Moje królestwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje królestwo

Post »

Oj Aniu to masz nie za wesoło wiosną i jesienią ? :roll:
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich! :wit
Miło mi, że u mnie gościłyście.
Margo, u mnie w dalszym ciągu zalega śnieg :( Wczoraj z mamą rozrzucałyśmy go po podwórku żeby szybciej stopniał. Niestety ja mam jeszcze nieroztopiony śnieg z poprzednich opadów, teraz się skawalił i nie można go ruszyć :evil:
Ale myślę, że teraz to już się roztopi.
Aniu - współczuję sąsiada, że też taki nie rozumie. A rzeczka chyba nie jet Waszą własnością? to chyba właśnie gmina powinna jeśli już coś z tym zrobić.

I mam pytanie: Zakupiłam pH metr glebowy i zastanawiam się jak się przybrać do mierzenia pH. W instrukcji jest napisane, żeby pobrac próbkę ziemi do słoika, dolać trochę wody i dopiero mierzyć. Trochę to skomplikowane przy kilkunastu punktach i zstanawiam się czy nie można mierzyć od razu w ziemi? Macie jakieś doświadczenia z tymi urządzeniami?
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam Jolu ! Dziś pierwszy raz byłam w Twoim ogrodzie, po całym dniu pracy na powietrzu zrobiłam sobie przyjemność ! Ogród wygląda na dojrzały i ma klimat... Podoba mi się u Ciebie ! I cieszę się,że poznałam kolejną osobę ,starającą się uprawiać ogród w sposób ekologiczny.
Ja też lada dzień będę rozsypywać granulowany obornik i kompost.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja z takim urządzeniem jeszcze nie miałam styczności :lol:

Gmina powinna poprawić uliczkę, bo również idzie pod skosem i dlatego woda leci na nas.
Zamierzam się przejechać do UM i to zgłosić.

Majeczko, w sumie to nie jest tak źle, bo ja mam piaski nie ziemię, więc woda szybko opada, najgorzej jest tylko w trakcie mocno deszczowych kilku dni (w tamtym roku w czerwcu zalało nam piwnicę do tego stopnia, że piec od centralnego był do połowy w wodzie :( ) i przy roztopach.
Jesienią, jak sobie mży od czasu do czasu jest ok.
grabek
200p
200p

Post »

Witam wszystkich serdecznie!!! Szczególnie tych odwiedzających mnie i zostawiających ślad :D
Wiosna już w pełni i większość z nas spędza dużo czasu w ogrodzie (ja też do nich należę 8-) )
Niestety mam zły nastrój, bo moje rododendrony drobnokwiatowe złapały jakąś chorobę i nikną w oczach :cry:
Przesłałam już zdjęcie na forum do diagnozy i niestety nie jest optymistyczna :( chyba będę się musiała z nimi pożegnać i nie wiem czy choroba nie przeniesie się na inne. Przepraszam za taki smutny post w tak pięknym czasie, ale muszę sie gdzieś wypłakać, bo mi serce pęka :cry:

Żeby dodać też coś optymistycznego. Wiosna w moim ogródku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje królestwo
magdala

Post »

Jolu :wit Piękny masz ogród -taki bardzo przytulny , widać ,ze cieszy całą rodzinkę :D
Bardzo podobają mi się kwitnące rododendrony posadzone tuż przy ścianie domu ,
tam pewnie jest cieniście? Tworzy to bardzo miły klimat ...
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Piękny ogród, wspaniała trawka i ciekawa historia z azaliami. :D
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

grabek pisze: Niestety mam zły nastrój, bo moje rododendrony drobnokwiatowe złapały jakąś chorobę i nikną w oczach :cry:
Przesłałam już zdjęcie na forum do diagnozy i niestety nie jest optymistyczna :( chyba będę się musiała z nimi pożegnać i nie wiem czy choroba nie przeniesie się na inne. Przepraszam za taki smutny post w tak pięknym czasie, ale muszę sie gdzieś wypłakać, bo mi serce pęka
Bardzo ci współczuje, wszystkim nam przykro jak utracimy jakąś roślinkę bo przecież chodzimy,dbamy i troszczymy się o nie ach co będę ci mówić sama wiesz jak to jest ;:196 :wit
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

