaj Izo,a myślałaś o hostach,powinny tam urosnąć piękne ,duże.Ja posadziłabym kilka odmian.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Myślę,że może tam urosnąć pragnia. U mnie rośnie w dosyć suchym miejscu pod wielką wierzbą i modrzewiami i rozłazi się. Kwitnie niestety wiosną ( nie tak wczesną), listki raczej zimozielone, ładne. Coraz więcej, a kupiłam małą sadzonkę.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Izo!
Ciekawy jestem czego Ty w swoim ogrodzie nie masz i dlaczego dajesz takie małe fotki.
Masz wspaniały ogród piękne kwiaty,skalniaki,studnię/w głębi ogrodu/itd,itp.Sam nie wiem co było najpiękniejsze wszystko mi się podobało.Jeszcze nie raz odbędę tam spacer.
Edward :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A gdybyś tak przerobiła tam ziemię z dodatkiem granulatu zatrzymującego wodę, to myślę, ze wtedy mogłabyś posadzić tam sporo roślin.
Możesz też dodać ziemi, takiej "tłustej", wtedy woda będzie się tam zatrzymywać na dłużej i na pewno więcej roślin będzie można tam posadzić.
Grażyna.
kogro-linki
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trochę niezbyt ta rabata tam niedość ,że ciemna to i sucha.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Izo, wiesz spróbuję tej puszkinii poszukać może najpierw w swoim ogrodniczym ;:108 , albo w sklepie PNOS-u. Może dostanę... :roll: . Jeśli nie uda mi się to zgłoszę się do Ciebie po prośbie :wink: .

Co do Twojej rabaty to fajną propozycję ma Kogra, choć taki wielgachny iglak to prawdziwy ssak wody ;:108 . Również Księgowa ma fajny pomysł z hostami. A ja może podpowiem jasnotę plamistą w kilku odmianach... :wink:
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Puszkinie bardzo łatwo kupić jesienią w sklepach ogrodniczych.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję wszystkim za rady i chęć pomocy. Cały ten róg działki jest problematyczny. Co roku wiosną mam dobre chęci by go w końcu urządzić, ale później w ferworze walki z resztą działki odpuszczam :oops: Tam stoi mój kompostownik i sąsiada też. Jest sporo drzew i problem z wodą - nawet po deszczu. Posadziłam któregoś roku sadzonki winobluszczu i bluszczu by zasłonić ten "bałagan". Niestety słabo rosną. By pozbyć się chwastów wetknęłam irgę, a nawet barwinek i paproć - na razie chwasty górą. Pod świerkiem zrobiłam rabatkę by to jakoś ogarnąć. Szczerze mówiąc nie sądziłam, że będzie tak kiepsko.

Grażynko-księgowa dla host jest tam zdecydowanie za sucho. Mam w pobliżu 2 najzwyklejsze odmiany i nie zachwycają. Ani wyglądem, ani tempem wzrostu.

Wiesz Ewo - ta pragnia to może być dobry pomysł. Nie mam jej wcale. Muszę się rozejrzeć - pewnie gdzieś można ją kupić w Elblągu.

Witaj Edwardzie! Dziękuję za miłe słowa i uznanie. Widzisz okazało się, że nie mam pragni syberyjskiej a przydałaby mi się :wink: A tak na poważnie to wielu rzeczy i roślin nie mam, i często pomysłu jak zrobić ogród z działki. Mówisz, że małe zdjęcia...Tak mam ustawiony aparat. Nic nie zmniejszam. Mała działka to i zdjęcia małe ;:224

Grażynko-kogro ten granulat to jest pomysł! ;:196 Robiąc rabatkę nawet nie wiedziałam, że taki istnieje. W zeszłym roku zastosowałam go w skrzynkach balkonowych i świetnie zdał egzamin. Koniecznie muszę go znów kupić. Wtedy dobór roślin nie będzie już takim problemem.

No cóż Andrzejku - czasem bywają takie trudne miejsca i trzeba się z tym zmierzyć. Jak się nie ma co się lubi - to się lubi to co ma.

Rozeto - jakby co służę cebulkami. Jasnotę też wezmę pod uwagę - podoba mi się.

Krysiu ja nigdy nie widziałam cebulek puszkinii w sklepie ogrodniczym. Pewnie jednak dlatego, że jej nie szukałam. Mam jej u siebie całkiem sporo.Na początku swojej działalności działkowej kupiłam cebulki cebulicy syberyjskiej, bo zamarzył mi się niebieski dywanik pod drzewem. Kilka lat już minęło, a dywanika wciąż nie ma :(
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu, myślę, że z powodzeniem możesz posadzić runiankę japońską, miodunki, zawilce gajowe, bożykwiat... Ze świerkiem poradzi sobie również hortensja pnąca- u mnie wygrała z brzozą i dębem razem wziętymi :lol: :lol:
Miłego wieczoru ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Żeby nie było pod świerkiem aż tak ciemno, możesz też pierwsze piętro wyciąć, wtedy posadzone wyższe rośliny zarosną pień i będzie wszystko świetnie wyglądać.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”