Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
One są już w multiplatach po 1 szt.
-
- 200p
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
Myślę że jak podsypiesz mocniej ziemia tak po "pachy"(liście) będzie taki sam efekt jak przepikowane
ale to ja jestem początkująca i mogę się mylić. Czasami mała różnica ma duże znaczenie
ale to ja jestem początkująca i mogę się mylić. Czasami mała różnica ma duże znaczenie

Ciekawy masz kalendarz.Rusalka pisze:Kasiu
a że chciałam na 2 tury to 1 wysiałam 31 lutego..
:)

Zastanawiałem się jak zrobić, żeby posiane nasionka miały stałą temp. nim wzejdą. Mam w domu bojler elektryczny na ciepłą wodę i na górze bojlera jest stała temperatura, można tam postawić kuwety z wysianymi nasionami. Do wschodów będą miały stałą temp., potem można je przenieść w widne miejsce. Wypróbuję to na siewkach papryki i pomidorów, które będę siał w marcu.
wodnik
Dzięki forumowicz za Twój humor i oby tak dalej 
Ja w pierwszym roku mojego ogrodnictwa to wiedziałem że sadzonkę trzeba sadzić zielonym do góry! W drugim to już rozróżniałem niektóre roślinki, a w tamtym roku już próbowałem własnych sił w sianiu na parapecie. Nie bardzo mi to wyszło. Rozmawiam z ogrodnikami z mojej klatki, to mi niektórzy mówią: do wielopaków dać ziemi do połowy i jak pomidorek wyjdzie i będzie już wystawał ponad doniczki, to dosypać ziemi pod sam wierch! Czy to dobry sposób? by nie pikować?

Ja w pierwszym roku mojego ogrodnictwa to wiedziałem że sadzonkę trzeba sadzić zielonym do góry! W drugim to już rozróżniałem niektóre roślinki, a w tamtym roku już próbowałem własnych sił w sianiu na parapecie. Nie bardzo mi to wyszło. Rozmawiam z ogrodnikami z mojej klatki, to mi niektórzy mówią: do wielopaków dać ziemi do połowy i jak pomidorek wyjdzie i będzie już wystawał ponad doniczki, to dosypać ziemi pod sam wierch! Czy to dobry sposób? by nie pikować?
Zielonym do góry!
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
To samo przyszło mi do głowyPKasia pisze:Myślę że jak podsypiesz mocniej ziemia tak po "pachy"(liście) będzie taki sam efekt jak przepikowane

- Sunrise
- 200p
- Od: 25 sty 2010, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super pomysłPapcio pisze:Rozmawiam z ogrodnikami z mojej klatki, to mi niektórzy mówią: do wielopaków dać ziemi do połowy i jak pomidorek wyjdzie i będzie już wystawał ponad doniczki, to dosypać ziemi pod sam wierch! Czy to dobry sposób? by nie pikować?

Zrobię tak w tym roku z pomidorkami, posieję w kubeczki lub w doniczki

Dzięki

-
- 200p
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
Jeżeli chodzi o mnie to mam kalendarz Maria Thun i drugi z działkowca tu z forum.
Sugeruje się tez tabelką z forum kiedy, co wysiewać i radami znajomych działkowców, dostosowuję to do kalendarza (kalendarzy) tak eksperymentalnie
Na stałą temperaturę mam taki patent mała składana szklarenka (z foli) na zamek błyskawiczny na parapet i robię tak: ciepło otwieram, zimno zamykam a w środku wisi termometr!
Patent na roślinki jak gną się do światła, po prostu obracam czasami i dwa razy w ciągu dnia doniczki z roślinkami i tak się prostują
Papcio każdy pomidorek musi być osobno ale jak tak masz to myślę ze podsypanie to też rozwiązanie. Czytałam na forum ze pikują nawet na samo dno kubeczka i systematycznie dosypują ziemi, więc chyba jest więcej możliwości. W zeszłym roku dostałam sadzonki pomidorów ale były na pewno pikowane. Tak zawsze kupowałam sadzonki na targu w tym roku odważyłam się na wysianie.
Suzanko jak czytałam wszystkie wypowiedzi to chyba nie ma jednej dobrej drogi tylko każdy ma swoją i chyba trzeba podążać za instynktem albo spróbować każdego po trochu z roku na rok i wybrać dla siebie optymalne rozwiązanie!