No i u Ciebie nastała wiosna ;)
Krokusy, przebiśniegi i pierwiosnek istne zwiastuny wiosny ;)
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Współczuję z powodu rododendronów...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A może trzeba jeszcze poczekać i tylko je skrócić. Nie widziałam ich zdjęcia.
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

grabek pisze:Niestety mam zły nastrój, bo moje rododendrony drobnokwiatowe złapały jakąś chorobę i nikną w oczach :cry:
Jolu może je jeszcze uratujesz.Tak to już jest,że gdy tracimy jakąś roślinkę cierpimy.Ja trzy lata z roku na rok kupowałam rododendrony a one ginęły i wreszcie dałam sobie z nimi spokój.Nie pasowało im u mnie. ;:223
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Wiesz też znam ten ból :roll: gdy nam roślinka wypada :(
u mnie duże straty w różach pnących :twisted:
i mówię samo sobie trudno, ale gdzieś ten żal pozostaje :evil:
o ale cieszmy się, że wreszcie zaczyna się robić kolorowo
w naszych ogródkach :wit
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
grabek
200p
200p

Post »

Witam serdecznie wszystkich :wit .
Pracy w ogrodzie dużo, ale jaka przyjemność :twisted: W wolnych chwilach chodziłam po Waszych ogrodach i podziwiałam pierwsze oznaki wiosny. Jeśli chodzi o mnie to jeszcze sporo pracy mi zostało, ale przyjemność należy sobie dozować :D
Posadziłam róże, lilie mam nadzieję, że dziś dosadzę. Strasznie długo mi się z nimi schodzi, bo ziemi,ę mam gliniastą wiec robię im do dołków mieszankę, no i to mierzenie każdej cebulki itp. :wink: mam nadzieję, że chociaż moje starania zostaną docenione przez nie i mi pięknie zakwitną. :P

Magdala,
dziękuje za wizytę i zapraszam częściej. Rododendrony mają prawie cały czas cień, mam nadzieję, ze im to służy, bo dość dobrze wyglądają.
Iza - dziękuję za odwiedziny, ta Pani zaraziła mnie azaliami chyba do końca mych dni :wink:

Majka - dzięki, już pogodziłam się ze stratą na pewno jednego, a reszta będzie do dość mocnego przerzedzenia, bo zamarły już gałązki.
Tamaryszek, dzięki. Nowe nabytki róż i lilii już częściowo zrekompensowały tą stratę. :wink:
Margo, umieściłam zdjęcie w temacie "pomocy rododendronom", ale niestety moje przypuszczenia się potwierdziły. :( To jakiś chole... grzyb. Całe szczęście, że te duże przetrwały, bo już się o nie bałam.
Żabeczka, współczuję z powodu róż ;:196 , u mnie też mróz zrobił swoje, ale na szczęście pnące są ok, a pozostałe muszę mocniej przyciąć.
Hanka, ja właściwie nie rozumiem co im się mogło stać, bo jak odsypałam z nich śnieg to były piękne zielone, a potem już z dnia na dzień.One były posadzone w zeszłym roku na wiosnę, może były już zainfekowane w szkółce, teraz już nie dojdę, trudno zamówiłam już wrzośce na ich miejsce. :)
Priam- wiosnę widać już na każdym kroku, wszystko rwie się do życia. Myślę, że Twoich dzieł sztuki z krokusami nic nie pobije. :)

To jeszcze wczorajsze zdjęcia i idę do pracy. :tan

Rododendrony większe przetrwały dość dobrze, troche liści przemarzniętych, ale pąki ok.
Obrazek

Nowe nasadzenia owocowe wśród tawliny: śliwa, agrest, porzeczka i grusza.
Obrazek

I trochę wiosny
Obrazek
Obrazek
Moje królestwo
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jolu do jakiej pracy? Bo dziwna radość. :D
Z tym rododendronem w takim razie się jak najszybciej rozstań. Albo odizoluj go od innych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”