Cegiełka do cegiełki- mój ogródek niewielki :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Cegiełka do cegiełki- mój ogródek niewielki :)

Post »

Paulo, zdjęcia z ogrodu wcale nie są brzydkie, ale bardzo optymistyczne!
W końcu widać jakieś roślinki, które powolutku wyłaniają się spod śniegu...
A powojnik na ten płocik z siatki - to świetny pomysł :lol:
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kamyczku witam Cię u siebie :wit
Chyba przez te przeróbki to myślimy tak samo.Pierwsze co to właśnie chce wyrzucić ten plotek.Odpycha mnie a po za tym przy wierzbie ma byc ścieżka i by było przez ten plotek trzeba skakać :wink:
Igorze ale nie zapeszaj z tą zimą.teraz to już na pewno się wiosna zacznie :)
Dalu ciesze się że Ci się podobają.A nad powojnikiem myślę coś łatwe w uprawie, wcześnie kwitnące i efektowne.No i na pełne słońce.

Dziś z tych nudów pozmieniałam plan na rabatkę. Dołożyłam tam (na razie na papierze) m.in dzwonek skupiony, macierzankę piaskową, chabra górskiego, wilczomlecza.. i kilka innych.Pewnie do wieczora coś jeszcze zmienia ale na razie... Hm chyba jest okej :tan
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Paulinko , wprosiłam się do Twojego ogrodu , zwiedzam , i jestem pod wrażeniem ! :lol:
Zachwyciła mnie Twoja budleja , jest prześliczna i ten piękny , głęboki , nasycony kolor , cudo! ;:108
Ja też jestem za przesadzeniem jej w wyeksponowane stanowisko , powinna razić wprost po oczach , bo ma czym! :lol:
Mówisz , że myślisz o dzwonku skupionym?
A lubisz ekspansywne i nieśmiertelne wprost w swych odrostach roślinki?
Znam problemik , i mam go z nim sama , a też tak mnie zachwycał i tak chciałam go mieć! :roll:
Paula , a jak by go tak z donicą do ziemi? :roll:
Może by się spamiętał troszkę , bo jeśli chodzi o wygląd , jest naprawdę ładniutki! :lol:

:wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Steasi pisze:
Obrazek
Może tutaj w lewym rogu. Trochę zasłoniłaby płot i dodała kolorku swoimi kwiatami.
A kulki będą pasowały, bo budleja ma łyse nogi.
Nie słuchaj chłopaka. Jesteś młoda. Możesz mu powiedzieć, że to on jest szczeniak :D
No i żadne głupie studia. Zobaczysz później jak już skończysz. Będziesz miała zupełnie inne spojrzenie na świat. Nie na darmo mówią, że studia poszerzają horyzonty.
Fajnie, że Ciebie interesuje ogród. Ja w Twoim wieku uciekałam jak rodzice starali się zaciągnąć mnie na działkę. Dopiero kiedy wybudowałam dom zakochałam się w nim. Ty możesz jeszcze kształtować swoje życie w dowolny sposób. Ja żałuję, że nie miałam wcześniej tej pasji. Teraz chętnie poszłam bym na studia w tym kierunku, zaczęła działalność. Może jeszcze kiedyś mi się uda.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Witaj Paulo :wit Cieszę się że dołączyłaś do nas. Budleja jest cudna ja mam jedną ale widzę że to nie koniec i na wiosnę planuje dalsze zakupy. Kiedyś miałam trzy bardzo duże krzaki i wymarzły mi , niepotrzebnie je wykopałam trzeba było poczekać bo mogły odbić od korzenia no ale wtedy jeszcze nie wiedziałam o forum.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Paulo pokazałaś chyba jedna z pierwszych zdjęcia z dzisiejszej odwilży, jak już cieszą :D jakby wiosna tuz tuż ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko no już lepsze miejsce jej znalazłam (przynajmniej tak myślę) :wink: I szczerze Ci powiem że zabiłaś mnie tym że dzwonek jest ekspansywny.Zawsze pakuję do ogródka coś czego nie mogę wytępić potem.A to leśna paproć, a to kolorowa trawka, a to jakieś piepszo*e liście z którymi bawię się już (na jesieni było) 9 lat :roll: No i odrosty lilaka rzecz jasna, którego już nie ma od łu.. Więcej nie pamiętam.Ale żebym nie miała za łatwo to i barwinka sobie wsadziłam, jasnotę plamistą i trzykrotkę.Czemu?! A najgorsze że to mi się podoba i tego nie wyrzucę póki tego nie znienawidzę.A dzwonki w skrzynce się nie rozejdą mi?A i bardzo się cieszę że to coś ('ogródek') Ci się podoba :)

