Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Syropek mniam.......sama bym wypiła. :uszy
Pięknie kwitnie Ci lawenda.
I widzę, że anginka też w pogotowiu. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ooo - Ty zostawiasz cytrynki ? A ja odcedzałam zawsze.
W tym roku nie zdążyłam zrobić syropu :(
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

WITAJ Ewuniu . Dawno nie zaglądałam gdyż zgubiłam Twój wątek teraz dopiero widzę dlaczego . Masz nowe otwarcie i piękny wiosenny ogród pełen kwiatów . Szkoda ,że nie wszyscy umieją docenić to co robisz dla całej społeczności lokatorskiej . Cieszę się ,że piwonia zakwitła . W tym roku piwonie są tak dorodne ,albo to tylko moje stwierdzenie .Domowy ogródeczek też pełen kwiatów no i jeszcze syropek mniszkowy . Dopiero tu się dowiedziałam ,że to bardzo skuteczny specyfik . Piękny kubeczek dostałaś od chrześniaka. Śliczne orliki .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Miiriam-cytrynki zostawiam na życzenie specjalne,on lubi je takie całe w mniszkach.Podobno mają smak miodowy.
Wczoraj były trzy burze z małymi odstępami czasowymi,wszystkie nadeszły od południowego zachodu,gradu była garstka i szkód szczęśliwie nie ma.Tyle,że zakupionej kamasji(muszę sprawdzić moze poprawnie pisać ją przez c?) nie zdążyłam zasadzić i zostawiłam na grządce w doniczce.Bardzo mi się spodobała w ogrodzie Elsi i jej szukałam cierpliwie,była w Centrali Polanu w Bronowicach.Mam nadzieję,że ta moja będzie taka niebieska jak w katalogu. ;:138
Jeszcze chodzi za mną kosmos czekoladowy,a nawet dwa,to bylina,ma zapach czekoladowy.Dlatego dwa.
Jadziu Jakuch-niestety deszcz trochę płatków otrzepał z piwonii,ale przecież nie będę w Boże Ciało podczas procesji sypać z koszyczka,więc nic się nie stało.
W tym tygodniu chcę przesadzić powojnik tangucki na stałe miejsce a obok dać w donicy kobeę i najlepsze miejsce to to,gdzie obecnie jest miska z wodą dla gołebi.Ptactwo chcę wyeksmitować z ogródka za siatkę na podwórko,tym bardziej,że wolę,zeby karmicielka jeśli juz musi rzucała z piętra chleby na bruk a nie na grządki,zwłaszcza rozmoczonych nie lubię wybierać z pomiędzy kwiatów.Kobeę dlatego w donicy,że Zyta powiedziała mi,że udało się jej w budynku gospodarczym kobeę przezimować,obcięła ją tylko na krótko jesienią i bardzo rzadko podlewała.Chcę spróbować.

Obrazek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewuś pomysł na doniczki fantastyczny i podobnie zrobić ławeczke do podwórkowego..
świetny pomysł wart podpatrzenia.. ;:138

