Kaktusy - schwimmen
Re: Kaktusy....
Dostałem go w listopadzie. Miał korzenie. Gdy go posadziłem po paru dniach listki mu uschły. Co zrobić aby znów mu wyrosły. Od tamtego razu podlewany był 2 razy.
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
na wiosnę, jak roślinka dostanie słoneczka, ciepła i wilgoci to sama listki wypuści
. O to się nie martw
.

Pozdrawiam, Darek.
A kiedy można kaktusy z zimowego snu budzić? Początek marca czy bardziej koniec.
A z tym podlewaniem to mogę przez około tydzień najpierw rano je zraszać letnią wodą, a potem zacząć podlewanie. Co ile wtedy takiego kaktusa podlewać. Ile mniej więcej wody. MA wylecieć na podstawkę. Czy tylko tak żeby dostał, Troszeczkę.A i czy można podczas całego sezonu cały czas zraszać.
Z góry dziękuje.
A z tym podlewaniem to mogę przez około tydzień najpierw rano je zraszać letnią wodą, a potem zacząć podlewanie. Co ile wtedy takiego kaktusa podlewać. Ile mniej więcej wody. MA wylecieć na podstawkę. Czy tylko tak żeby dostał, Troszeczkę.A i czy można podczas całego sezonu cały czas zraszać.
Z góry dziękuje.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Termin startu podlewania zależy od:
- warunków, w jakich trzymasz swoje roślinki,
- gatunków, które uprawiasz
- pogody
W zależności od powyższych czynników jest to przedział czasu od połowa lutego do końca maja.
Z mojego doświadczenia pierwsze podlanie robię po koło 3 tygodniach od rozpoczęcia spryskiwania. Podlewam raczej niewiele, z góry. Warto też obserwować rośliny. Jeśli widać oznaki przebudzenia (nowe ciernie, błyszczący stożek wzrostu) to znak, że można rozpocząć podlewanie.
Pierwsze podlanie zawsze w mniejszych ilościach. Jeśli podlejemy za dużo to rośliny nam mogą zgnić albo popękać.
- warunków, w jakich trzymasz swoje roślinki,
- gatunków, które uprawiasz
- pogody
W zależności od powyższych czynników jest to przedział czasu od połowa lutego do końca maja.
Z mojego doświadczenia pierwsze podlanie robię po koło 3 tygodniach od rozpoczęcia spryskiwania. Podlewam raczej niewiele, z góry. Warto też obserwować rośliny. Jeśli widać oznaki przebudzenia (nowe ciernie, błyszczący stożek wzrostu) to znak, że można rozpocząć podlewanie.
Pierwsze podlanie zawsze w mniejszych ilościach. Jeśli podlejemy za dużo to rośliny nam mogą zgnić albo popękać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
dzisiaj kupiłem opuncję. Czy ją się wybudza tak jak pozostałe kaktusy?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Generalnie większość opuncji należy traktować jak inne kaktusy kuliste. A te, które rosną w górę wypada traktować jak kaktusy kolumnowe.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
jeszcze jedno pytanie: Takie kaktusy ,,owłosione,, też można spryskiwać?
-
- 100p
- Od: 21 maja 2010, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie powinno się. Oczywiście jeżeli pryskając inne rośliny spadnie na takiego kaktusa kilka kropel to nic mu nie będzie, ale generalnie nie powinno się.
Pozdrawiam
Sławek
Sławek
to jak go obudzić ze snu, żeby nie zgnił.
Po przyniesieniu do pokoju poczekać trochę i po paru dniach go zacząć małymi porcjami podlewać?
Po przyniesieniu do pokoju poczekać trochę i po paru dniach go zacząć małymi porcjami podlewać?
- darekcn42
- 1000p
Najpierw zacznij go zraszać, tak ze 2-3 tygodnie, następnie zacznij delikatnie podlewać najlepiej ciepłą wodą.
Pozdrowionka
.
Pozdrowionka

Pozdrawiam, Darek.
-
- 100p
- Od: 21 maja 2010, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zraszaj samą ziemię, a nie roślinkę. U "włochatego" kaktusa zraszanie rośliny nic nie da, gdyż i tak wszystko zostanie na włosach i może doprowadzić do zgnicia roślinki.
Pozdrawiam
Sławek
Sławek
- darekcn42
- 1000p
Tak jest, przepraszam za wprowadzenie w błąd. Zapomniałem, że mamy do czynienia z włochaczem...
Mój błąd, dzięki za sprostowanie mojej wypowiedzi.

Mój błąd, dzięki za sprostowanie mojej wypowiedzi.

Pozdrawiam, Darek.
Dzisiaj przyniosłem kaktusy z zimowania. Wszystkie wyglądają w miarę normalnie z wyjątkiem jednego. Zrobił się żółtawy i pomarszczony. Jak aparat się załaduje zrobię i wkleję. Co to może być?
- Provitamina
- 100p
- Od: 28 lis 2010, o 15:07