Gosiu faktycznie to miejsce wygląda ciekawie ale tam ma być wrzosowisko, a po za tym nie ma nawet jak koło tego przejść będą w ogródku (w sensie po ścieżce jakiejś :wink: ). Dziś wkleiłam fotkę gdzie mam dla niej pomysł na idealne miejsce.Co do obsadzenia dołu też już mam mały plan, zaraz zdradzę jaki :)

Ja od dzieciaka miałam swój ogródeczek za domem.Tylko tam miałam cień więc nic mi nie rosło, co mnie zniechęcało.W ogródku były także czerwone mrówki z gniazdem na środku (a było to prostokąt może 5mX3m).No i moja trauma z dzieciństwa totalna- pod murem mieszkały okropne robale (wykładowca z zoologii by mnie za to słowo zabił :P ) to pierwsze na stronie http://www.egzotica.pl/forum.php?page=4 ... category=6 FUJ. Topiłam je wrzątkiem a to dziadostwo pływało w najlepsze :evil: Do dziś się ich panicznie boję i brzydzę.A miłość do roślinek została.Ale nie chciałabym iść na kierunek z tym związany. Bardziej cieszą mnie zwierzęta. Całe dnie bym mogła siedzieć w schroniskach i pomagać tym bidom. Zostanę panią inspektor weterynarii i zamęczę wszystkich znanych mi pseudohodowców- bo w tym momencie nic nie mogę zrobić.Trochę się rozgadałam wybaczcie :oops:

Witaj Jolu, miło mi, że do mnie zajrzałaś :wit Właśnie się obawiam czy ja swojej za mało nie okryłam :roll:

Bożenko no przecież wiosna już się zbliża, każdego dnia mamy coraz mniej dni tej okropnej zimy :wink:

I tu mój pomysł :idea: Powiedzcie czy dobrze kombinuję.pod budleję, od tej słonecznej rzecz jasna strony chce wsadzić rozchodnik okazały, krwawnik kichawiec i krwawnik ciemno różowy (już nie będę rzucać odmianami, przecież mało kto je zna przy takich kwiatach), no i trochę w to wszystko cebul krokusów, ranników czy szafirków, w każdym razie czegoś niskiego.Myślice że może być?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Steasi pisze: Marysiu jak na razie to polecam tą odmianę bo ma na prawdę intensywny zapach i głęboki kolor.Ciekawe jeszcze jak zimuje i rośnie.I dziękuję za tę wiadomość o cięciu, nie wiedziałam.mocni trzeba ją ciachnąć?
:
Paulinko odnośnie przycinania budleji to są dwie szkoły
1 - przycinanie jesienią
2- przycinanie wiosną
Ja tnę na wiosnę ze względu na bardzo ostry klimat. Po każdej zimie jest mnóstwo przemarzniętych pędów.
Można ciąć całkiem nisko nawet przy samej ziemi. Jednak taką młodą roślinę jak Twoja - ja cięłabym jakieś 15-20 cm nad ziemią.Tutaj masz linka do wątku na krzewach ozdobnych poświęconemu cięciu budleji. Poczytaj - naprawdę warto.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... i%C4%99cie
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35

Post »

:wit Paulo !
No to wreszcie masz swój wąteczek ! Gratuluję ! A ile (i jakich fajnych) zdjęć narobiłaś !!! Jest co pooglądać i podziwiać.
Tak trzymaj ;:196 !
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Marysiu za radę, teraz już wiem dobrze jak ją ciachnąć ;:196

O witaj Cherry w moim wąteczku :wit Miło mi bardzo że podoba Ci się (póki co :wink: )
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

mam dzwonek skupiony w paru miejscach i gdy widzę ze wyciąga listki gdzie nie trzeba to mocno przypominam mu gracką gdzie jego miejsce , ale trzeba ze trzy razy w sezonie go mocno przycinać aby się nie rozłaził i ładnie rośnie w kępce ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze dużo mam Dawidku do zrobienia ale mam nadzieję że chociaż połowę dam radę zrobić przez ten rok.I niestety wychodzi na to że będę musiała zrezygnować z podwyższonych rabat :(
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

We're first :wit
Narcyz 'February Gold'
Obrazek
Krokus (nie wiem jeszcze która odmiana :wink: )
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

PAulinko, narcyz ci już wyszedł z ziemi??? A to nie jest przypadkiem zdjecie z tamtego roku? Nie wkręcasz nas?
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wkręcam.Narcyzy będą dopiero u mnie pierwszy sezon. Ja sadziłam wcześnie, jak zwykle wszystkie cebule i może dlatego.A u Ciebie jeszcze nie ma?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”