Sugeruje się tez tabelką z forum kiedy, co wysiewać i radami znajomych działkowców, dostosowuję to do kalendarza (kalendarzy) tak eksperymentalnie

Na stałą temperaturę mam taki patent mała składana szklarenka (z foli) na zamek błyskawiczny na parapet i robię tak: ciepło otwieram, zimno zamykam a w środku wisi termometr!
Patent na roślinki jak gną się do światła, po prostu obracam czasami i dwa razy w ciągu dnia doniczki z roślinkami i tak się prostują

Papcio każdy pomidorek musi być osobno ale jak tak masz to myślę ze podsypanie to też rozwiązanie. Czytałam na forum ze pikują nawet na samo dno kubeczka i systematycznie dosypują ziemi, więc chyba jest więcej możliwości. W zeszłym roku dostałam sadzonki pomidorów ale były na pewno pikowane. Tak zawsze kupowałam sadzonki na targu w tym roku odważyłam się na wysianie.
Suzanko jak czytałam wszystkie wypowiedzi to chyba nie ma jednej dobrej drogi tylko każdy ma swoją i chyba trzeba podążać za instynktem albo spróbować każdego po trochu z roku na rok i wybrać dla siebie optymalne rozwiązanie!

-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 wrz 2009, o 17:20
Witajcie, ja dopiero rozsadę przygotowuję , ale obiecuje, jak tylko łebki się pokażą wrzucę zdjęcia
! Mam natomiast pytanie do forumowicz związane z podłożem i jego odkażaniem.
Wiem , wiem, ze to nie ten topik, wiem, że jest topik "podłoże idealne" gdzie powinno to pytanie się znaleźć, ale nie wiem czy forumowicz do niego zajrzy, a widać że może znać odpowiedź na moje pytanie
więc nie wyrzucajcie mnie stąd 
Moje pytanie : Czy wyprażając podłoże w 150* przez 15 - 20 minut nie " wybijemy ", taką wysoką temperatura, tych nawozów
Ja mam gotowe podłoże do rozsady, czy po prażeniu powinnam jakoś nawieść tą ziemię?

Wiem , wiem, ze to nie ten topik, wiem, że jest topik "podłoże idealne" gdzie powinno to pytanie się znaleźć, ale nie wiem czy forumowicz do niego zajrzy, a widać że może znać odpowiedź na moje pytanie

Moje pytanie : Czy wyprażając podłoże w 150* przez 15 - 20 minut nie " wybijemy ", taką wysoką temperatura, tych nawozów

Beata
- Berry
- 100p
- Od: 22 lip 2010, o 14:39
No i takie pytanko mi przyszło do głowy: jakie roślinki obowiązkowo z rozsady należy sadzić - mi do głowy przychodzi pomidor, papryka i ogórek???
A reszta??? To dla wczesnych pysznych warzywek???
Przepraszam, za moje laickie pytania i może nie na miejscu.
A reszta??? To dla wczesnych pysznych warzywek???
Przepraszam, za moje laickie pytania i może nie na miejscu.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Obowiązkowo kalarepa - nauczyłam się na swoich błędach :P
A ogórek wcale nie obowiązkowo, ja sieję do gruntu.
A ogórek wcale nie obowiązkowo, ja sieję do gruntu.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Witia
Strasznie Ci się pokładły te roślinki
Dlaczego tak?
U mnie długie były ale tylko listkami skierowane w bok a nie całe położone.. co to jest??
Ja tą folię też rozłożyłam, tyle że ja wbiłam ją w kuwetę i każda kuwetka ma swoją, nawet lekko nagiętą na roślinki.
Co do pikowania..
Pytałam już o to i jeden z moich guru - Tadeusz, powiedział abym nie szła na łatwiznę..
Mają być pikowane i koniec..
Więc będę "pikować" a raczej przesadzać do większych pojemniczków, bo i tak wysiewam rządami a nie sieje "jak leci"
Przekonałam się że to BARDZO ułatwia później przesadzanie.
Ale z ciekawości.. może zrobię eksperyment.. i jeden pomidor jednego gatunku np wsadzę już w doniczkę.. a 2 do kuwety -będzie lustracja:D
Wiem jedno.. z tego co wyczytałam na forum -a oczytałam się że ho ho
Pikowanie opóźnia wzrost pomidora, ALE powoduje to iż łodyżki nabierają "masy".. (wiecie co mam na myśli
)
Czyli jest więcej korzyści z tej czynności.
Jeśli pomidory wybiegają można je sadzić "pochylnie" tak jak ja to uczyniłam z kalafiorami...
Strasznie Ci się pokładły te roślinki

