Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fusarioza to choroba szybko niszcząca rośliny daj na e maila mi jakieś zdjęcia w dobrej ostrości i dużej wielkości całej juki liści i pnia z ziemią pooglądam i coś wymyślimy. :D
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ok, dzięki. Zrobię jutro zdjęcia przy dobrym świetle i wyślę.
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
LukasX
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sty 2008, o 18:54

Post »

Witam!
Jestem nowy na forum. Mam jukę. Ma ona 3 lata. Od listopada usychają mi liście. Jest ona regularnie co tydzień podlewana. Stosuję jeszcze nawozy tylko w mniejszych dawkach. Ogólnie jeszcze w ogóle jej jeszcze nie przelałem.

PS: Przedstawiłem ją w kwietniu do innego pokoju. Obydwa pokoje są tak samo nasłonecznione.

Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
x-C-j
---

Post »

Może ma przerośniętą bryłę korzeniową była przesadzana? :D
agniehska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sty 2008, o 20:16

Usychające liście juki.

Post »

Witam

Niedawno nowym lokatorem w duzym pokoju zostala duza roślina doniczkowa :) Niestety nie znam jej gatunku.
W poprzednim miejscu miala świetne warunki, duzo swiatla, z dala od kaloryfera itd - jednak nie bylo dla niej miejsca.
Po przeniesieniu do mnie liście zaczęły schnąc od dołu (ok 15 lisci juz uschło), mimo że na szczycie roslina wypuszcza świeże liscie.
Warunki niestety ma u mnie gorsze : mniej światla, stoi blisko kaloryfera (ale tylko dlatego zeby słońce dochodzilo) - na kaloryferze wieszam zawsze zwilżony recznik, zeby ochronić ją przed gorącem. Podlewam ja raz w tygodniu, raz dostala odżywkę a rosliny nadal opadają. Pomóżcie co zrobić :( Obrazek Obrazek
Agniehska
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko to piękna juka.
Wpisz w wyszukiwarkę jej nazwę i znajdziesz kilka tematów gdzie rozmawiamy o niej np.tutaj

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... light=juka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=8532
x-C-j
---

Post »

Poobrywaj te uschnięte liście a jukę przesadź w nową większą o 8 cm w średnicy doniczkę dając drenaż na dno doniczki(ziemia do juk żadna uniwersalna) oraz zacznij zaraz po przesadzeniu zasilanie biohumusem(organiczny nawóz wyprodukowany przez dżdżownice kalifornijskie - płynny do kupienia w większości kwiaciarni, po przesadzeniu wlej na podstawek troszkę wody i szklankę czystego biohumusu a drugą szklankę wlej na wilgotną ziemię). Zmiana miejsca i warunków klimatycznych ma również wpływ na jukę dlatego dobrze by było przynajmniej do marca koło juki ustawić jakieś z dwa wazony lub wiadereczka wypełnione wodą, by zwiększyć jej odrobinę wilgotność powietrza. Powinna przestać zrzucać liście, a co do podlewania musisz kontrolować ziemię jak przeschnie wierzchnia warstwa ziemi naokoło 7 cm należy ja podlać, przy kaloryferze juka może wymagać częstszego podlewania niż raz na tydzień, może trzeba ją podlewać np. co pięć dni ale to już w Twojej gestii by to znormalizować do odpowiedniego podlewania w odpowiednim czasie. :D
szafranol
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lut 2008, o 19:58

Post »

Moja juka zaczyna sięgać sufitu i już zastanawiam się co dalej... Jak znajde chwilkę wrzucę zdjęcie olbrzymki. A wracając do problemu: moja juka bardzo lubi spryskiwanie. Kilkakrotnie bywało, że liście się zwijały, rolowały, od doły usychały. Rzeczywiście zamiana doniczki jest wtedy konieczna.
x-C-j
---

Post »

szafranol wpisz wyszukiwarkę słowo odmładzanie i zobaczysz co zrobić z juką. :D
monii1979
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sty 2008, o 20:39

Chora Jukka - prosze o porady

Post »

Nasze dwie jukki dostaly takich czarnych czubkow na prawie kazdym lisciu. Ktos nam podpowiedzial ze jukki sa "przelane". Czy to prawda? Podlewamy je raz na tydzien, jukki ze wzgledu na bardzo lagodny klimat gdzie mieszkamy, stoja w donicach na ogrodzie, w slonecznym miejscu. Kazda ma okolo 2 metrow wys. - wiec to prawie drzewka.

Bardzo prosze o pomoc - co moze byc przyczyna tych czarnych, zeschnietych czubkow lisci?

Dziekuje!

Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Nie sądzę by było to spowodowane zalaniem raczej różnicą temp. pomiędzy dniem a nocą. :D Opisz coś więcej kiedy były przesadzane możliwe również że maja przerośniętą bryłę korzeniową. :D
monii1979
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziekuje bardzo! Przesadzane byly w marcu/kwietniu zeszlego roku, wtedy kiedy kupilismy je (przelozylismy je z plastikowych doniczek, w ktorych byly przywiezione ze sklepu do glinianych donic). Moge zmierzyc srednice donic i wysokosc jukk po powrocie do domu, ale teraz tak "na oko", mysle, ze donice maja ok. 1m srednicy a jukki ok. 1,5 do 2 m wyskosci. Od samego poczatku sa trzymane na dworze. U nas temperatura rzadko kiedy spada ponizej zera stopni. Od marca do listopada nawet w nocy nie jest mniej niz 10 stopni. Przez ten rok kiedy u nas sa, jukki bardzo duzo urosly, wiec moze rzeczywiscie nalezy je przesadzic do wiekszych donic?
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje juki ciemniały od końcówek w identyczny sposób. Po przesadzeniu nowe liście wyrastały już zupełnie zielone... Niestety nie potrafię stwierdzić, czy winna była zbyt ciasna doniczka, czy może coś, co siedziało w ziemi? ;) Jednak system korzeniowy był już bardzo rozrośnięty i wyglądał tak:

Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Trzeba by sprawdzić system korzeniowy możliwe że to właśnie ta sama przyczyna co u kari choć przy takiej średnicy donic w stosunku do wysokości roślin nie wydaje mi się by aż tak bardzo system korzeniowy mógł się rozrosnąć ale warto to sprawdzić wyjmując delikatnie jedną z juk z donicy. :D
monii1979
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przemo i Kari, dziekuje wam bardzo za podpowiedzi. Sprawdzimy nasze jukki i w razie potrzeby w weekend pojedziemy kupic wieksze donice i bedziemy je przesadzac. Mam nadzieje ze tajemnica czarnych czubkow zostala rozwiazana ;)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”