Piekne macie te goździki.... u mnie zaledwie pare sztuk brodatych jest, a siałam z koncem kwietnia tez jakies kamienne goździki ktore mialy zakwitnac jeszcze w tym roku i jakos sladu po nich nie ma ale czekam za to na kwitnienie goździka szabo a powiedzcie mi kiedy mam zasiać brodate? bo je jakos chyba teraz powinno sie siac czy poźniej???
Czy goździki ogrodowe raz zasadzone nie znikną? Będę miała je za rok, ale niekwitnące, a za dwa lata znowu kwitnące i tak dalej? Czy jeśli teraz kwitną, to już się same nie wysieję i mogę się z nimi pożegnać na zawsze?
Santio różnie to bywa, jeżeli nasiona będą miały odpowiednie warunki to rośliny same będą się rozsiewać, ale wiadomo jednym mnożą się bezustannie a innym nie... ja osobiście wolę zbierać nasiona i sam siać, mam pewność że na pewno nie znikną jednak są to krótkowieczne byliny i po kilku latach się wyradzają, więc warto mieć w zapasie nowe flance
@ Santia ? a to zależy które goździki... Jednoroczne mogą się same rozsiać, a mogą zniknąć ? to zależy od wielu czynników, w tym gleby. Dwuletnie ? jeśli tylko uda im się samemu wysiać ? powinny zacząć rosnąć jeszcze w tym samym roku, a zakwitnąć w następnym. Czyli ? jeśli wszystko pójdzie dobrze ? miałabyś kwiaty co roku. Bylinowe kwitną co roku.
Dianthus caryophyllus (Goździk ogrodowy). Jest to oddzielny gatunek goździka. Posiada kwiaty pełne lub półpełne, a nawet pojedyncze (co widać poniżej) wysokość około 50cm, łodygi koloru sinozielonego (niebieskawe). Kwitną od połowy VI do końca IX. Ja mam tę roślinę drugi rok także dopiero w przyszłym roku dowiem się czy faktycznie jest to roślina wieloletnia (jak jest napisane na opakowaniu) czy dwuletnia (takie opinie znalazłam na stronach www).
W linku poniżej, do mojego albumu, pierwsze zdjęcie przedstawia jednorocznego goździka chińskiego Chianti.
Ja właśnie jestem po pierwszym zbiorze nasion brodatych,reszta dojrzewa ,jak znajdę wolne miejsce to zaraz wysiewam.Chcę ich mieć mnóstwo.Kiedy s babcia je miała,a ja dopiero mam je 2 rok,ale rozrastają się!
Plumi prosze pokaz mi jak maja wygladac te kwiatki aby moc juz nasionka zbierac, kiedy sa dojrzale a kiedy nie... bo tez chcialabym zebrac swoje ale kompletnie nie wiem kiedy to zrobic