Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

One są już w multiplatach po 1 szt.
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Myślę że jak podsypiesz mocniej ziemia tak po "pachy"(liście) będzie taki sam efekt jak przepikowane
ale to ja jestem początkująca i mogę się mylić. Czasami mała różnica ma duże znaczenie :wink:
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Rusalka pisze:Kasiu
a że chciałam na 2 tury to 1 wysiałam 31 lutego..
:):)
Ciekawy masz kalendarz.

Obrazek Jeden ze sposobów uzyskania cienkiej stróżki wody do podlewania.

Obrazek Oto pomysł z forum odnośnie foli. Rośliny mniej pochylają się do światła w oknie.

Zastanawiałem się jak zrobić, żeby posiane nasionka miały stałą temp. nim wzejdą. Mam w domu bojler elektryczny na ciepłą wodę i na górze bojlera jest stała temperatura, można tam postawić kuwety z wysianymi nasionami. Do wschodów będą miały stałą temp., potem można je przenieść w widne miejsce. Wypróbuję to na siewkach papryki i pomidorów, które będę siał w marcu.
wodnik
Papcio
50p
50p
Od: 10 maja 2010, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki forumowicz za Twój humor i oby tak dalej :)
Ja w pierwszym roku mojego ogrodnictwa to wiedziałem że sadzonkę trzeba sadzić zielonym do góry! W drugim to już rozróżniałem niektóre roślinki, a w tamtym roku już próbowałem własnych sił w sianiu na parapecie. Nie bardzo mi to wyszło. Rozmawiam z ogrodnikami z mojej klatki, to mi niektórzy mówią: do wielopaków dać ziemi do połowy i jak pomidorek wyjdzie i będzie już wystawał ponad doniczki, to dosypać ziemi pod sam wierch! Czy to dobry sposób? by nie pikować?
Zielonym do góry!
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

PKasia pisze:Myślę że jak podsypiesz mocniej ziemia tak po "pachy"(liście) będzie taki sam efekt jak przepikowane
ale to ja jestem początkująca i mogę się mylić. Czasami mała różnica ma duże znaczenie :wink:
To samo przyszło mi do głowy :lol: , szczerze mówiąc na to liczyłam.
Awatar użytkownika
Sunrise
200p
200p
Od: 25 sty 2010, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Papcio pisze:Rozmawiam z ogrodnikami z mojej klatki, to mi niektórzy mówią: do wielopaków dać ziemi do połowy i jak pomidorek wyjdzie i będzie już wystawał ponad doniczki, to dosypać ziemi pod sam wierch! Czy to dobry sposób? by nie pikować?
Super pomysł :D
Zrobię tak w tym roku z pomidorkami, posieję w kubeczki lub w doniczki ;:108
Dzięki :D
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Jeżeli chodzi o mnie to mam kalendarz Maria Thun i drugi z działkowca tu z forum.
Sugeruje się tez tabelką z forum kiedy, co wysiewać i radami znajomych działkowców, dostosowuję to do kalendarza (kalendarzy) tak eksperymentalnie :wink:
Na stałą temperaturę mam taki patent mała składana szklarenka (z foli) na zamek błyskawiczny na parapet i robię tak: ciepło otwieram, zimno zamykam a w środku wisi termometr!
Patent na roślinki jak gną się do światła, po prostu obracam czasami i dwa razy w ciągu dnia doniczki z roślinkami i tak się prostują :wink:

Papcio każdy pomidorek musi być osobno ale jak tak masz to myślę ze podsypanie to też rozwiązanie. Czytałam na forum ze pikują nawet na samo dno kubeczka i systematycznie dosypują ziemi, więc chyba jest więcej możliwości. W zeszłym roku dostałam sadzonki pomidorów ale były na pewno pikowane. Tak zawsze kupowałam sadzonki na targu w tym roku odważyłam się na wysianie.

Suzanko jak czytałam wszystkie wypowiedzi to chyba nie ma jednej dobrej drogi tylko każdy ma swoją i chyba trzeba podążać za instynktem albo spróbować każdego po trochu z roku na rok i wybrać dla siebie optymalne rozwiązanie! :wink: :wink:
beta78
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 wrz 2009, o 17:20

Post »

