Gaura Lindheimera(Gaura lindheimeri)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Gaura?

Post »

bardzo mało wymagająca ... kwitnie praktycznie do samych mrozów... trzeba tylko uważać, bo jak na tak delikatną roślinkę jest bardzo ekspansywna - sama się rozsiewa tworząc pokładający się gąszcz i zagłusza drobiazg rosnący w jej "nogach" ja jej to wybaczam bo na grządce mam misz-masz i zabieram jej spod "nóg" coraz to więcej roślin ... :)

faktycznie kwitnie w pierwszym roku po posadzeniu.
pozdrawiam
Edyta
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

U mnie było tak samo, bardzo się pokładała, nie mogłam jej ujarzmić, nawet gdy dawałam palik:roll: trzeba uważać na sąsiednie rośliny, nie mogą być zbyt delikatne.U mnie wykładała się wcześnie kwitnące liliowce, które dość trudno było 'skrzywdzić' w połowie lata.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jako ciekawostkę może powiem, że miałam usztywnioną przy paliku jedną gaurę (z wielu) lecz w pewnym momencie ten palik zaczął mnie drażnić. O dziwo gaura zachowała ten sztywny pokrój także po odjęciu palika, a więc jest to roślina "plastyczna" :wink:
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hmmmm .... to na wiosnę wskażę jej jedyny odpowiedni kierunek i doprowadzę do pionu 8-) zobaczymy czy krzaczor będzie pojętny :wink:
pozdrawiam
Edyta
Furiko
100p
100p
Od: 14 lis 2010, o 22:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może i będą się pokładać, ale zdjęcia, które tu na forum dziewczyny pokzywały (Iwciach i chyba też Lorrie) tak mnie urzekły, że ... muszę ją mieć! No muszę ;:224

No i białą mam, a za nasionkami różowej ganiam jak, za przeproszeniem, gupol.
Najgorzej, bo nasionek różowej nie ma nigdzie, ale za to ja za każdym razem coś znów dokupuję (ostatnio szałwię fioletową, jakieś pnącze i jeszcze zioła). Jak tak dalej pójdzie, to nasiona będę miała prawie wszystkiego, a gaury różowej jak nie ma, tak nie ma ;:145
Wzięłam się na sposób i w ostatnim sklepie umówiłam się, że będę dzwonić i pytać. Może w ten sposób ograniczę zakupy ... :;230
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a jak nie kupisz nasion to szukaj rośliny w renomowanych sklepach ogrodniczych. Ja w zeszłym roku też byłam napalona na różową, kupiłam na targu, kwiaty miały piękny różowy kolor ale tylko kwitnące w czasie kupna ... następne kwitły na biało 8-), chyba sprzedawczyni napoiła ją barwnikiem :;230 a ja i nie tylko skusiłam się na "farbowanego lisa"
pozdrawiam
Edyta
Furiko
100p
100p

Post »

Dzięki, Edytko, za ostrzeżenie.
Musiałaś być zdziwiona... A może to mutanty były? Mutujące po zakupie :;230

Możliwe, że będę kupować ostatecznie właśnie sadzonkę. Mam nadzieję, że nie trafię tak jak Ty.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Nie wiem dlaczego ale moja gaura dopiero w drugim roku i to pod koniec zaczęła się może nie tyle pokładać co zyskała tendencję do rozkraczania się.
Wyglądała jak łysiejący facet co na czubku głowy ma łysinkę a naokoło wianuszek z włosków :;230
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Może spróbuj z nasionkami na all u PatrykKocimski. Ja jednak preferuję sadzonki bylinek - niecierpliwa jestem :)
Furiko
100p
100p

Post »

No właśnie na niego patrzyłam (chyba jedyny sprzedawca, który oferuje różowe), ale się waham. Jedną paczuszkę mam kupować?... A jak zacznę więcej, to znowu nakupię różnych nieplanowanych różności ... ;:24
Na razie jeszcze poczekam na ten sklep, co to się na telefon umówiłam.
A może w tygodniu skoczę po sąsiedzku do zagranicy i jakieś niemieckie cudaki nabędę ... Albo chociaż pooglądam
Marsie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 sty 2011, o 17:25

Post »

Czy ktoś z "siejących" mógłby powiedzieć mi, ile czasu kiełkowała mu gaura? Z moich nasionek sianych 8.03 wykiełkowały wszystkie roślinki oprócz niej :( dopiero przedwczoraj zauważyłam jeden łebek, ale przyznam, że liczyłam na dużo więcej - i szybciej... :roll:
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Wczoraj przycięłam swoje Gaury. Mam ich 5. Ta sadzona dwa sezony temu jest już tak cudownie rozrośnięta. Śliczna roślina. Chciałabym je jakoś bardziej wyeksponować tylko nie mam koncepcji ...
Furiko
100p
100p

Post »

Marsie - Z moich, sianych 6.03, dopiero wczoraj wyszla jedna malutka. Też już myślałam, że nic z nich nie będzie...
Więc może jednak one długo wschodzą.

pozdrowionka
Iwonka
Marsie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 sty 2011, o 17:25

Post »

Iwonko, dzięki za wiadomość. Już myślałam, że może coś źle zrobiłam, albo miałam jakieś trefne nasionka... W takim razie nie pozostaje nic innego tylko czekać ;)
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Pinkola
50p
50p
Od: 11 wrz 2010, o 22:20

Post »

czy gaurę należy jakoś w ciągu roku przycinać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”