Moje bagno :)
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje bagno :)
Elu, ale o czym nie będziesz pamiętała?
O wysadzeniu lilii?
Ja nigdy swoich nie wykopuję. Kwitną co roku, nie wymarzają. Nawet orientalne.
Rabaty ślicznie skomponowane.
Szczególnie podoba mi się ta z margarytkami.
Nie zniechęcaj się co roślin, które chorują. Ja szukam wszelkich sposobów. Szczególnie, że ostatnie 2 lata nie sprzyjały naszym ogrodom
O wysadzeniu lilii?
Ja nigdy swoich nie wykopuję. Kwitną co roku, nie wymarzają. Nawet orientalne.
Rabaty ślicznie skomponowane.
Szczególnie podoba mi się ta z margarytkami.
Nie zniechęcaj się co roślin, które chorują. Ja szukam wszelkich sposobów. Szczególnie, że ostatnie 2 lata nie sprzyjały naszym ogrodom
- ellap75
- 200p
- Od: 5 lip 2010, o 13:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Margo: Musze pamiętać aby przesadzić te wielkie czerwone "miniaturowe" lilie na tył rabaty, bo psują mi koncepcję. I tak już "pamiętam" drugi rok. Do roślin się zniechęcam, ale nie podejmuje radykalnych kroków. Straszę, że je wykopie jak jeszcze raz zawiodą i to jest ich ostatnia szansa, ale zwykle się okazje że szansa było co najmniej przedostatnia.
Iza, jeśli chodzi o rabaty wzdłóż kostki to nie jestem z nich zadowolona. Po jednej stronie mam skalniaki i to jest zły pomysł. Dobrze wyglądają rośliny które troche maskują brzeg chodnika i " zmiękczają" przebieg scieżki. U mnie dobrze wyglądają bodziszki i trawy o przewieszającym sie pokroju. Musze coś zmienić ale na razie nie mam pomysłu. Pewnie zlikwiduje skalniaki i dosadzę lawendę i kostrzewę.

Iza, jeśli chodzi o rabaty wzdłóż kostki to nie jestem z nich zadowolona. Po jednej stronie mam skalniaki i to jest zły pomysł. Dobrze wyglądają rośliny które troche maskują brzeg chodnika i " zmiękczają" przebieg scieżki. U mnie dobrze wyglądają bodziszki i trawy o przewieszającym sie pokroju. Musze coś zmienić ale na razie nie mam pomysłu. Pewnie zlikwiduje skalniaki i dosadzę lawendę i kostrzewę.
Ela
Moje bagno
Moje bagno

- ellap75
- 200p
Rabaty lipcowe i już będę na bieżąco 
Róża Golden Showers

Rabatowa, zapomniałam nazwy
Jeśli ktoś wie proszę o identyfikację. Ma charakterystyczny kolor, czerwień bez odcienia purpury.

Powojnik 'Rouge Cardinal' Niestety, za różowy na miejsce w którym rośnie, czeka na swój czas na przesadzenie. A na etykiecie był taki czerwony
Oczywiście jak na złość pięknie rośnie

Otoczenie kaskadki nabrało już wyglądu. Jestem zadowolona z roślin które tam rosną. Tarczownice (05) irysy (06), tawułki i liliowce (07), liatry (08) rozplenice (09) zapewniają kwitnienie cały rok.

Dopisało kwitnienie juk. Było mocno zmaltretowane przez śnieg spadający z dachu. W tym roku musze je jakoś zabezpieczyć.

Nie przewidziałam wystarczająco dużo miejsca na rodgresje kasztanowolistną i posadziłam funkię zbyt blisko. Jak się nie ma w głowie to ma się w rączkach. Do poprawki. Kundel nie chciał sie odsunąć choć nie nadawał się do zdjęcia
Paskudnik nie chciał się wyczesać i ciągle uciekał. Stąd ta głupia mina.

Na potwierdzenie że funkie to nie tylko liście ale także piękne kwiaty.

Róża Golden Showers

Rabatowa, zapomniałam nazwy

Powojnik 'Rouge Cardinal' Niestety, za różowy na miejsce w którym rośnie, czeka na swój czas na przesadzenie. A na etykiecie był taki czerwony

Otoczenie kaskadki nabrało już wyglądu. Jestem zadowolona z roślin które tam rosną. Tarczownice (05) irysy (06), tawułki i liliowce (07), liatry (08) rozplenice (09) zapewniają kwitnienie cały rok.

