Sezon wakacyjny w pełni, pogoda się poprawiła- więc i lody zjadamy chętniej.Producenci lodów nie muszą jednak podawać składników i dodatków używanych do ich produkcji...
W skład lodów mogą więc wchodzić następujące substancje:
glikol dwuetylenowy ? składnik płynów niezamarzających i rozpuszczalników do farb, stosowany w lodach jako substancja emulgująca,
aldehyd C-17 ? w przemyśle używany do produkcji barwników anilinowych, mas plastycznych i gumy, lodom nadaje
smak wiśniowy,
piperonal ? środek stosowany do zabijania wszy, lodom nadaje
smak i zapach wanilii,
octan etylu ? służy do czyszczenia skór i tkanin, lodom nadaje
smak ananasa,
aldehyd masłowy ? składnik klejów kauczukowych, daje
smak orzechowy,
octan anylu ? rozpuszczalnik farb olejnych, nadaje lodom
smak bananowy,
octan benzylu ? rozpuszczalnik soli azotanowych, daje
smak truskawkowy.

....A Ty jaki smak lubisz?