Czereśniak 2011
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czereśniak 2011
ja tez myślałam robinia, ale poczytalam dokładniej Indygowiec barwierski myślę jednak, że to rodziny akacji.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale gapa ze mnie
myślałam że to pierwsze zdjęcie to krzewuszka, znowu brak zrozumienia przy czytaniu
Ja jesienią posadziłam amorfę indygowca i chyba to jest to samo albo bardzo podone.

Ja jesienią posadziłam amorfę indygowca i chyba to jest to samo albo bardzo podone.

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Indygowiec barwierski należy do rodziny bobowatych
tak wyczytałam
a jego liście służyły do barwienia dżinsu
U mnie rośnie dwa lata. Po pierwszej zimie obudził się w maju, już miał witać się ze śmietnikiem. W zeszłym roku przemarzł całkowicie. Odbił od ziemi i urósł gęsto do metra. Fajnie kwitł, do samej jesieni.

U mnie rośnie dwa lata. Po pierwszej zimie obudził się w maju, już miał witać się ze śmietnikiem. W zeszłym roku przemarzł całkowicie. Odbił od ziemi i urósł gęsto do metra. Fajnie kwitł, do samej jesieni.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu przyleciałam ,aby popatrzeć na Indygowca...
,ja jednak kupiłam coś innego ,mimo tego ,że Amorfę zwą Indygowcem.Amorfa ma też takie akacjowe liście ,ale ma kłosy granatowe i nazywa się Amorpha fruticosa.
Majka masz ją ,i jak się sprawuje i kiedy Ci kwitnie...?
Basiu Twój indygowiec długo kwitnie

Majka masz ją ,i jak się sprawuje i kiedy Ci kwitnie...?
Basiu Twój indygowiec długo kwitnie

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
Basiu ja ciemiernikom obcinam liście gdy już maja pączki i miną zimne noce, zostawiam trzy młode listki i to wszystko tak że jak teraz wyglądają liście nie ma znaczenia one do lata pięknie urosną.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Nelu, nie wiem dopiero posadziłam jesienią i ciekawa jestem jak przeżyje zimę, czekam z niecierpliwością. 

- marzanka
- Od: 21 lut 2010, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
BAŚKA u Ciebie również gwarno wszyscy zaintrygowani Indygowcem . Chociaż kwiatki ma fajne to u mnie wielkoludy nie mają racji bytu zasłoniłyby mi wszystkie roślinki
Ciekawe czy byłyście na zakupach

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Melduję się i ja. Oczywiście trochę spóźniona. Zazdroszczę pierwszych oznak wiosny w ogrodzie.
Jutro muszę zrobić przegląd u siebie. Może też już coś zakwitło a ja o tym nie wiem.
Jutro muszę zrobić przegląd u siebie. Może też już coś zakwitło a ja o tym nie wiem.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- basjak
Nela Twój indygowiec ma dorosnąć do 6 metrów
Mój w zeszłym roku przycinałam do ziemi, ale szybko odrósł. Pierwsze kwiatki pojawiły się w lipcu i kwitł do października. Nie chwytały się go żadne choróbska, a liście miały wciąż zdrowy, jasnozielony kolor. Wiesz, taki bezproblemowiec
Danusiu moim ciemiernikom w tej chwili padły już chyba pąki kwiatowe. Liście są sztywne, chociaż brzydkie, natomiast zawiązki kwiatów zwiotczały całkowicie. Chyba się już nie podniosą
Majka no, to masz roślinę, którą będziemy podziwiać w przyszłym roku. To ta sama rodzina, co moja, więc nawet jakby podmarzła, to powinna wypuścić od korzeni.
Marzanka podobno każda miłość jest pierwsza
http://pl.wikipedia.org/wiki/Indygowiec_barwierski
Ja mojego kupowałam na All, bardzo tanio, od szkólkarza. Nicku, niestety, nie pamiętam.
Jadzia gdyby Nela o nim nie napisała, to w ogóle bym o nim zapomniała. Tak to jest, jak roślina rośnie bez problemów
o kapryśnikach zawsze się pamięta.
On nie jest duży, miał koło metra na wysokość i szerokość. Trochę się pokładał, ale do opanowania.
Monika miło Cię gościć
pierwsze maluszki dokładnie schowane. Można je zobaczyć tylko przy szczegółowej kontroli działki. Najlepiej z lupą
Na pewno coś wypatrzysz
Indygowiec schowany w lewym górnym rogu

Polecam

Mój w zeszłym roku przycinałam do ziemi, ale szybko odrósł. Pierwsze kwiatki pojawiły się w lipcu i kwitł do października. Nie chwytały się go żadne choróbska, a liście miały wciąż zdrowy, jasnozielony kolor. Wiesz, taki bezproblemowiec

Danusiu moim ciemiernikom w tej chwili padły już chyba pąki kwiatowe. Liście są sztywne, chociaż brzydkie, natomiast zawiązki kwiatów zwiotczały całkowicie. Chyba się już nie podniosą

Majka no, to masz roślinę, którą będziemy podziwiać w przyszłym roku. To ta sama rodzina, co moja, więc nawet jakby podmarzła, to powinna wypuścić od korzeni.
Marzanka podobno każda miłość jest pierwsza

http://pl.wikipedia.org/wiki/Indygowiec_barwierski
Ja mojego kupowałam na All, bardzo tanio, od szkólkarza. Nicku, niestety, nie pamiętam.
Jadzia gdyby Nela o nim nie napisała, to w ogóle bym o nim zapomniała. Tak to jest, jak roślina rośnie bez problemów

On nie jest duży, miał koło metra na wysokość i szerokość. Trochę się pokładał, ale do opanowania.
Monika miło Cię gościć

Indygowiec schowany w lewym górnym rogu

Polecam

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
BASIA pierwsze 2 zdjęcia bardziej w moim guście 

Coraz więcej widzę nie znanych mi dotąd roślin. Piętrowy ogród musiałabym mięć i po schodkach wchodzi do góry. Na dole powinien być półcień i cień, a u góry ukwiecony słoneczny taras.
Pozdrawiam Krystyna
- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
Znowu się czegoś nauczyłam - indygowiec do farbowania dżinsów
A co do gronostai, ja je tylko słyszałam, ale widzieli je przez okno nasi sąsiedzi - gdy my byliśmy na Śląsku to one wygrzewały się na naszym białym chodniku i baraszkowały spokojnie na trawniku przed domem. Daniel chciał im zrobić zdjęcie ale jak tylko pokazał się na dworze to one szybciutko czmychły. Bardzo bojaźliwe są

A co do gronostai, ja je tylko słyszałam, ale widzieli je przez okno nasi sąsiedzi - gdy my byliśmy na Śląsku to one wygrzewały się na naszym białym chodniku i baraszkowały spokojnie na trawniku przed domem. Daniel chciał im zrobić zdjęcie ale jak tylko pokazał się na dworze to one szybciutko czmychły. Bardzo bojaźliwe są

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
Basiu ładny galimatias u Ciebie podoba mi się zawsze coś kwitnie 

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- basjak
Jadzia nie oszukuj, że podobają Ci się zdjęcia buszu
takiej pedantce
W tym roku nie będzie kosmosów, więc powinno być bardziej przejrzyście.
Krysiu my działkowicze, chętnie powiększalibyśmy nasze niewielkie włości. Spacery po ogrodach na forum jeszcze bardziej potęgują roślinne zachcianki. Tutaj każda działka inna, a wszystkie się nam podobają
Nie da rady, trzeba wybierać
Iwonko będziemy próbować rozmnażać indygowca
Wyczytałam, że gronostaje są pod ochroną, więc musisz je pielęgnować
Roślinom nie zagrażają, a mogą pomóc w tępieniu nornic i robactwa.
Stasia cały ten kram jest wcześnie i długo zielony, ale kwiaty pojawiają się etapami. Bardzo kolorowo jest, jak kwitną tulipany, a później lilie. W międzyczasie kolorów mniej, a dominuje zieleń
Zdjęcie z poprzedniego postu, powiększone i dodane przez Imageshack. Lepsze?

W tym roku nie będzie kosmosów, więc powinno być bardziej przejrzyście.
Krysiu my działkowicze, chętnie powiększalibyśmy nasze niewielkie włości. Spacery po ogrodach na forum jeszcze bardziej potęgują roślinne zachcianki. Tutaj każda działka inna, a wszystkie się nam podobają

Iwonko będziemy próbować rozmnażać indygowca

Wyczytałam, że gronostaje są pod ochroną, więc musisz je pielęgnować

Stasia cały ten kram jest wcześnie i długo zielony, ale kwiaty pojawiają się etapami. Bardzo kolorowo jest, jak kwitną tulipany, a później lilie. W międzyczasie kolorów mniej, a dominuje zieleń

Zdjęcie z poprzedniego postu, powiększone i dodane przez Imageshack. Lepsze?

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki