Ogród Zenka cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Zenka cz.4

Post »

Witaj ZENKU.
Zaglądam do tych wątków gdzie nie ma zim, :( Mam ją cały dzień przed oczami to przynajmniej wieczorem oderwę się od niej.
Zaciekawiła mnie Twoja brzoza. Tak szeroko ja wyprowadziłeś czy to jej taki kaprys? Moim od razu gałęzie przewieszają się aż leżą na ziemi.
Jałowce kolumnowe są piękne jak wytoczone.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Januszu zimy tegorocznej to już chwilami mam dosyć,jest śnieżna i mrożna i w dalszym ciągu nie mam możliwości dojazdu do ogrodu. Sporadycznie zaglądam tam aby sprawdzić czy wszystko jest w porządku.
Brzoza pendula Young szczepiona jest na pniu o wysokości 1,8 m, a w ogrodzie moim rośnie około 10 lat. Jedynym zabiegiem jaki przy niej wykonuje bardzo wczesną wiosna, to usuwanie wszystkich pędów rosnących do góry aby otrzymać formę parasolowatą.
Jałowce kolumnowe zaś zamierzam wiosną znacznie skrócić ,gdyż problemem staje się ich związywanie na zimę a niektóre z nich maja ponad 3 m wysokości.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ireno dziękuje za odwiedziny i miłe słowa , własnie dzisiaj byłem z rewizytą w Twoim bajecznym ogrodzie.
Pozdrawiam Zenek
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

bardzo ładny i olbrzymi ogród, wszystko takie wypielęgnowane ...
oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie wypatrzył w ogrodzie ślicznego sznaucerka :) w dodatku i na szczęście z naturalnym ogonem ...
Rysiek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ryszard ogród ten w czasach jego zakładania wydawał mi się duży,ale po latach dochodzę do wniosku że mógłby być o wiele większy. Ogród ma zaledwie 1500 m i w obecnej sytuacji sadzenie nowych roślin a zwłaszcza drzew i krzewów jest znacznie ograniczona ,a produceńci kuszą nowościami.
Rzeczywiście stałym towarzyszem w ogrodzie jest nasza sunia sznaucer miniaturowy, która każdą wolną chwilę spędza tu z nami.

Obrazek
Pozdrawiam Zenek
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ZENKU
Brzoza wyjątkowej urody. Sunia prześliczna.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zenku ślicznie prezentują się twoje kolumnowe iglaki w ogrodzie.
Myślę, że masz mnustwo pracy przy ich zabezpoieczaniu przed śniegiem.
Nas w tym roku śnieg zaskoczył, rośliny przykryłam, ale nie powiązaliśmy iglaków.
Opady śniegu jałowce pochliły do samej ziemi, nie można ich teraz ruszyć, gdyżsą przesypane lodową skorupą.
Myślisz, że wiosną się wyprostują?
Niektóre stoją w pionie, ale gałęzie mają obwieszone od śniegu.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Zenku wspaniałego masz kudłatego towarzysza :D Sznaucery darzę szczególnym sentymentem, miałam sznaucera olbrzyma, to był tak mądry pies, że nie spotkałam takiego nigdy wcześniej i nigdy później :D Teraz mam pekińczyka, jest kochany, ale to straszna nieposłusznota, ma charakterek :wink: :lol:
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Krysiu dziękuję za odwiedziny, z pokroju swojej brzozy też jestem zadowolony a zwłaszcza latem kiedy to staje się tłem dla mniejszych krzewów o żóltym kolorze.

Tajka sprawa iglaków kolumnowych wiosną przyszłego roku zostanie definitywnie przesądzona, gdyż mam już serdecznie dość obwiązywania ich każdej jesieni. Drzewa te mają po wyżej 3 m wysokości i jest to coraz większy problem, zatem zamierzam skrócić ich dość znacznie .

Obrazek
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Zenku wszyscy chwalą iglaki i brzozę no i psiaka a moja uwagę zwrócił buk ,bo to drzewko z czerwonymi liśćmi na tle iglaków to buk-prawda, czy masz jeszcze inne?
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, i na mnie ten buk w Zenka ogrodzie zrobił duże wrażenie. Stanę na głowie, żeby sprowadzić podobnego do siebie.
Zenku, jesteś w stanie powiedzieć, jak długo ten buczek rośnie w Twoim ogrodzie i czy kupowałeś go jako drzewko poniżej czy powyżej 1m? Jak oceniasz jego roczny przyrost? Bo z ogólnych informacji wiem, że jego wzrost określany jest jako powolny.
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Witaj Zenku
Przyjemnie jest przegldac Twój ogrod , przy tej grożnej zimie, ale maki śliczne sama w tym roku kupiam sadzonkę
maka w centrum ogrodniczym wsadziłam niby tak okaże się w lecie.Zieleń działa dodatnio na ten mglisty pochmurny dzień
Inka
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zenku :wit
mi się też podobają brzozy a szczególnie zimą :P
nie są też zajmujące, więc muszę sobie zaczarować taki bzowy kącik w ogrodzie
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu drzewko na które zwróciłaś uwagę to właśnie buk purpurowy zwisły, mam jeszcze buka pospolitego, a myślę jeszcze o buku pospolitym Purpurea Triocolor.

Marcinie buk purpurowy zwisły rośnie w moim ogrodzie 3 lata , kupiony był jako drzewko o wysokości 120 cm. Roczny przyrost w początkowym okresie waha się w granicach około 20 cm .. Mam nadzieję że po rozbudowaniu bryły korzeniowej jego wzrost będzie o wiele większy.

Witaj Inko mak wschodni to bylina która wczesną wiosną rozpoczyna wegetację, i bardzo szybko powiększa swoja byłę. Jego piękne kwiatu dochodzące do około 15 cm średnicy doskonale zdobią ogród , a zwłaszcza gdy są posadzone na tle zieleni.

Obrazek
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Patkaza bardzo polecam brzozę pendulę Youngii jest ona ozdobna zarówno latem jak i zimą. Doskonale prezentuje się posadzona w jasnej części ogrodu.
Pozdrawiam Zenek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”