Storczyki początkującej empe...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki początkującej empe...

Post »

Madziu storczyki masz śliczne ;:138

Co do miltoni to radzę sprawdź czy w podłożu nie ma spagnum lub gąbki, niestety bardzo często tam są i można dzięki takim niespodziankom stracić te piękne rośliny ;:223
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za tyle miłych słow w imieniu moich storczyków :oops: :oops: :)
Wiecie co dziś wypatrzyłam?! Nie było mnie od piątku.. Wracam, a tu! 1,5cm pędzik! Nowiutki pędzik, pierwszy mój własny :):) U bidulka kupionego jako przekwitniętego z podeschłymi kwiatkami. Nie tylko kwiaty odżyły i trzymają sie już chyba ponad miesiąc. Wypuścił boczną odnóżkę na jednej z łodyżek a teraz jeszcze pędzik.... Jutro wrzucę fotki. Jestem przeszczęśliwa! :))))
Magda
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Gratuluję pierwszego pędzika ;:63 na pewno niedługo doczekasz się następnych ;:3
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Empe....ale radość... :D gratuluję pierwszego pędzika ;:138 Chwal się fotką...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
empe88
200p
200p

Post »

No i jestem :) Naprawdę, nie sądziłam że to nastąpi tak nagle:P Zaskoczył mnie totalnie. Ale chyba po prostu odwdzięcza mi się za uratowanie przed pewną śmiercią. Kupiłam go gdy wszystkie kwiatki miał już zamykające się, padające po prostu. A on u mnie odżył. Wypuścił już kilka korzonków i odnożkę z głównej łodyżki a teraz jeszcze pędzik... Musiał słyszeć nie raz jak mówiłam, ze z niego się cieszę najbardziej :) A cieszyłam się i bez pędzika, bo jest taaaaaki dzielny :)
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

I na koniec kolejna moja kwiatowa miłość:
Obrazek

;:1 ;:1 ;:1 ;:1 ;:1 ;:1
Magda
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Wszystkie kwiaty piękne... Masz kolorowo na oknach.
empe88
200p
200p

Post »

Dusiu, mam tylko jedno jedyne okno ;-)))) Ale ściskam te kwiaty tak, by się jeszcze coś zmieściło. Jeden wejdzie na luzie... No maleńkim luzie. ;-)

Jak to jest że moje storczyki najmocniej pachną w cieniu i w pochmurne dni? Miltonia pachnie jak coś pomiędzy cytrynką a rabarbarem surowym. :P I to baaaaaaaaaardzo mocno. W całym pokoju czuć. Olbrzym brzoskwinkowy też pachnie, ale nie aż tak, trzeba się zbliżyć do niego. A przy Miltonii to go wcale nie czuć. ;-) Taka ta milka dominująca. :P
Magda
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to, tylko jedno okno w całym domu? Czy jest więcej, ale tylko na jednym trzymasz storczyki?
Co do zapachu, u mnie najładniej pachną w słońcu, więc nie wiem, czemu u ciebie jest inaczej... Może to zależy od storczyków.
empe88
200p
200p

Post »

Jestem studentką i wynajmujemy z chłopakiem jeden pokój, w którym jest tylko jedno jedyne okno... :) I zastorczykowaliśmy je. :) Może za parę miesięcy zmienimy miejsce zamieszkania... A póki co mogę pozwolić sobie (i jemu!) tylko na jednego, no może dwa małe storczyki. ;-)))
A z tym zapachem to serio. :) Żółty pachnie niezależnie od pogody i warunków. Olbrzyma przyłapaliśmy na pachnieniu gdy stał w głębi pokoju, z dala od okna. I od wtedy pachnie. :P Pachnie też buraczkowy perolic (Tak się to nazywa?). Inne nie... Ale masz rację, jest kolorowo. :) Dzięki temu że wszystkie kwitną (żółtemu zostal jeden kwiatuszek tylko:(), ale to akurat bardziej zasługa hodowców, nie nasza, bo wszystkie poza jednym kwitną sklepowo. Tylko biały kwitnie na łodyżce wypuszczonej już u mnie.

