Storczyki -nowa miłość Ani :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki -nowa miłość Ani :)

Post »

Dzięki dziewczyny za porady. Mnie też ten liść wygląda bardziej na zabiedzonego, niż schorowanego. Bardzo pilnuję, bu woda nie dostała się w kąciki, więc to też nie to. Może rzeczywiście to podlewanie, zbyt skąpe jak na te upały. Jednak korzenie są zielone nie srebrne, to mam podlać już teraz? Może do jutra ktoś jeszcze zdąży się wypowiedzieć w temacie, byłabym niezmiernie wdzięczna. ;:180 ;:180 ;:180

Moniś ja Cię kojarzę z innych wątków i muszę stwierdzić, żeś teraz piękne lico przed nami odkryła, fiu fiu... ;:224

Sylwio zapraszam do Kalisza. ;)

Tak Anussko, to nie może być poparzenie. Żaden z moich storczyków nie jest wystawiony na bezpośrednie słońce.

A teraz kilka zdjęć z sesji balkonowej ;)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Kupiłam znajomej na imieniny przepięknego storczyka, ale im dłużej na niego patrzę, bym większe mam pragnienie pozostawić go u siebie... A znajoma nie jest zagorzałą miłośniczką storczyków... mogłabym w sumie kupić jej coś innego... Co robić?! CO robić?!
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Oj Aniu przestań bo się zawstydzę :oops: Jakież tam piękne lico.... to tylko kwiatek storczyka mi się ułamał podczas zasłaniania rolet , więc wymyśliłam sobie takiego awatara :D Trzeba było jakoś wykorzystać tę stratę.. ;)

Co do zielonych korzeni powiem Ci, że moje niektóre też potrafią mieć zielone ale są suche na wiór. Niektóre typy takie są. Nie wiem od czego to zależy. Gdy tylko będę mogła robić hosting zdjęć to zrobię fotkę takich korzeni i zobaczysz, że są cieniutkie zielone i spragnione wody ;)

Niestety nie mogę nawet zobaczyć Twoich balkonowych fotek... ;:223 Nie pokazują mi się obrazki.... Ale spokojnie to tylko wina mojego komputera. W pracy rano sobie zobaczę te fotki ;:138
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniś grunt to umieć wykorzystać każdego kwiatka! ;:138

Teraz tak myślę, że może to te glony? Bo to jest właśnie ten biały storczyk , nr 2. Na pierwszej stronie pokazywałam jego oglonioną doniczkę :(
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochane!
To trzeba nie mieć litości , aby w te upały nie dać choć trochę wody.
Jezeli są obawy "czy już -a może nie? " to podlać setką wody do przelania i po problemie.
Spryskiwać pod liście; nawet dwa razy dziennie.
Brak wilgoci w podłożu poskutkuje pobraniem przez korę resztek wody z roślin.
Zawsze walka jest o przeżycie.Kora i nne składniki tej wody potrzebują całkiem sporo.

Storczyki maja rodowód w tropikach ale....u nas właśnie to mamy, aż do przesady do tego suche powietrze.
Ucierpi cała roślina ,a pokaże troszkę póżniej.
Najszybciej...kwiaty ,bo przyspieszy przekwitanie.

Myślę,ze warto rozważyć moje wskazania przy takiej pogodzie jaką mamy :P
- każda ekstremalna sytuacja wymaga innego podejścia.
pzdr.JOVANKA
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to zostałam już przekonana na maksa! Jutro dam im po setce. Dziękuję.
P.S. Nie to, że nie mam litości, nie nie. Panicznie bałam się przelania, bo za dużo się naczytałam jakie to straszne w konsekwencjach. Ja kocham moje kwiatki. A w dziedzinie storczyków jestem całkowitą nowicjuszką. Ot tyle.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Aneczko taki balkon w storczykach to zapewne marzenie niejednego Storczykomaniaka :D Cudny...
Wiesz, jak ja sobie radziłam w podobnej sytuacji? Gdy miałam kupić strczyka na prezent. Zawsze kupowałam dwa identyczne...wiadomo na jakim parapecie stoi ten drugi :wink: ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Aneczko, pięna kolekcja storczyków uzbierała się Tobie.
Powiem więcej, sesja balkonowa rewelacyjna, nic tylko patrzeć i wzdychać na te piękności :)

Jovanka, ma rację, to nasze GURU wiedzy storczykowej zresztą :)
Teraz, gdy są upały możesz przelać storczyki, gdy nie jesteś pewna, czy mają już odpowiednio sucho w doniczce.
Teraz musimy szczególnie dbać o nasze pociechy w tych okropnych upałach, podlewać, zraszać, przewietrzać a wszystko będzie dobrze ;)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Aneczko :P

Litość celowo wprowadziłam do treści; to element nieodzowny w ekstremalnych sytuacjach. Podkreślający stan zagrożenia.
Taki mamy. Nic nie działa typowo ;bierzemy sprawę "na własną intuicję" .
Mamy przecież do czynienia z żywą rośliną.

pozdrawiam JOVANKA
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

No to Jovanka mnie podparła w wypowiedzi i bardzo się cieszę, że miałam rację ;) Teraz tylko Aniu podlej swoje pociechy i wszystko będzie OK ;) Tym bardziej, że masz je na balkonie to szybko przesychają. A zielone korzonki mogą być od obecności glonów ;:108

Sesję balkonową obejrzałam i jestem pod ogromnym wrażeniem !!! Co za kwiecie ;:167 :wink:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jovanko dziękuję Ci za cenne rady! ;:180 Mam nadzieję, że będziesz mieć rękę na pulsie, jeśli chodzi o mój wątek, gdyż ja się dopiero "uczę" swych podopiecznych ;) Kwiaty już podlane, nawet więcej niż setką, za jakiś czas wyleję nadmiar.

Moniś moje kwiaty nie stoją na balkonie, tylko w głębi salonu od południowej strony. Na balkonie są około godzinki w godzinach wczesno porannych.
I Ty też zaglądaj tu często i miej rękę na pulsie i jak zobaczysz potrzebę, to poradź, poucz -tego potrzebuję.

Asiu a gdzie mnie do twoich śliczności... masz ich taki ogrom... na dodatek chciałabym się doczekać własnego kwitnienia. :) Dzięki dobra duszyczko!

Justuś poległam. Znajoma nie wie co jej na prezent szykowałam (w poniedziałek ma imieniny). Trudno. Nie mogę inaczej. Storczyk zostaje u mnie. Jej kupię coś innego, tym bardziej, jak już wspominałam, ona nie jest jakąś miłośniczką storczyków -ucieszyłaby się z niego jak i z każdej innej rzeczy.

Moi Drodzy zaglądający tu miłośnicy storczyków. Zainteresowałam się tymi pięknościami dopiero miesiąc temu. Jestem nowicjuszem. Będę więc OGROMNIE wdzięczna za wasze porady, uwagi i wszelakie cenne wskazówki. Chciałabym z Waszą pomocą nauczyć się, jak najlepiej pielęgnować swoje śliczności, by w przyszłości móc się pochwalić takimi cennymi i pięknymi okazami jak Wasze.
Awatar użytkownika
sylwiat26
50p
50p
Od: 5 sty 2010, o 16:14

Post »

Aniu to koniecznie pokaż tego kwiatuszka ;:108 .A co do zaproszenia do Kalisza to niestety nie po drodze :roll: ,ale będe podziwiać twoje.Pięknie wygladają na tym balkonie.
Pozdrawiam Sylwia;)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwiat no to może innym razem. ;)

A oto storczyk, który jednak zostanie u mnie:
Nr 10.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sylwiat26
50p
50p
Od: 5 sty 2010, o 16:14

Post »

No nie mogę ja na takiego" poluje" ;:223 strasznie mi się podoba.Bosko wygląda w tym słoneczku.Aniu też bym go nie oddała. :;230
Pozdrawiam Sylwia;)
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Aniu, piękny ten storczyk ;:138
Justus i ja mamy takiego samego, powąchaj go w godz. południowych, on pięknie pachnie ;:108
U mnie właśnie teraz wydziela ten śliczny zapaszek :tan
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Aniu piękną masz kolekcję :) a ostatni jest prześliczny, miłość jak już wybuchła do tych kwiatów to niestety nie stygnie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”