Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
Lubię do Ciebie zaglądać po cichutku i oglądać te cuda i cudeńka Natury. Szczególną słabość mam do wszelkiej drobnicy. Szczerze podziwiam Cię za wiedzę i pasję. Choć żółty nie jest moim ulubionym kolorem to jednak miłki zrobiły na mnie spore wrażenie.
- Atka-a1
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu, widzę , że sanguinarie są wyściółkowane igliwiem. Czy to przypadek?
Jak przygotowujesz dla nich podłoże? Skoro udało Ci się doprowadzić do kwitnienia 1cm kłącze, to musisz mieć naprawdę dobry sposób na nie
Jak przygotowujesz dla nich podłoże? Skoro udało Ci się doprowadzić do kwitnienia 1cm kłącze, to musisz mieć naprawdę dobry sposób na nie

- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Izo- bardzo cieszę się, że do mnie zaglądasz. Dziękuję za miłe słowa. Słusznie napisałaś "Natura" z wielkiej litery. Ja też chylę przed Nią czoło.
Beatko- to igliwie spełnia rolę ocieplacza; po prostu spanikowałam przed nocą z przymrozkiem, która zdarzyła się parę dni temu.Nie mogłam zastosować włókniny ani doniczek bo wiał porywisty wiatr. Prognoza przewidywała jeszcze kilka takich zimnych nocy, więc nie zbierałam igliwia.
A ta moja Eary Glow to była jednocentymetrowym kłączem trzy lata temu. Zanim zakwitła, urosła
Beatko- to igliwie spełnia rolę ocieplacza; po prostu spanikowałam przed nocą z przymrozkiem, która zdarzyła się parę dni temu.Nie mogłam zastosować włókniny ani doniczek bo wiał porywisty wiatr. Prognoza przewidywała jeszcze kilka takich zimnych nocy, więc nie zbierałam igliwia.
Podłoże MUSI być przepuszczalne - normalna piaszczysta gleba z domieszką kompostu i odkwaszonego torfu. Zasilam je , tak jak wszystkie drobnocebulowe, najpierw saletrą amonową a po kwitnieniu- saletrą potasową. Nie wolno sadzić sanguinarii na podłożu gliniastym - już to przerobiłamAtka-a1 pisze: Jak przygotowujesz dla nich podłoże? Skoro udało Ci się doprowadzić do kwitnienia 1cm kłącze, to musisz mieć naprawdę dobry sposób na nie

A ta moja Eary Glow to była jednocentymetrowym kłączem trzy lata temu. Zanim zakwitła, urosła

- Atka-a1
Aniu, domyśliłam się, że musiałaś ją podtuczyć, a do swojej koniecznie będę musiała dodać piasku
Powiedz tylko kiedy najlepiej zabrać się za poprawienie jej struktury gleby? Wiem tylko, że nie w tej chwili, bo czekam, że może zakwitnie.

Powiedz tylko kiedy najlepiej zabrać się za poprawienie jej struktury gleby? Wiem tylko, że nie w tej chwili, bo czekam, że może zakwitnie.
- Atka-a1
Dzięki Aniu
Muszę bardziej zadbać o moją drobnicę.

Muszę bardziej zadbać o moją drobnicę.
Sanguinaria "Early Glow" wspaniała. Ona jest różowa?
Zachwyciłam się Twoimi bergeniami. Kwiaty mają urocze. Nie wiem , czemu u mnie nie rośnie żadna
Zachwyciłam się Twoimi bergeniami. Kwiaty mają urocze. Nie wiem , czemu u mnie nie rośnie żadna

Pozdrawiam , Elżbieta
- andowan
Beatko -
Elu - w pierwszym dniu kwitnienia kwiaty są z wyraźnym podmuchem różu; potem jaśnieją.
Uporałam się w końcu ze sprzątaniem po zimie. Usunięte zostały wszystkie suche badyle i zeszłoroczne liście. Zaczynają pojawiać się chwasty. Rośliny, o których myślałam, że nie przeżyły zimy, zielenieją. Niestety, nie wszystkie
Pąki kwiatowe niemalże wszystkich psizębów przemarzły;Erythronium americanum, które wyrosło dopiero trzy dni temu, sprawiło mi wspaniałą niespodziankę. Obficie kwitnie też jagodowiec.

Rozpoczyna się czas sasanek ....

... pierwiosnków...

Elu - w pierwszym dniu kwitnienia kwiaty są z wyraźnym podmuchem różu; potem jaśnieją.
Uporałam się w końcu ze sprzątaniem po zimie. Usunięte zostały wszystkie suche badyle i zeszłoroczne liście. Zaczynają pojawiać się chwasty. Rośliny, o których myślałam, że nie przeżyły zimy, zielenieją. Niestety, nie wszystkie

Pąki kwiatowe niemalże wszystkich psizębów przemarzły;Erythronium americanum, które wyrosło dopiero trzy dni temu, sprawiło mi wspaniałą niespodziankę. Obficie kwitnie też jagodowiec.

Rozpoczyna się czas sasanek ....

... pierwiosnków...

- andowan
...miłki wiosenne i trójlisty...

Wykwitają kolejne tulipany botaniczne.

Wykwitają kolejne tulipany botaniczne.

- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
Witaj masz piękne wiosenne kwiatki .
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
- andowan
roza333- witaj w moim wątku. Dziękuję w imieniu kwiatków za miłe słowa 

- Atka-a1
Witaj Aniu
czy Dicentra cucullaria Pink Punk rośnie u Ciebie na słońcu? A przy okazji, piękna jest

czy Dicentra cucullaria Pink Punk rośnie u Ciebie na słońcu? A przy okazji, piękna jest

- andowan
Atka-a1 pisze:Witaj Aniu![]()
Beatko- ma słońce od wschodu do około dziesiątej rano. Potem dopiero przed zachodem.
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Aniu bardzo podobają mi się te Twoje kokorycze nie wiedziałam że takie piękne odmiany są ...dicentra ma śliczny kolor ....lubię takie delikatne barwy .