Dlaczego tak?
U mnie długie były ale tylko listkami skierowane w bok a nie całe położone.. co to jest??
Ja tą folię też rozłożyłam, tyle że ja wbiłam ją w kuwetę i każda kuwetka ma swoją, nawet lekko nagiętą na roślinki.
Co do pikowania..
Pytałam już o to i jeden z moich guru - Tadeusz, powiedział abym nie szła na łatwiznę..
Mają być pikowane i koniec..
Więc będę "pikować" a raczej przesadzać do większych pojemniczków, bo i tak wysiewam rządami a nie sieje "jak leci"
Przekonałam się że to BARDZO ułatwia później przesadzanie.
Ale z ciekawości.. może zrobię eksperyment.. i jeden pomidor jednego gatunku np wsadzę już w doniczkę.. a 2 do kuwety -będzie lustracja:D
Wiem jedno.. z tego co wyczytałam na forum -a oczytałam się że ho ho
Pikowanie opóźnia wzrost pomidora, ALE powoduje to iż łodyżki nabierają "masy".. (wiecie co mam na myśli

Czyli jest więcej korzyści z tej czynności.
Jeśli pomidory wybiegają można je sadzić "pochylnie" tak jak ja to uczyniłam z kalafiorami...
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- Rusalka
- 1000p
Berry
Wiesz co najlepiej zobaczyć to na samym opakowaniu nasion..
Na niektórych jest np tylko do gruntu na innych grunt i rozsada
A jeszcze inne maja ze z samej rozsady...
Kiedyś wydawało mi się np że słoneczniki tylko do ziemi a tu wśród milionów postów trafiłam też na posta w którym ktoś pisał o tym iż robi rozsady ze słonecznika..
Więc to chyba kwestia tego czy chcesz się "bawić" też w rozsady czy nie..
Wydaje mi się że wszystko z rozsady "urośnie"
Choć czytałam też że np marchewce rozsada nie podoba się,, (za dużo wątków już przeczytałam abym mogła poprzeć to linkami do danych tematów
)
Wiesz co najlepiej zobaczyć to na samym opakowaniu nasion..
Na niektórych jest np tylko do gruntu na innych grunt i rozsada
A jeszcze inne maja ze z samej rozsady...
Kiedyś wydawało mi się np że słoneczniki tylko do ziemi a tu wśród milionów postów trafiłam też na posta w którym ktoś pisał o tym iż robi rozsady ze słonecznika..
Więc to chyba kwestia tego czy chcesz się "bawić" też w rozsady czy nie..
Wydaje mi się że wszystko z rozsady "urośnie"
Choć czytałam też że np marchewce rozsada nie podoba się,, (za dużo wątków już przeczytałam abym mogła poprzeć to linkami do danych tematów

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Temperatura wystarczająca do odkażania wystarczy do 100 oC,ale i wówczas uaktywnia się mangan w ilościach toksycznych dla roślin i po takim odkażeniu należałoby poczekać ze trzy tygodnie na ustabilizowanie stężenia manganu.beta78 pisze: Moje pytanie : Czy wyprażając podłoże w 150* przez 15 - 20 minut nie " wybijemy ", taką wysoką temperatura, tych nawozówJa mam gotowe podłoże do rozsady, czy po prażeniu powinnam jakoś nawieść tą ziemię?
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Rusalka
- 1000p
Ja ziemi nie odkażałam...
kupiłam ziemię do wysiewów.. więc pewnie posiada jakieś składniki mineralne..a takimi zabiegami w piekarniku chyba bym wszystko "uśmierciła"
Ale ja początkujący laik jestem.. więc czekam na fachowców w tej dziedzinie czy się powinno odkażać ziemie...
Odkażam za to wszystkie "pojemniki" przed wysiewami..
Kuwety, doniczki, a nawet podkłady pod doniczki były odkażone tuż przed wysianiem czy też pikowaniem.
kupiłam ziemię do wysiewów.. więc pewnie posiada jakieś składniki mineralne..a takimi zabiegami w piekarniku chyba bym wszystko "uśmierciła"
Ale ja początkujący laik jestem.. więc czekam na fachowców w tej dziedzinie czy się powinno odkażać ziemie...
Odkażam za to wszystkie "pojemniki" przed wysiewami..
Kuwety, doniczki, a nawet podkłady pod doniczki były odkażone tuż przed wysianiem czy też pikowaniem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rusałko, właśnie wczoraj wysiałyśmy u siostry pomidorki - planowane wysadzenia na miejsce stałe około 20,04 pod tunel z włókniny. Podlałam je Previcur-em Energy p-ko zgorzeli. Podłoże to ziemia do wysiewu zmieszana z podłożem kokosowym. Pożyjemy, zobaczymy.
Pozdrawiam! Gienia.