Zapachu nie wiem, ale smaku nie ma.oliwka pisze:Nie ma to czasem zapachu szczypiorku albo czosnku?
Zdecydowanie nie. Mam ten gatunek w ogrodzie i liście pojawiają się od razu płaskie, ponadto kwitnie co roku.mateo pisze:Podobnie jak na pierwszym i drugim zdjęciu wygląda śniedek baldaszkowy (Ornithogalum umbellatum) przed kwitnieniem, jeśli rośnie w skupisku, ale on chyba nie ma rurkowatych liści.
Ale on kwitnie później, a młode liście są podobne do liści krokusa i wyglądają o tej porze właśnie tak jak na pierwszym zdjęciu, szczególnie jeśli rośnie w dużym zagęszczeniu. Potem się wydłużają. I nie są zupełnie płaskie, tylko rynienkowate.Abrimaal pisze:Zdecydowanie nie. Mam ten gatunek w ogrodzie i liście pojawiają się od razu płaskie, ponadto kwitnie co roku.mateo pisze:Podobnie jak na pierwszym i drugim zdjęciu wygląda śniedek baldaszkowy (Ornithogalum umbellatum) przed kwitnieniem, jeśli rośnie w skupisku, ale on chyba nie ma rurkowatych liści.
http://veschort.abrimaal.pro-e.pl/aspar ... llatum.htm
Na szczęście to zdjęcie z parku, nie z mojego ogrodu. Spróbuj Gallup.Claudia pisze:Na 3 zdjęciu masz podagrycznik pospolity.
Walczę z nim od lat, randap na niego nie działa (w tym roku zastosuje coś innego).
Tak, u Ornithogalum umb. są rynienkowate, jednak ja wiem gdzie u mnie rośnie. Ta nieznana pochodzi z parku i nigdy nie kwitła. Foto nr 2 jest z mojego ogrodu.mateo pisze:Ale on kwitnie później, a młode liście są podobne do liści krokusa i wyglądają o tej porze właśnie tak jak na pierwszym zdjęciu, szczególnie jeśli rośnie w dużym zagęszczeniu. Potem się wydłużają. I nie są zupełnie płaskie, tylko rynienkowate.
Pierwsza roślina to na pewno Allium sp., liście mają smak szczypiorku, ale są cieńsze i skręcają się na końcach.mateo pisze:A czy to pierwsze ma liście puste w środku, czy z taką "gąbką"? Bo jeśli puste, to jakiś gatunek czosnku (może być szczypiorek, może być czosnek winnicowy Allium vineale albo czosnek zielonawy Allium oleraceum - dzikie czosnki rosnące na łąkach). Może być też jakiś gatunek situ (Juncus), ale on nie ma cebulek, a liście mają w środku gąbczasty rdzeń.
A to drugie wygląda na śniedek, albo ewentualnie szafirek.
Pierwsza to Allium vineale, druga jeszcze nie kwitła, a "śniedek" Ornithogalum umbellatum już kwitnie.judyta pisze:Moim zdaniem ta druga roślina to śniedek tak jak napisał mateo.