Kaktusy Niutki ;)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Kaktusy Niutki ;)

Post »

Jak widać bardzo im się podoba, na pewno odwdzięczą się i zakwitną na wiosnę :D
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23

Post »

Widzę sporo nowości, a i ogólnie coraz ciaśniej na parapecie.
Szybko się rozwijasz :)
Życzę dużo kwiatuchów na wiosnę :D
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit O ile piękności i kaktusiki i storczyk i dracena, i wszystko w pięknych doniczkach ;:224 cud miód i konfiturki ;:63 i dracenka chyba ;:224 ;:180 chylę czoła ;:180
Awatar użytkownika
Justynek
200p
200p
Od: 26 lip 2010, o 21:39

Post »

Ładne kaktusy i kompozycje kaktusowe. Ja mam obawy przed takimi kompozycjami- żeby odpowiednio dobrać roślinki, ale u innych lubię pooglądać.
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Awatar użytkownika
Niutka89
200p
200p
Od: 4 paź 2010, o 13:11

Post »

Nie było mnie przez dłuższy czas na forum, a tu takie zaległości w waszych wątkach .
Muszę przyznać , że tęskniłam za Wami :D :D :D A nie mogłam wejść na stronę, gdyż kabel od laptopa mi się przepalił i musiałam za nowym czekać :oops: :oops: :oops: Oczywiście nie odbyło się beż wełnowców, ale już jakiś czas się nie pokazują , więc może zaznam trochę spokoju :D :D :D
Poszukuję Melocactusa ;]
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit To szybciutko wstaw jakieś nowe fotki, jak roślinki podrosły, dla wełnowcy ;:14 nie miej litości
Awatar użytkownika
zulek84
100p
100p
Od: 26 mar 2010, o 21:30

Post »

No właśnie, Agnieszka ma rację :D W ramach przeprosin za tak długą absencję należy nam się jakieś zdjęcie na polepszenie humoru :wink:
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Moja mini-kolekcja kaktusów
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anetko :wit
Ślicznie tu u ciebie, roślinki dorodne, pięknie wyeksponowane ;:108 ;:138 ;:138

No i nie byłabym sobą gdybym nie zatrzymała się nad kociakami :tan Wygłasiaj ode mnie obydwa mruczki ;:170
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
Niutka89
200p
200p

Post »

Moje drogie koleżanki , z chęcią bym wstawiła jakieś nowe fotki, ale niestety nie widzę zbytnio żeby moje kaktusy urosły od ostatniego pokazu :D :D :D Nic nowego nie nabyłam :oops:
W sobotę ostatni raz je podlałam i za tydzień dam niektóre do zimowania. Wszystkich nie mam sumienia, bo co ja będę podglądała ;:224 ;:224 :;230 Zresztą będzie to moje pierwsze zimowanie i chcę zobaczyć co mi z tego przyjdzie , a latem oczywiście zawędrują na balkon :D :D :D

Maribat z chęcią przytulę i pozdrowię moje dwie pociechy i ślę również pozdrowienia w ich imieniu ;:31 ;:31 ;:31
Poszukuję Melocactusa ;]
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No pewnie co będą wszystkie zapadały sen, niektóre niech naciesza oko :uszy
Awatar użytkownika
Niutka89
200p
200p

Post »

Chcę je zanieść do piwnicy, a mieszkam w bloku. Nigdy tam nie chodzę, bo nie lubię tej piwnicy. Nawet światła tam nie ma, a chcę je zimować , bo zależy mi na kwitnieniach :D :D :D Waszych kwitnień można pogratulować ;:138 ;:138 ;:138

Moja mama ma wielkiego echinopsisa, stary już jest, ale ile ma odrostów :shock: Pierwszy raz jej kwitł w tym roku, ale jednym kwiatkiem ( nigdy go nie zimowała ). Postaram się zrobić jego zdjęcie jak będę u niej , ale okaz niesamowity ( jak dla mnie :wink: )
Poszukuję Melocactusa ;]
Pozdrawiam Aneta
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Nie ma co wybierać. Rośliny potrzebują okresu spoczynku. Ja również mieszkam w bloku i jakoś rozwiązałem problem optymalnego zimowania kaktusów :wink: Także kwestia by mieć pomysł i chęci. Zimą, żeby było coś do roboty to można np. zbudować mnożarkę i wysiać nasiona czy dajmy na to sklecić regał na, którym będziemy trzymać rośliny w okresie wegetacji lub najzwyczajniej pogłębić wiedzę na temat roślin. To akurat czynności, które sam mam w planach :)
Mówi się, że można zimować kaktusy w temp. pokojowej ale nie wiem ile w tym prawdy. Grunt, żeby miały sucho.
Piszesz, ze w sobotę podlewałaś. Czy tydzień wystarczy, żeby substrat całkowicie wysechł? Mówimy o podłożu mineralnym jak mniemam? Poza tym kaktusy wystawione na zimowisko powinny być nieco podsuszone.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Niutka89
200p
200p

Post »

Na pewno sprawdzę jak wysechł substrat przed wysłaniem ich do piwnicy :wink: Mieszkanko bardzo ciepłe, czasem i za ciepłe , więc myślę, że z wyschnięciem nie będzie problemu :wink:
Wiedzę zagłębiać będę na pewno, nie da się inaczej, chyba , że by się forum omijało dużym łukiem, co jest już niemożliwe :D
Co do mnożarki to nie miałabym pomysły, ani nawet ręki do nasion. Wydaje mi się, że trzeba dużo cierpliwości i znacznie większej wiedzy, niż którą ja posiadam :wink:

Dziękuję za odwiedziny Arturze :D :D :D
Poszukuję Melocactusa ;]
Pozdrawiam Aneta
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Na początek można pokusić się o 'Mix nasion kaktusów' z hipermarketu czy ogrodniczego. Nasiona nie są drogie a gdy wysiew się nie powiedzie to nie ma wielkiej straty bo nasiona o niskiej 'wartości kolekcjonerskiej;, że tak się wyrażę. Sam na początku wysiewałem legutkowy mix i do tej pory przetrwało mi sporo siewek.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

Witam :wit
przejrzałam właśnie Twój wątek (nie pierwszy raz zresztą) i zdałam sobie sprawę, że nie dołączyłam się jeszcze do chwalących wspaniałą kolekcję Twoich roślinek i doniczek, w jakich się znajdują :D

cudne rośliny i do tego prezentują się bajecznie w tych różnokolorowych doniczkach ;:180
pozdrawiam,ania
kłujące
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”