Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
Witam!
Jestem nowy na forum. Mam jukę. Ma ona 3 lata. Od listopada usychają mi liście. Jest ona regularnie co tydzień podlewana. Stosuję jeszcze nawozy tylko w mniejszych dawkach. Ogólnie jeszcze w ogóle jej jeszcze nie przelałem.
PS: Przedstawiłem ją w kwietniu do innego pokoju. Obydwa pokoje są tak samo nasłonecznione.
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Jestem nowy na forum. Mam jukę. Ma ona 3 lata. Od listopada usychają mi liście. Jest ona regularnie co tydzień podlewana. Stosuję jeszcze nawozy tylko w mniejszych dawkach. Ogólnie jeszcze w ogóle jej jeszcze nie przelałem.
PS: Przedstawiłem ją w kwietniu do innego pokoju. Obydwa pokoje są tak samo nasłonecznione.
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Usychające liście juki.
Witam
Niedawno nowym lokatorem w duzym pokoju zostala duza roślina doniczkowa
Niestety nie znam jej gatunku.
W poprzednim miejscu miala świetne warunki, duzo swiatla, z dala od kaloryfera itd - jednak nie bylo dla niej miejsca.
Po przeniesieniu do mnie liście zaczęły schnąc od dołu (ok 15 lisci juz uschło), mimo że na szczycie roslina wypuszcza świeże liscie.
Warunki niestety ma u mnie gorsze : mniej światla, stoi blisko kaloryfera (ale tylko dlatego zeby słońce dochodzilo) - na kaloryferze wieszam zawsze zwilżony recznik, zeby ochronić ją przed gorącem. Podlewam ja raz w tygodniu, raz dostala odżywkę a rosliny nadal opadają. Pomóżcie co zrobić

Niedawno nowym lokatorem w duzym pokoju zostala duza roślina doniczkowa

W poprzednim miejscu miala świetne warunki, duzo swiatla, z dala od kaloryfera itd - jednak nie bylo dla niej miejsca.
Po przeniesieniu do mnie liście zaczęły schnąc od dołu (ok 15 lisci juz uschło), mimo że na szczycie roslina wypuszcza świeże liscie.
Warunki niestety ma u mnie gorsze : mniej światla, stoi blisko kaloryfera (ale tylko dlatego zeby słońce dochodzilo) - na kaloryferze wieszam zawsze zwilżony recznik, zeby ochronić ją przed gorącem. Podlewam ja raz w tygodniu, raz dostala odżywkę a rosliny nadal opadają. Pomóżcie co zrobić

Agniehska
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Agnieszko to piękna juka.
Wpisz w wyszukiwarkę jej nazwę i znajdziesz kilka tematów gdzie rozmawiamy o niej np.tutaj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... light=juka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=8532
Wpisz w wyszukiwarkę jej nazwę i znajdziesz kilka tematów gdzie rozmawiamy o niej np.tutaj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... light=juka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=8532
Poobrywaj te uschnięte liście a jukę przesadź w nową większą o 8 cm w średnicy doniczkę dając drenaż na dno doniczki(ziemia do juk żadna uniwersalna) oraz zacznij zaraz po przesadzeniu zasilanie biohumusem(organiczny nawóz wyprodukowany przez dżdżownice kalifornijskie - płynny do kupienia w większości kwiaciarni, po przesadzeniu wlej na podstawek troszkę wody i szklankę czystego biohumusu a drugą szklankę wlej na wilgotną ziemię). Zmiana miejsca i warunków klimatycznych ma również wpływ na jukę dlatego dobrze by było przynajmniej do marca koło juki ustawić jakieś z dwa wazony lub wiadereczka wypełnione wodą, by zwiększyć jej odrobinę wilgotność powietrza. Powinna przestać zrzucać liście, a co do podlewania musisz kontrolować ziemię jak przeschnie wierzchnia warstwa ziemi naokoło 7 cm należy ja podlać, przy kaloryferze juka może wymagać częstszego podlewania niż raz na tydzień, może trzeba ją podlewać np. co pięć dni ale to już w Twojej gestii by to znormalizować do odpowiedniego podlewania w odpowiednim czasie. 

Chora Jukka - prosze o porady
Nasze dwie jukki dostaly takich czarnych czubkow na prawie kazdym lisciu. Ktos nam podpowiedzial ze jukki sa "przelane". Czy to prawda? Podlewamy je raz na tydzien, jukki ze wzgledu na bardzo lagodny klimat gdzie mieszkamy, stoja w donicach na ogrodzie, w slonecznym miejscu. Kazda ma okolo 2 metrow wys. - wiec to prawie drzewka.
Bardzo prosze o pomoc - co moze byc przyczyna tych czarnych, zeschnietych czubkow lisci?
Dziekuje!

Bardzo prosze o pomoc - co moze byc przyczyna tych czarnych, zeschnietych czubkow lisci?
Dziekuje!

Dziekuje bardzo! Przesadzane byly w marcu/kwietniu zeszlego roku, wtedy kiedy kupilismy je (przelozylismy je z plastikowych doniczek, w ktorych byly przywiezione ze sklepu do glinianych donic). Moge zmierzyc srednice donic i wysokosc jukk po powrocie do domu, ale teraz tak "na oko", mysle, ze donice maja ok. 1m srednicy a jukki ok. 1,5 do 2 m wyskosci. Od samego poczatku sa trzymane na dworze. U nas temperatura rzadko kiedy spada ponizej zera stopni. Od marca do listopada nawet w nocy nie jest mniej niz 10 stopni. Przez ten rok kiedy u nas sa, jukki bardzo duzo urosly, wiec moze rzeczywiscie nalezy je przesadzic do wiekszych donic?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.