Dopisało kwitnienie juk. Było mocno zmaltretowane przez śnieg spadający z dachu. W tym roku musze je jakoś zabezpieczyć.

Nie przewidziałam wystarczająco dużo miejsca na rodgresje kasztanowolistną i posadziłam funkię zbyt blisko. Jak się nie ma w głowie to ma się w rączkach. Do poprawki. Kundel nie chciał sie odsunąć choć nie nadawał się do zdjęcia

Na potwierdzenie że funkie to nie tylko liście ale także piękne kwiaty.

Ela
Moje bagno
Moje bagno

- amatorka015
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
Bardzo ładne rabatki i ogolnie cały ogród jest śliczny
pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do mnie

pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do mnie

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- ellap75
- 200p
Kilka widoków z wrześniowych rabatek.
To zdjęcie uświadomiło mi że mam jeszcze lampki bożonarodzeniowe pod podbitką. Już nie opłaca się zdejmować

Teoretycznie tu powinnam wypocząć. Niestety nie umiem

Kantalpa rośnie jak szalona. Po 2 latach to już spore drzewo.

Jak zwykle dopisało kwitnienie hortensji bukietowych. Ogrodowych jak zwykle nie

To zdjęcie uświadomiło mi że mam jeszcze lampki bożonarodzeniowe pod podbitką. Już nie opłaca się zdejmować

Teoretycznie tu powinnam wypocząć. Niestety nie umiem

Kantalpa rośnie jak szalona. Po 2 latach to już spore drzewo.

Jak zwykle dopisało kwitnienie hortensji bukietowych. Ogrodowych jak zwykle nie

Ela
Moje bagno
Moje bagno

- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
No wreszcie jakieś wieści od Ciebie
. Powiedz, co to za cudo za leżaczkiem? Coś trawy za mną chodzą...

Agata
Masz Elu taki piękny ogród szkoda, że tak rzadko nam go pokazujesz. 

- ellap75
- 200p
Agata, to chyba Miskant 'Silberfeder'. Jak chcesz to przyjdź wiosną z piłą do drewna i sobie odpiłuj kawałek. Lepiej przyjdz z M. niech piłuje
. Ja już za mało silna jestem 
Lucynko, postaram się poprawić. Miałam projekt "na przedwczoraj", za nic nie miałam czasu w pracy aby coś skrobnąć. Ale zdjęcia robiłam.

Lucynko, postaram się poprawić. Miałam projekt "na przedwczoraj", za nic nie miałam czasu w pracy aby coś skrobnąć. Ale zdjęcia robiłam.
Ela
Moje bagno
Moje bagno

Elu, super, że pokazałaś więcej zdjęć! w Twoim ogrodzie można znaleźć wiele pięknych, rozrośniętych roślin... z ostatnich migawek ogromne wrażenie robi łan rozchodników, miskant, rozplenica i hortensja... cudnie to wszystko razem zdobi otoczenie domu!
miłego

miłego

- Aancyk
- 1000p
- Od: 20 lis 2010, o 17:21
Fantastyczne zdjęcia
, Twoje rozchodniki i trawki podbiły moje serce.

- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Elu, fantastyczne miejsce, bardzo mi się podoba rabatka z liliami i trawki, ale najbardziej to chyba psina (przepraszam, ale ja mam fioła na punkcie psów i to jest chyba moja pierwszoplanowa pasja i miłość). Ta głupia mina po prostu rozbraja. Moja labradorka taką robi jak zwinie coś ze stołu albo blatu kuchennego
.
Ach i lampki świąteczne ... uśmiałam się, że hej. My teraz będziemy montować uchwyty żeby móc takowe zawiesić.

Ach i lampki świąteczne ... uśmiałam się, że hej. My teraz będziemy montować uchwyty żeby móc takowe zawiesić.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Jeny, jakie fantastyczne zdjęcia.
Jednak wielkie plamy są piękne.
Tylko, że moja zachłanność na rosliny nie pozwala na takie kompozycje
Jednak wielkie plamy są piękne.
Tylko, że moja zachłanność na rosliny nie pozwala na takie kompozycje

- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Ojojoj! Toż to właśnie jedna z moich faworytek! Muszę koniecznie się do Ciebie wybrać i obejrzeć cudo na własne oczy. Bo na razie tylko na zdjęciach widuję...
Agata
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Elu,przepiękne zdjęcia wstawiłaś.Z niecierpliwością czekam na więcej,właśnie takie panoramiczne lubię najbardziej.