Uprawa hortensji w pojemnikach

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Uprawa hortensji w pojemnikach

Post »

Czy już pochowaliście swoje hortensje do piwnic ? Czy jeszcze gubią liście na zewnątrz ?
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje jeszcze stoją, nie zgubiły żadnego listka pomimo kilkakrotnych przymrozków poniżej 5 stopni. Czekam aż opadną liście, bo potem trzeba w pomieszczeniu sprzątać. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kilka dni temu wystawiłem swoje hortensje w donicy do mieszkania stoi z daleka od okna ale bardzo szybko rośnie czy to jej nie zaszkodzi stała cały czas w ciemnej piwnicy a teraz rośnie jak szalona co mam zrobić,poobcinać jej pędy czy co?
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Za ciepło ma.Poobcinać nie możesz, bo nie zakwitnie, a przecież o to chodzi.Z hortensjami jest ten kłopot, że wcześnie ruszają, dlatego muszą mieć jak najzimniej, najwyżej kilka stopni powyżej zera.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Selli to co mam zrobić proszę pomuszcie piszesz że jak obetnę to nie zakwitnie tak a ja pomyślałem że jej dobrze zrobie bo stala tak po ciemku w tej piwnicy i pomyślałem że jak wystawie to będzie powoli budzić się a ona jak widzisz szaleje, ale chyba jej to nie zaszkodzi co?
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
szarotka66
1000p
1000p

Post »

Wstaw do pomieszczenia gdzie temp nie jest wyższa niż 10*C. To trochę spowolni wzrost i młode przyrosty nie będą takie wybiegnięte.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Post »

Tak - uratuje ją tylko obniżenie temperatury i jasne lokum, uważaj z wodą, żeby nie za mokro, delikatnie podlewać, bo będzie grzyb.
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje dziewczyny za odpowiedzi i pomoc ale nie mam gdzie jej wystawić teraz do piwnicy gdy ją wyniosę tam gdzie stała dotychczas to za pewne będzie źle z nią bo piwnica jest ciemna bez okna żałuje teraz że ją wystawiłem wcześniej a tam spała z małymi pączkami to chciałem jej ulepszyć i skusiło mnie wstawić ja do mieszkania by miała więcej światła na zewnątrz ,balkon też jej nie wystawie bo są mrozy i te nowe pędy by zmarzły.
Przed chwilą za uwarzyłem że moja hortensja ma już pąki kwiatowe na każdym pędzie stoi tak jak stała po prostu oszalała czy stanie jej się coś jak będzie dalej stała w mieszkaniu?
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
szarotka66
1000p
1000p

Post »

Stanie się to, że młode przyrosty będą bardzo wiotkie, delikatne, słabo wybarwione, a kiedy na wiosnę będzie pora na wyniesienia na zewnątrz, to raczej na pewno zostaną uszkodzone, połamane lub poparzone przez słońce. Takie rozhartowane rośliny trudno doprowadzić do dobrej kondycji.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Taki czarny scenariusz niekoniecznie musi się sprawdzić. Ja kilka razy zimowałam zwykłe ogrodowe hortensje w domu, kiedy trzeba było je wystawić na zewnątrz robiłam to stopniowo. Wychodziły na spacer w początkach kwietnia i stopniowo zostawały na zewnątrz cały dzień, najpierw w cieniu potem w delikatnym kwietniowym słonku. Przecież chyba i tak nie zamierzasz wysadzić ich na miejsce słoneczne. Moim zdaniem stopniowe hartowanie doprowadzi do tego, że roślince żadna krzywda się nie stanie. U mnie to działało a teraz rzeczywiście lepiej trzymać ją w chłodnym miejscu co spowolni rozwój i rośliny i pączków chociaż kwiaty mogą być znacznie mniejsze
Paulina
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje paola1a niech stoi na razie w pomieszczeniu a tak jak piszesz będę ją stopniowo wystawiał na powietrze gdy sie zrobi cieplej dziękuje i Pozdrawiam mam jeszcze dwie donice ale tamte mają mniejszy przyrost.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
szarotka66
1000p
1000p

Re: Lagerstroemia indica/bez południa

Post »

Ja też wystawiam do hartowania (zimuję w chłodnym garażu), ale od kwietnia, a mamy luty to trochę za szybko. Mam jednak nadzieję, że wszystko będzie OK. Nie chciałam nikogo dołować. ;:180
Nadwyżki z domu i ogrodu
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja pierworodna też jeszcze w piwnicy. I tak zastanawiam się, czy przed wyniesieniem, powiedzmy w kwietniu, trzeba ja przesadzić do świeżego podłoża, czy może zostać w starym ? Jak robicie wy?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
szarotka66
1000p
1000p

Post »

Moje są takie duże, że trudno je przesadzać, dlatego wymieniam tylko kilkucentymetrową warstwę ziemi i musi to wystarczyć. :wink:
Nadwyżki z domu i ogrodu
margolcia3
100p
100p
Od: 18 sty 2012, o 21:14

Post »

Ja moją ogrodową dobrze w ty roku przykryłam, obsypałam porządnie ziemią i korą no i zobaczę co z tego wyjdzie. w tamtym roku tylko były piękne liście bo pędy wyszły z ziemi czyli jednoroczne. Ale to była jej pierwsza zima u mnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”