bebos: Haworthia i in.
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: bebos: Haworthia i in.
Haworthia truncata bardzo ładna, wcale nie widać, że zimą dużo straciła na "wadze". Ja swoje już troszeczkę podlałem, jedna już lekko "przytyła", a po drugiej jeszcze nie widać żadnych zmian.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
W maju będę w Holandii ale niestety nie będzie czasu żeby tam zajrzeć. Ale na pewno odwiedzimę Eden-Plants tam też mają sporą ofertę haworsji i moja kolekcja się znacząco powiększyhen_s pisze: Tutaj zamawialiśmy:
http://www.succulent-tissue-culture.com ... aworthia/8

Szkoda że w mojej okolicy nie ma fanów tych pięknych roślin.Mieczysławie - kilkanaście osób które znam POWAŻNIE interesują się tymi roślinami. Nie jest to duże grono ale... bardzo ekskluzywne.
Paweł
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mieczysławie/Akwelan
widziałam, że Twoja H. truncata zawiązała owoce - nasiona dojrzały?
Ja swoim haworcjom nie pozwalam na kwitnienie - usuwam zawiązki kwiatostanów - żeby nie traciły na nie energii i ładniej rosły - tak to sobie wykombinowałam, ale nie wiem czy słusznie...
Pomykam popodlewać i swoje, żeby je do reszty rozbudzić ;:51
Ja swoim haworcjom nie pozwalam na kwitnienie - usuwam zawiązki kwiatostanów - żeby nie traciły na nie energii i ładniej rosły - tak to sobie wykombinowałam, ale nie wiem czy słusznie...
Pomykam popodlewać i swoje, żeby je do reszty rozbudzić ;:51
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pawle - niedaleko Ciebie jest prężny Oddział PTMK we Wrocławiu, tam są ludzie którzy hodują tak kaktusy jak i sukulenty. Wiem, bo ich znam.
Nie widzę aby im kwitnienie w czymkolwiek przeszkadzało. Już prędzej mnie bo badylków z kwiatostanami wciąż dużo...

A ja nic nie robię, niech mają trochę radości...usuwam zawiązki kwiatostanów - żeby nie traciły na nie energii i ładniej rosły

Nie widzę aby im kwitnienie w czymkolwiek przeszkadzało. Już prędzej mnie bo badylków z kwiatostanami wciąż dużo...

Wiem bo należę ale chyba nikt się nie pasjonuję haworsjami.Pawle - niedaleko Ciebie jest prężny Oddział PTMK we Wrocławiu, tam są ludzie którzy hodują tak kaktusy jak i sukulenty. Wiem, bo ich znam.![]()
Paweł
Bebosie,
Ta z Chin jest pewnie z polietylenu, wyklepana w garazu na przedmiesciach Pekinu
http://cgi.ebay.co.uk/Haworthia-fasciat ... 3365a696a8
Tu intryguja mnie 'pups'. Ze niby co? Ze szczenietami?
http://cgi.ebay.co.uk/HAWORTHIA-FASCIAT ... 5642d69bc5
Ta z Chin jest pewnie z polietylenu, wyklepana w garazu na przedmiesciach Pekinu

http://cgi.ebay.co.uk/Haworthia-fasciat ... 3365a696a8
Tu intryguja mnie 'pups'. Ze niby co? Ze szczenietami?

http://cgi.ebay.co.uk/HAWORTHIA-FASCIAT ... 5642d69bc5
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, dzisiaj wysiałem nasionka, a czy były dojrzałe to się okaże. Do dzisiaj trzymałem w torebce nasiennej. W moim wątku wkleję fotki nasion. W torebce nasiennej było dwa z tym że jedno bardziej "tłuściutki", a drugie "szczuplejsze". Nasionka w kolorze "ciemnym" na "oko" czarne - na długość oba jednakowe około 1 - 1,5 mm.bebos pisze:Mieczysławie/Akwelan
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
-
Kaczko - na to jak znalazł poszerzony horyzont: skoro jukejski hodwca określa odrosty haworcji jako 'pups' to znaczy że się tak na nie mówi - możesz tylko sprawdzić czy to slangowe czy profesjonalne.
A swoją drogą ta haworcja to rarytasik (ale nie wygląda na dobrze oznaczoną), za który bez mrugnięcia okiem dałabym stówę - powalczę wieczorem na aukcji, ale czuję, że cena przekroczy granice mojego rozsądku...
Mieczysławie - czekam na rezultaty - jeśli nasionko/nasionka wzejdą z ciekawości pozwolę i swoim haworcjom 'poużywać' życia, choćby przez samozapylenie...
Coraz mniej mam 'bonusików'
- czas na zakupy!
na fotce przyjemne dla oka podświetlenie liścia
Haworthia venosa ssp. tesselata - jako jedna z niewielu trochę się wyciągnęła, dlatego nie ma sensu pokazywać na razie całej kępy - póki się nie 'naprawi'