Niekwitnące stoją na półce, kawałeczek od okna. Odpoczywają.

Choruję jeszcze na Mini Marka... I jakieś cymbidium. MM nie za wiele miejsca by zajął ale nie wiem czy może stać ze wszystkimi? I jak sie nim zająć... Pewnie za jakiś czas zamówię. A cymbidium... To chyba dopiero jak znajdziemy jakiś stały kąt dla nas. Z balkonem, żeby móc na wiosnę-lato wystawiać. Bo po co mi niekwitnące. ;-) A no i jeszcze Dendrobium Phal. :) I Cornu-cervi mi się spodobał. I taki jak ma Dusia ten najnowszy żółto-bordowy. I jeszcze Equestris... I... i.... I wreszcie swoje cztery ściany żeby nie obawiać się przeprowadzki, bo z całym kwitnącym dobytkiem będzie to niełatwe, zwłaszcza po rozwinięciu "hodowli" do takiej wielkości, jaka się marzy. :shock:

;:1 ;:1 ;:1 ;:1 ;:1 ;:1 ;:1
Magda
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiedziałam... Jeszcze nie mam takich problemów :) . Na szczęście mam normalny dom, choć miejsca też nie tak dużo, jak bym chciała, do mojego pokoju wchodzi zaledwie 70-80 storczyków, trochę jest w innych pomieszczeniach. A MM i equestris to maleńkie storczyki, więc dużo miejsca nie zajmą. A Cymbidia są często bardzo duże (nawet metr wysokości) i muszą latem przebywać na dworze, więc jak nie masz balkonu albo podwórka, to raczej ciężko ci będzie go doprowadzić do kwitnienia.
empe88
200p
200p

Post »

No i właśnie dlatego teraz muszę się ograniczać. Balkon mam w domu rodziców, ale to trochę bez sensu wywozić tam kwiaty... Dlatego rozwinę skrzydła za jakiś czas. ;)

A powiedz Storczykowa, czy MM i Equestris wymagają czegoś innego od tego, co trzeba zapewnić zwykłym Phal?
Magda
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Equestrisa trzymam jak normalne Phal., jest na parapecie, właśnie kwitnie i puszcza jeszcze drugi pęd. Equestrisy chyba nie są zbyt wybredne, skoro mój zakwitł mimo małej ilości korzeni. Co do MM., kiedyś miałam, ale od czasu przesadzenia zaczął chorować, puszczał skarłowaciałe liścia... Kiedyś jeszcze raz spróbuję z tą odmianą, może trafię na zdrowszą roślinę.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

I ja polecę Ci MM i Equetrisa, oba są maleńkimi storczykami. Ale za to jakie śliczne. Odwdzięczają się kwitnieniem i nie potrzebują aż tak wysokiej wilgotności, jak inne "delikatniejsze" botaniki ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
empe88
200p
200p

Post »

Dzięki dziewczyny :* Pod koniec maja mam imieniny to może sobie sprawię... Albo na obronę pracy ;-) albo ktoś mi sprawi. ;-) Ale póki co - maj. A maj - miesiącem konwalii! :))
Magda
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Empe widzę że mamy ze sobą sporo wspólnego :D tzn ja tez mam za mało miejsca na storczyki :;230 Też planuje rozwój kolekcji na moment kiedy wyprowadzę się na swoje no i też planuję coś na obronę :D to już niedługo mam nadzieję :) Lista chciejstw też jest całkiem podobna... ;:108
Cymbidium odradzam, zajmuje okropnie dużo miejsca :twisted: chociaż te kwiaty.... no wiem, tez mi się strasznie podobają. Wyznam że nawet cięte :oops:
Gdzie mieszkasz? Pytam bo widziałam dziś OBŁĘDNE miniaturki. Po prostu niesamowite, w kilku kolorach, obsypane pączusiami chociaż tak maleńkie że by się w dłoni zmieściły. Cudneeee ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam, Basia:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”