hmm tego karmienia gołebi nie zazdroszcze....
chleb się dobrze rozkłada w ziemi.. może nie wyieraj.. tylko zakopuj..
Ludzie przy sadzeniu pomidorów dają do dołka..
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lisko-jedna ławeczka ciągle się robi,braciszkowie żyją w innym świecie, tam średnia wieku 90 kilka lat,do drugiej mam części i może niebawem skręcimy i pomalujemy,sąsiad obiecał,że pomoże.Oglądałam Podwórkowy po wczorajszych burzach,dużo suchych gałązek pospadało,nie mam czasu wybierać ich z grządek,ale miła wieść,orliki biały i różowy bardzo sponiewierane przez poprzednie zlewne deszcze wybiły znowu,rozwinął się drugi pąk piwonii lekarskiej-też taki okazały,lilia św. Józefa już tuż tuż,podobnie hosta od dwusercowca Artura Tulipana,a na parapecie dwie pierwsze truskawki czerwienieją.Zbiera się na burzę(zapowiadaną),a neostrada ma siłę sygnału niską bądź bardzo niską.
Obrazek Obrazek
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Ledwo znalazłam Twój wątek :roll:
Właściwie to zaczęłam się dzisiaj zastanawiać, dlaczego nie przychodzą powiadomienia. I tak po nitce do kłębka- mam Cię !!!
U mnie Ewka szczawiku dostatek!!! Przypuszczam,że starczyłoby go dla całego forum- :;230
Wyłazi z każdej doniczki i skrzynki. Nawet w tunelu foliowym przeżył zimę. Jest niezniszczalny. :shock:
Niestety w gruncie nie przeżyje(zrobiłam tej zimy mały eksperyment).
Tego drugiego- bardziej, że tak powiem zwisłego (masz go w doniczce wiszącej) też mam-nabyłam go w zeszłym roku w drodze wymiany z Elą G. chciałabym się jeszcze wymienić na inne odmiany (podobno jest ich sporo :roll: ), on jest naprawdę niekłopotliwy w uprawie. Na jesień wstawiam skrzynki do piwnicy, a w marcu, kwietniu wyjmuję.Ma piękne liście i jest niezwykle dekoracyjny przez cały sezon ;:108
A tak przy okazji (nie szczawikowo) Śliczna piwonia, i piękne angielki na parapecie- wytworne w każdym calu. 8-)
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Ewuniu no ty to jesteś pracuś, ładne masz orliki ja w zeszłym roku też miałam takiego żółto kremowego ale w tym roku go nie widzę.Powiedz Ewuniu kiedy wreszcie się wypogodzi i będziemy cieszyć się naszymi ogródkami.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu-wedle prognoz czerwiec ma być upalny acz z gwałtownymi burzami,a potem lipiec i sierpień zimne i deszczowe.Przeżyjemy to jakoś.Jedyny plus,że podlewa się samo.
Ewo-Evluk-szczawika od Ciebie-a jest to oxalis artreopurpurea w zeszłym roku miałam zadołowanego z doniczką w grządce, jesienią wykopałam i wsadziłam do piwnicy,wiosną przypomniałam sobie o nim- przyznaję ze skruchą- późno gdy ten zielony(oxalis deppei "Iron Cross") był już spory,ale na systematyczne podlewanie i wyniesienie do widniejszego pomieszczenia zareagował burzliwym wzrostem,kilka dni temu przesadziłam go do większej doniczki ze świeżą ziemią z osmocote,bo troszkę takiej ziemi mi zostało.Na murku w skrzynce w dobrze widocznym miejscu mam nadzieję nie będzie tępiony jak zeszłego roku.To naprawdę niekłopotliwa w uprawie a efektowna roślina.Szczawik zielony jest nowy(z "Polanu"),bo zeszłoroczny od Aśki nie przezimował.A brązowego drobnego kwitnącego żółto ktoś mi wytępił skutecznie jeszcze latem.Mamy fatalny dojazd na plac na Starym Kleparzu gdzie zazwyczaj zaopatrywałam się w sadzonki,raczej trzeba powiedzieć że jest tam dwa ,trzy przystanki marszobiegu z przeszkodami (przebudowa ulicy Długiej,skrzyżowania z Basztową i częściowo torowiska)co zniechęca do odwiedzania tego miejsca.
Angielki kupiłam na Giełdzie Kwiatowej jak się później okazało producentem jest ojciec mojego studenta,jestem z sadzonek zadowolona,są krzepkie,zdrowe,kwitną bujnie.Cena była więcej niż umiarkowana i doszły dwa gratisy.Szukam jeszcze białej,miałam w zeszłym roku,a w tym nie trafiłam.Nie jest to chciejstwo jakieś bardzo silne,trafię to jeszcze jedna się zmieści, nie to nie.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

EWUNIU czy kwiaty piwonii sa też tak jak u mnie prawie karminowe ,zastanawiam się ,gdyz nigdy takie ostrego koloru nie miałam . Może to przez zbytnie nawodnienie nie wiem ,ale kolorek mi odpowiada . Dziś zauwazyłam ,ze pojawiła się 1 truskawka fakt ,że jeszcze zielona ,ale to już coś
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu-Jakuch- leje,nasila się opad,do tego wiatr i zionie arktycznym chłodem.Piwonia jest ciemno bordowa ,ma głęboki kolor,jeden jedyny pąk tej drugiej mocno zaciśnięty(w obecnej sytuacji mu się nie dziwię) i kto wie czy nie będzie biały.Mnie ten kolor bardzo odpowiada.Truskawek prawie że konsumpcyjnych mam za oknem na parapecie w skrzynce sztuk trzy,zawiązanych jest więcej.O tej porze zwykle zaczyna pracę Komisja Rekrutacyjna na studia i kolega przynosił nam ze swojej działki w Lanckoronie dojrzałe truskawki,przeszedł na emeryturę niestety! Możliwe także,że działka jest na terenie,gdzie ziemia spływa.
Szczypiorek klasztorny pięknie się przyjął i na przekór okolicznościom kwitnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trochę mnie zmartwiłaś tym letnimi prognozami :( no i prawda j,ak na dzień dzisiejszy rachunek za wodę mały :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewko cieszę się, że chociaż Tobie udało się zrobić syrop z mniszka.
Ja niestety w tym roku zostałam bez bo po prostu nie było kiedy jechac pozbierać.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elizabetko-bałam się,że tak się stanie i u mnie,a ktoś się dopominał,no to pojechałam na chłodniejsze łąki i jak się okazuje w najlepszym momencie, teraz u Olgi stoi woda i intensywnie nadal pada.
Aszko-może u Was będzie lepiej?Przecież wnuczki przyjadą?A "w czasie deszczu dzieci się nudzą,choć mniej trudzą się,choć mniej brudzą się"-pamiętasz?Dziś w takich Suwałkach na przykład znowu 25 stopni,niebo bezchmurne.A ja do pracy przygotowuję gumiaki i nieprzemakalną kurtkę z kapturem.
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

skrzynki na kwiaty rewelacyjne, wart odgapienia tylko kto wykona?
piwonia w jeden dzień mi zakwitła a w drugi deszcz ją zniszczył
nie zrobiłam nawet fotki :shock:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”