Wysiew nasion warzyw - kiedy?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórki, pomidory, cebulka, itp. wysiew
Dymkę teraz musisz podsuszyć albo jak kto woli przetrzymywać w temp. od 25*C do 30*C np. nad kaloryferem, przynajmniej przez miesiąc a najlepiej do czasu sadzenia.Posadzisz jak da się wejśc na grządkę tzn. nie będzie błota.
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeszcze przypomniałam sobie jedno - z braku zaufania do marketowych wyrobów, swoją cebulkę tuż przed posadzeniem wymoczyłam przez pół godziny w ok. 1% r-rze nadmanganianu potasu.
Pozdrawiam, Monika
- neil
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 kwie 2010, o 21:52
Re: Warzywa - początkująca neil
Moja działka jest na Narewskiej czyli Antoniuk. Ja mieszkam też na Antoniuku i u nas na osiedlu też nie ma już śniegu,tylko na poboczu gdzie były duże zwały,Ale to za wcześnie żeby już się cieszyć wiosną
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Benitttka
- Od: 3 lut 2011, o 10:33
Wysiew warzyw
witajcie, jestem tu nowa i pewnie nie raz będę Was prosić o pomoc. działeczkę kupiliśmy z mężem w ubiegłym roku pod koniec czerwca, jesteśmy początkującymi działkowcami, ale bardzo zapalonymi. i już nie możemy doczekać się wiosny.
już wysiałam do skrzyneczek na parapecie pierwsze nasionka: w tamtym tygodniu seler i por, a na początku tego tygodnia poziomkę. nie wiem czy nie za szybko... por już kiełkuje i .... nie wiem co teraz ?????

już wysiałam do skrzyneczek na parapecie pierwsze nasionka: w tamtym tygodniu seler i por, a na początku tego tygodnia poziomkę. nie wiem czy nie za szybko... por już kiełkuje i .... nie wiem co teraz ?????
-
- 50p
- Od: 1 maja 2007, o 10:42
- Kontakt:
A teraz to pewnie za wcześnie żeby wysadzić i przykryć włókniną?
- richu
- 50p
- Od: 15 paź 2010, o 21:57
Re: witajcie
A zamierzasz to wszystko sadzić do gruntu czy masz jakieś pomieszczenie tzn. tunel, szklarnie itd. ?
-
Za wcześnie, cebula jak zimno też nie puści korzeni, będzie siedzieć w ziemi i czekać.Nieraz chciałam wcześniej, że będzie szczypiorek ale gdzie tam, wszystko ma swój czas.
-
- 50p
- Od: 12 sty 2011, o 20:51
Witam
Za miesiąc będziemy (według kalendarza biodynamicznego) wysiewać pomidorki, w związku z tym
jakie powinny być warunki do parapetowej rozsady? Chodzi mi o to by rozsada nie wybiegła
Za miesiąc będziemy (według kalendarza biodynamicznego) wysiewać pomidorki, w związku z tym
jakie powinny być warunki do parapetowej rozsady? Chodzi mi o to by rozsada nie wybiegła

Pozdrawiam
Przemek
Przemek
-
Temperaturą ją( rozsadę) trzymać.
-
- 50p
- Od: 12 sty 2011, o 20:51
A właśni temperaturą
ale tak mniej więcej do ilu

Pozdrawiam
Przemek
Przemek
- Benitttka
- Od: 3 lut 2011, o 10:33
do gruntu,tak sobie myślę, że może tym roślinkom być w mieszkaniu za ciepło, mogą "wybiegać". a gdybym wywiozła skrzynki do domku na działeczce? tam może być znowu za zimno, co ? pomidory to wiem, że lubią ciepełko, ale jak jest z porem, selerem czy poziomką?
myślałam też o wysianiu lawendy, obecnie nasionka są w zamrażalniku, po dwóch tygodniach chciałam wysiać do skrzynek.
myślałam też o wysianiu lawendy, obecnie nasionka są w zamrażalniku, po dwóch tygodniach chciałam wysiać do skrzynek.
Trochę za wcześnie trudno Ci będzie przetrzymać w domu do czasu sadzenia poczytaj to forum jest tu już wiele informacji które Ci pomogą
-
- 50p
- Od: 18 sty 2011, o 22:38
ARABELLA w ubiegłym roku sadziłam cebulę Stugga Riesen, ale to chyba inna odmiana niż Studgart. A gdzie można nabyć taką dymkę?
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Ja mam w domu zawsze na parapecie. Temperaturę mam normalną jak ja lubie czyli ok. 20 stopni. Pamiętaj, żeby pomidory nie stały zbyt blisko siebie - nie były stłoczone, bo też będą wybiegać. No i musi być dużo światłaPrzemo93 pisze:Witam

Pozdrawiam, Monika
-
- 50p
- Od: 1 maja 2007, o 10:42
- Kontakt:
Co to za choroba i jaki stosować oprysk ?smonika pisze:W ubiegłym roku kupiłam ją w Biedronce. Sadziłam w te pierwsze kwietniowe ciepłe dni (o ile dobrze pamiętam to było ok. 10-go). Rosła ładnie dopóki nie zaatakowała ją śmietka. Parę cebulek straciłam, ale resztę udało się uratować opryskiem.piter258 pisze:A kto z was sadził dymkę Studgart ? Ma ktoś jakieś doświadczenie?
Ponawiam pytanie, gdyż taką dziś zakupiłem w tesco. Kiedy mam to wysadzić ?