Witajcie, ja dopiero rozsadę przygotowuję , ale obiecuje, jak tylko łebki się pokażą wrzucę zdjęcia :) ! Mam natomiast pytanie do forumowicz związane z podłożem i jego odkażaniem.
Wiem , wiem, ze to nie ten topik, wiem, że jest topik "podłoże idealne" gdzie powinno to pytanie się znaleźć, ale nie wiem czy forumowicz do niego zajrzy, a widać że może znać odpowiedź na moje pytanie :D więc nie wyrzucajcie mnie stąd :)
Moje pytanie : Czy wyprażając podłoże w 150* przez 15 - 20 minut nie " wybijemy ", taką wysoką temperatura, tych nawozów :?: Ja mam gotowe podłoże do rozsady, czy po prażeniu powinnam jakoś nawieść tą ziemię?
Beata
Awatar użytkownika
Berry
100p
100p
Od: 22 lip 2010, o 14:39

Post »

No i takie pytanko mi przyszło do głowy: jakie roślinki obowiązkowo z rozsady należy sadzić - mi do głowy przychodzi pomidor, papryka i ogórek???

A reszta??? To dla wczesnych pysznych warzywek???

Przepraszam, za moje laickie pytania i może nie na miejscu.
Mój pierwszy ogródek
Pozdrawiam
Jagoda
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Obowiązkowo kalarepa - nauczyłam się na swoich błędach :P
A ogórek wcale nie obowiązkowo, ja sieję do gruntu.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Witia
Strasznie Ci się pokładły te roślinki :shock:
Dlaczego tak?
U mnie długie były ale tylko listkami skierowane w bok a nie całe położone.. co to jest??

Ja tą folię też rozłożyłam, tyle że ja wbiłam ją w kuwetę i każda kuwetka ma swoją, nawet lekko nagiętą na roślinki.

Co do pikowania..
Pytałam już o to i jeden z moich guru - Tadeusz, powiedział abym nie szła na łatwiznę..
Mają być pikowane i koniec..
Więc będę "pikować" a raczej przesadzać do większych pojemniczków, bo i tak wysiewam rządami a nie sieje "jak leci"
Przekonałam się że to BARDZO ułatwia później przesadzanie.

Ale z ciekawości.. może zrobię eksperyment.. i jeden pomidor jednego gatunku np wsadzę już w doniczkę.. a 2 do kuwety -będzie lustracja:D
Wiem jedno.. z tego co wyczytałam na forum -a oczytałam się że ho ho
Pikowanie opóźnia wzrost pomidora, ALE powoduje to iż łodyżki nabierają "masy".. (wiecie co mam na myśli :roll: )
Czyli jest więcej korzyści z tej czynności.
Jeśli pomidory wybiegają można je sadzić "pochylnie" tak jak ja to uczyniłam z kalafiorami...
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Berry
Wiesz co najlepiej zobaczyć to na samym opakowaniu nasion..
Na niektórych jest np tylko do gruntu na innych grunt i rozsada
A jeszcze inne maja ze z samej rozsady...

Kiedyś wydawało mi się np że słoneczniki tylko do ziemi a tu wśród milionów postów trafiłam też na posta w którym ktoś pisał o tym iż robi rozsady ze słonecznika..
Więc to chyba kwestia tego czy chcesz się "bawić" też w rozsady czy nie..
Wydaje mi się że wszystko z rozsady "urośnie"
Choć czytałam też że np marchewce rozsada nie podoba się,, (za dużo wątków już przeczytałam abym mogła poprzeć to linkami do danych tematów :roll: )
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

beta78 pisze: Moje pytanie : Czy wyprażając podłoże w 150* przez 15 - 20 minut nie " wybijemy ", taką wysoką temperatura, tych nawozów :?: Ja mam gotowe podłoże do rozsady, czy po prażeniu powinnam jakoś nawieść tą ziemię?
Temperatura wystarczająca do odkażania wystarczy do 100 oC,ale i wówczas uaktywnia się mangan w ilościach toksycznych dla roślin i po takim odkażeniu należałoby poczekać ze trzy tygodnie na ustabilizowanie stężenia manganu.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Ja ziemi nie odkażałam...
kupiłam ziemię do wysiewów.. więc pewnie posiada jakieś składniki mineralne..a takimi zabiegami w piekarniku chyba bym wszystko "uśmierciła"
Ale ja początkujący laik jestem.. więc czekam na fachowców w tej dziedzinie czy się powinno odkażać ziemie...

Odkażam za to wszystkie "pojemniki" przed wysiewami..
Kuwety, doniczki, a nawet podkłady pod doniczki były odkażone tuż przed wysianiem czy też pikowaniem.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Rusałko, właśnie wczoraj wysiałyśmy u siostry pomidorki - planowane wysadzenia na miejsce stałe około 20,04 pod tunel z włókniny. Podlałam je Previcur-em Energy p-ko zgorzeli. Podłoże to ziemia do wysiewu zmieszana z podłożem kokosowym. Pożyjemy, zobaczymy.
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”