A zainspirowana wątkiem Ani/Panamy przedstawiam jeszcze jedną haworcję z grupy 'truncata' (podobnie wynędzniałą po zimie)
Haworthia maughanii (H. truncata var. maughanii)

A swoją drogą ta haworcja to rarytasik (ale nie wygląda na dobrze oznaczoną), za który bez mrugnięcia okiem dałabym stówę - powalczę wieczorem na aukcji, ale czuję, że cena przekroczy granice mojego rozsądku...
Mieczysławie - czekam na rezultaty - jeśli nasionko/nasionka wzejdą z ciekawości pozwolę i swoim haworcjom 'poużywać' życia, choćby przez samozapylenie...
Coraz mniej mam 'bonusików'

na fotce przyjemne dla oka podświetlenie liścia
Haworthia venosa ssp. tesselata - jako jedna z niewielu trochę się wyciągnęła, dlatego nie ma sensu pokazywać na razie całej kępy - póki się nie 'naprawi'

A zainspirowana wątkiem Ani/Panamy przedstawiam jeszcze jedną haworcję z grupy 'truncata' (podobnie wynędzniałą po zimie)
Haworthia maughanii (H. truncata var. maughanii)

Jakby co, zamawiaj na nasz adres to przerzucimy ci przez granice 

-
Kaczko - licytację zleciłam zaprawionemu w bojach koledze - już tyle razy przegrałam, że jak mi na czymś naprawdę zależy - sama nie licytuję - wszystko się rozstrzyga w ostanich 15-20 sekundach - trzeba mieć opracowany system i dużo szczęścia. Podejrzane, ze dwie godziny przed końcem aukcji cena haworcji stoi - oczywiście ci naprawdę zainteresowani czekają na końcówkę, ale zawsze znajdzie się kilku -kilkanastu niecierpliwych, którzy za wcześnie windują cenę takiego cudeńka - a tu nic?! - nie wiem co jest grane...(godzinę temu skończyła się np. licytacja H. truncata 'Variegata' - od kilku dni licytujących było 12 - dzisiaj doszło jeszcze kilku i poszła za ponad dwie nasze stówy...Pomyślałabyś jeszcze parę dni temu, że istnieje taki wciągający wymiar - bo ja czuję się wciągana 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Jak ktoś nie trzyma ciśnienia to sugeruję przy licytacji korzystać z automatu: http://www.snip.pl/
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
Eeeee...Tomek, no dzięki - nie miałam pojęcia - rozgryzam...
Beato, sama siebie zacytuję - ale zmusiłaś mnie do tego

nic dodać nic ująć.Panama pisze: a tego szukam (i po cichu sobie marzę):
http://mgonline.com/media/Images/H/Hawo ... ghanii.jpg
Haworthia truncata - ma w sobie to COŚ. U mnie jedna jest obecnie w bardzo dobrej formie, druga natomiast bardzo powoli postanowiła się budzić, wygląda "wagowo" jak Twoja - cierpliwa jestem

Kolekcja świetna, pięknie "ubrany" wątek, bardzo miło się przegląda.
Wrócę do Ciebie jeszcze nie raz.

-
Kaczko - nie będzie moja
- poszła za 104 zł! Następnym razem wypróbuję polecony automat - choć nie może on przecież i tak zapewniać wygranej... I tym razem nie było już ani sekundy, żeby podbić cenę - choć może to i dobrze - ustaliłam stawkę na 100 zł i muszę się nauczyć trzymać takich ograniczeń, bo pójdę z torbami...Na szczęście takie pstre haworcje pojawiają się na aukcjach nierzadko - zwykle mniejsze i tańsze - ta była wyjątkowo piękna, duża i z 'pupsami', ah 
Ania/Panama - zaglądaj, zaglądaj! - obie wystartowałyśmy na Forum w lutym - ja tak ruszyłam z kopyta, że teraz muszę zwolnić, bo nie będzie co pokazać, o czym pisać i o co pytać

Ania/Panama - zaglądaj, zaglądaj! - obie wystartowałyśmy na Forum w lutym - ja tak ruszyłam z kopyta, że teraz muszę zwolnić, bo nie będzie co pokazać, o czym pisać i o co pytać

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
A ja mam odwrotne wrażenie - wydaje mi się, że dopiero będzie co pokazywać, o czym pisać i o co pytać.ja tak ruszyłam z kopyta, że teraz muszę zwolnić, bo nie będzie co pokazać, o czym pisać i o co pytać