Problemy z korzeniami storczyka
Re: pomocy
Nie przesadzam z podlewaniem. Zdjęcie było zrobione zaraz po wwyciągnięciu z wody bo wtedy najbardziej widać różnicę między jasnymi a zielonymi korzeniami. Ten storczyk jest biały a środek różowy. Dziękuję za pomoc
ocena korzeni storczyka
Witam:)
w lutym dostałam niebieskiego storczyka, kwiaty wytrzymały około 2 tygodni, potem dwie łodygi uschły i zostały przycięte. Dopiero dzisiaj po raz pierwszy 'wykąpałam' storczyka w wodzie z rozcienczonym nawozem, wczesniej tylko woda.
Jeden liść robi się żółty i martwią mnie korzenie. NIby od spodu zielone, ale o góry jeden korzeń jest żółty. Czy to normalne?:(

w lutym dostałam niebieskiego storczyka, kwiaty wytrzymały około 2 tygodni, potem dwie łodygi uschły i zostały przycięte. Dopiero dzisiaj po raz pierwszy 'wykąpałam' storczyka w wodzie z rozcienczonym nawozem, wczesniej tylko woda.
Jeden liść robi się żółty i martwią mnie korzenie. NIby od spodu zielone, ale o góry jeden korzeń jest żółty. Czy to normalne?:(

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Problemy z korzeniami storczyka
Pierwsze co zrób, to wywal ten koszyk, jak widzisz uciska ten korzeń, a i trzymanie w nim falenopsisów nie ma sensu.
Czasami tak już jest, że czasami jakiś korzeń wypadnie, ale jeśli większość jest po podlaniu zielona, powinno być dobrze.
Czasami tak już jest, że czasami jakiś korzeń wypadnie, ale jeśli większość jest po podlaniu zielona, powinno być dobrze.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za odpowiedź, zaraz pozbędę się koszyka, a czy odciąć ten żółty korzeń?
- norbert76
Jeśli nie jest miękki, to zostaw. Z tego co widzę, dalej jest zielony czyli powinien jeszcze przydać się roślinie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
No to go zostaw.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ok. Czyli jest szansa, że pędy zaczną rosnąć?
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
Starsze liście z wiekiem żółkną i odpadają, co jest w zupełności normalne. Wewnątrz doniczki zawsze korzenie są jasno żółte/czasem wręcz/pomarańczowe, bo nie dociera tam światło.zadra pisze:Witam:)

Chyba że są popsute miejscami miękkie, lub suche, z oznakami chorób np. brązowe nieregularne plamy, należy usunąć sterylnym ostrzem. Ale zdrowe części rośliny pozostawiamy i odpowiednio do sytuacji traktujemy.
--- 1 maja 2017, o 10:42---
Jeżeli chodzi o Phalaenopsis, to są roślinami wieloletnimi. Czyli możemy jeszcze długo cieszyć się ich ponownym kwitnieniem.zadra pisze:ok. Czyli jest szansa, że pędy zaczną rosnąć?
Dodam.. Starego pędu lepiej nie ucinać, bo może zaskoczyć nas kwiatami, lub wypuścić młodą roślinę.
Nie wiem, czy wiesz

Ale kolor u Phalaenopsis "niebieski" nie występuje w naturalnej gamie barw. Nie udało się tego osiągnąć producentom,
więc na zaspokojenie potrzeb konsumenckich na rynku, są to storczyki o kwiatach białych traktowane specjalny niebieskim barwnikiem.
Ot, takie sztucznie "farbowane"..

"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i jestem zaskoczona, że tak naprawdę mam białego storczyka!
Korzeń żółty zostawiam i również dwa stare pędy, na razie pozostają same liście i czekanie
Korzeń żółty zostawiam i również dwa stare pędy, na razie pozostają same liście i czekanie

- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
Dotyczy to tych marketowych.
W botanicznych można spotkać nieliczne odmiany storczyków o kwiatach fioletowych, wpadających w odcień niebieskiego.
Jedną z nich jest Vanda 'Coerulea' o "niebieskich" kwiatach.
Także różnicę można zauważyć w cenie roślin.. Botaniczne są droższe, no chyba że trafimy na przecenę.
W botanicznych można spotkać nieliczne odmiany storczyków o kwiatach fioletowych, wpadających w odcień niebieskiego.
Jedną z nich jest Vanda 'Coerulea' o "niebieskich" kwiatach.
Także różnicę można zauważyć w cenie roślin.. Botaniczne są droższe, no chyba że trafimy na przecenę.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź. Zastosuję się do Twojej porady. Storczyk jest w stosunkowo dużej doniczce i wszystkie korzenie, poza tym jednym niesfornym, mieszczą się.
Przesadzanie - co z korzeniami
dzień dobry,
jestem tu po raz pierwszy i mam pytanie o storczyka na zdjęciu - odebrałam go od znajomego, który od dłuższego czasu nie zajmował się nim.
roślina nie mieściła się w doniczce i korzenie wyszły na zewnątrz - na pewno przesadzę, mam już przezroczystą, dużą doniczkę przygotowaną, ale, ponieważ nie mam dużego doświadczenia w uprawie storczyków, mam wątpliwości co do korzeni. czy powinnam je obciąć? skrócić? wszystkie nie zmieszczą się w doniczce... one są żywe, jak mi się wydaje, tylko przesuszone...
będę wdzięczna za rady,
pozdrawiam,
K

Na tym forum piszemy poprawnie po polsku - zdania zaczynamy z dużej litery. Proszę również o uprzednie korzystanie z wyszukiwarki/mod.
jestem tu po raz pierwszy i mam pytanie o storczyka na zdjęciu - odebrałam go od znajomego, który od dłuższego czasu nie zajmował się nim.
roślina nie mieściła się w doniczce i korzenie wyszły na zewnątrz - na pewno przesadzę, mam już przezroczystą, dużą doniczkę przygotowaną, ale, ponieważ nie mam dużego doświadczenia w uprawie storczyków, mam wątpliwości co do korzeni. czy powinnam je obciąć? skrócić? wszystkie nie zmieszczą się w doniczce... one są żywe, jak mi się wydaje, tylko przesuszone...
będę wdzięczna za rady,
pozdrawiam,
K

Na tym forum piszemy poprawnie po polsku - zdania zaczynamy z dużej litery. Proszę również o uprzednie korzystanie z wyszukiwarki/mod.
- norbert76
Nie powinno się odcinać korzeni storczyków. One lubią ciasne doniczki, możesz posadzić do rozmiar większej doniczki i wszystkie korzenie wejdą.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta