Kaktusy Niutki ;)
- theoria_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Kaktusy Niutki ;)
Jak widać bardzo im się podoba, na pewno odwdzięczą się i zakwitną na wiosnę 

-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
Widzę sporo nowości, a i ogólnie coraz ciaśniej na parapecie.
Szybko się rozwijasz
Życzę dużo kwiatuchów na wiosnę
Szybko się rozwijasz

Życzę dużo kwiatuchów na wiosnę

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

- Justynek
- 200p
- Od: 26 lip 2010, o 21:39
Ładne kaktusy i kompozycje kaktusowe. Ja mam obawy przed takimi kompozycjami- żeby odpowiednio dobrać roślinki, ale u innych lubię pooglądać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- Niutka89
- 200p
- Od: 4 paź 2010, o 13:11
Nie było mnie przez dłuższy czas na forum, a tu takie zaległości w waszych wątkach .
Muszę przyznać , że tęskniłam za Wami
A nie mogłam wejść na stronę, gdyż kabel od laptopa mi się przepalił i musiałam za nowym czekać
Oczywiście nie odbyło się beż wełnowców, ale już jakiś czas się nie pokazują , więc może zaznam trochę spokoju

Muszę przyznać , że tęskniłam za Wami

Poszukuję Melocactusa ;]
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
- nyskadu

No właśnie, Agnieszka ma rację
W ramach przeprosin za tak długą absencję należy nam się jakieś zdjęcie na polepszenie humoru 

Pozdrawiam serdecznie, Iza
Moja mini-kolekcja kaktusów
Moja mini-kolekcja kaktusów
Anetko
Ślicznie tu u ciebie, roślinki dorodne, pięknie wyeksponowane
No i nie byłabym sobą gdybym nie zatrzymała się nad kociakami
Wygłasiaj ode mnie obydwa mruczki 

Ślicznie tu u ciebie, roślinki dorodne, pięknie wyeksponowane

No i nie byłabym sobą gdybym nie zatrzymała się nad kociakami

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- Niutka89
- 200p
Moje drogie koleżanki , z chęcią bym wstawiła jakieś nowe fotki, ale niestety nie widzę zbytnio żeby moje kaktusy urosły od ostatniego pokazu
Nic nowego nie nabyłam
W sobotę ostatni raz je podlałam i za tydzień dam niektóre do zimowania. Wszystkich nie mam sumienia, bo co ja będę podglądała
Zresztą będzie to moje pierwsze zimowanie i chcę zobaczyć co mi z tego przyjdzie , a latem oczywiście zawędrują na balkon
Maribat z chęcią przytulę i pozdrowię moje dwie pociechy i ślę również pozdrowienia w ich imieniu

W sobotę ostatni raz je podlałam i za tydzień dam niektóre do zimowania. Wszystkich nie mam sumienia, bo co ja będę podglądała

Maribat z chęcią przytulę i pozdrowię moje dwie pociechy i ślę również pozdrowienia w ich imieniu

Poszukuję Melocactusa ;]
Pozdrawiam Aneta
Pozdrawiam Aneta
- nyskadu
No pewnie co będą wszystkie zapadały sen, niektóre niech naciesza oko 

- Niutka89
- 200p
Chcę je zanieść do piwnicy, a mieszkam w bloku. Nigdy tam nie chodzę, bo nie lubię tej piwnicy. Nawet światła tam nie ma, a chcę je zimować , bo zależy mi na kwitnieniach
Waszych kwitnień można pogratulować
Moja mama ma wielkiego echinopsisa, stary już jest, ale ile ma odrostów
Pierwszy raz jej kwitł w tym roku, ale jednym kwiatkiem ( nigdy go nie zimowała ). Postaram się zrobić jego zdjęcie jak będę u niej , ale okaz niesamowity ( jak dla mnie
)

Moja mama ma wielkiego echinopsisa, stary już jest, ale ile ma odrostów

Poszukuję Melocactusa ;]
Pozdrawiam Aneta
Pozdrawiam Aneta
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Nie ma co wybierać. Rośliny potrzebują okresu spoczynku. Ja również mieszkam w bloku i jakoś rozwiązałem problem optymalnego zimowania kaktusów
Także kwestia by mieć pomysł i chęci. Zimą, żeby było coś do roboty to można np. zbudować mnożarkę i wysiać nasiona czy dajmy na to sklecić regał na, którym będziemy trzymać rośliny w okresie wegetacji lub najzwyczajniej pogłębić wiedzę na temat roślin. To akurat czynności, które sam mam w planach
Mówi się, że można zimować kaktusy w temp. pokojowej ale nie wiem ile w tym prawdy. Grunt, żeby miały sucho.
Piszesz, ze w sobotę podlewałaś. Czy tydzień wystarczy, żeby substrat całkowicie wysechł? Mówimy o podłożu mineralnym jak mniemam? Poza tym kaktusy wystawione na zimowisko powinny być nieco podsuszone.

Mówi się, że można zimować kaktusy w temp. pokojowej ale nie wiem ile w tym prawdy. Grunt, żeby miały sucho.
Piszesz, ze w sobotę podlewałaś. Czy tydzień wystarczy, żeby substrat całkowicie wysechł? Mówimy o podłożu mineralnym jak mniemam? Poza tym kaktusy wystawione na zimowisko powinny być nieco podsuszone.
- Niutka89
- 200p
Na pewno sprawdzę jak wysechł substrat przed wysłaniem ich do piwnicy
Mieszkanko bardzo ciepłe, czasem i za ciepłe , więc myślę, że z wyschnięciem nie będzie problemu
Wiedzę zagłębiać będę na pewno, nie da się inaczej, chyba , że by się forum omijało dużym łukiem, co jest już niemożliwe
Co do mnożarki to nie miałabym pomysły, ani nawet ręki do nasion. Wydaje mi się, że trzeba dużo cierpliwości i znacznie większej wiedzy, niż którą ja posiadam
Dziękuję za odwiedziny Arturze

Wiedzę zagłębiać będę na pewno, nie da się inaczej, chyba , że by się forum omijało dużym łukiem, co jest już niemożliwe

Co do mnożarki to nie miałabym pomysły, ani nawet ręki do nasion. Wydaje mi się, że trzeba dużo cierpliwości i znacznie większej wiedzy, niż którą ja posiadam

Dziękuję za odwiedziny Arturze

Poszukuję Melocactusa ;]
Pozdrawiam Aneta
Pozdrawiam Aneta
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Na początek można pokusić się o 'Mix nasion kaktusów' z hipermarketu czy ogrodniczego. Nasiona nie są drogie a gdy wysiew się nie powiedzie to nie ma wielkiej straty bo nasiona o niskiej 'wartości kolekcjonerskiej;, że tak się wyrażę. Sam na początku wysiewałem legutkowy mix i do tej pory przetrwało mi sporo siewek.
Witam
przejrzałam właśnie Twój wątek (nie pierwszy raz zresztą) i zdałam sobie sprawę, że nie dołączyłam się jeszcze do chwalących wspaniałą kolekcję Twoich roślinek i doniczek, w jakich się znajdują
cudne rośliny i do tego prezentują się bajecznie w tych różnokolorowych doniczkach

przejrzałam właśnie Twój wątek (nie pierwszy raz zresztą) i zdałam sobie sprawę, że nie dołączyłam się jeszcze do chwalących wspaniałą kolekcję Twoich roślinek i doniczek, w jakich się znajdują

cudne rośliny i do tego prezentują się bajecznie w tych różnokolorowych doniczkach

pozdrawiam,ania
kłujące
kłujące