Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

Hm... nikt nie chce zgadywać :(

Trudno, powędrujemy dalej po ogródku. A tu rosną ulubione kwiaty męża - malwy. Rdza je kąsa, ale i tak są piękne

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A za czarną malwą widać... tulipanowca. Po konsultacji z Chatte wynika, że jeszcze dziesięciolecie i można spodziewać się kwitnienia :lol:
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I jeszcze miejsce - moje ulubione ( bałagan pod murem) :heja
Nie wiadomo jak to jest, że wiosną wprowadzam ład i porządek a jesienią i tak jest pełna samowolka.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza-belko ;:167 malwy i ostróżki należą do moich ulubionych :lol:

W tamtym roku kupiłam nasiona malw pełnych, w kolorze białym, żółty i czerwony, wysiałam iii już nie mogę doczekać się, jak w tym roku zakwitną.
Szukałam pełnych pomarańczowych i różowych, ale nie udało mi się kupić.
Wcześniej siałam te pojedyncze i też rdza je kąsała :(

Biała ostróżka cudna, jak by Ci się udało zebrać nasionka, to pomyśl o mnie ;:196
Ja, mam niebieską wysoką ostróżkę i takie niskie w różnych kolorach, to mogę podesłać nasionka, gdybyś chciała ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Nie mam pojęcia, co tańczą glistki, pewne jest jednak, że zakąszają przy tym :lol:
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Co to za roślinka z pierwszego zdjęcia bałaganu? Podobają mi się jej łaciate liście ;:63
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko - to klon FLAMINGO. Bardzo go mszyce obgryzły, czego nie zauważyłam, bo walczyłam z tymi mszycami co były na wysokości wzroku. Mam nadzieję, że w tym roku go obronię.
Gorzatko - obtańcowują RUMBĘ. Ale taniec brzucha też prawda :D
Halinko - nie zbierałam nasionek ostróżki. Niebieskie, sieją się same, rozdawałam na prawo i lewo. Aż coś się zrobiło i poginęły te jasnoniebieskie- została jedna i teraz mam ją na oku. Jeśli biała przeżyła to nasionka masz jak w banku ;:3 Miałam pełną różową i też zginęła. Bardzo łapała mączniaka, może dlatego. Malw nie siałam, ale mam nadzieję, że same to uczyniły.
Znikam, bo życie pędzi.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzisz, Izulku! Gdybyś od razu zadała pytanie: co obtańcowują gąsieniczki, to bym się zastanowiła ;)
Z ostróżkami to dziwna sprawa. Wprawdzie to rośliny krótkowieczne, ale 3 lata chyba powinny wytrzymać? ... Miałam kiedyś piękną błękitną ostróżkę. Miałam dwa lata, a na trzeci rok po prostu się nie pokazała. Podobnie jak u mojej sąsiadki :shock: Teraz mam różne niebieskie, w tym błękitną - z nasion :D Chyba zostawię dla bezpieczeństwa kilka siewek w tym roku, bo historia lubi się powtarzać :roll:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ta biała ostróżka jest cudna ;:138
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

No! I spóźniłam się! Wiedziałam, że rumbę :lol: :lol: :lol: Dobrze, że zanim kliknę 'odpowiedz' czytam powyższe posty.
A może chciałam napisać sambę?
Twoje róże na tle tralkowej balustrady to...renesans w czystej formie! Piękne i zdrowe (łakomczuchów gąsięnnic nie zaliczamy do chorób?) Nie zdziwię się, jeśli dołączą w to miejsce nowe! (róże, róże, oczywiście!)
Zdjęcia żywiołowego kwitnienia bardzo udane, wyczuwam u Ciebie bliskie mi klimaty ;:7
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Ja cie...ale sie rozkręciłaś...dużo masz w zanadrzu i po troszku dawkujesz :-) Te malwy pełne sąprzepiękne, nawet tę rdzę warto przeboleć...i tyle ostrózek...a czy toto, co tam wystaje na pierwszym zdjęciu, to żeleźniak może?

Och, moje serce... ;:167 jak mi sie tu podoba...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

OchCzarodziejko Chatte- to była zagadka rozwojowa :wink: - odpowiedzi rozwijały się po zadaniu zagadki w różne strony. Z pewnością każda była właściwa ;:3 A ostróżki płatają psikusy - staram się ratować siewki i uszczęśliwiać wszystkich wkoło, ale biała samosiejka się nie pojawiła. A ostróżki staram się "odmładzać" rozsadzając stare kępy, no właśnie tak co dwa/trzy lata.
Aniu, jest mi NAPRAWDĘ miło, że ucieszyła Cię biała ostróżka.
Vito - czuję "bratnią duszę", oj czuję :heja . A róże dołaczą, a jakże - przecież wiesz :heja A różyczki nie cały sezon były piękne i zdrowe, oj nie.
100krotko Miła sprawiasz, że mój poziom samozodowolenia pomimo wiejącego halnego rośnie ;:196 A to żółte to nie żeleżnik, tylko - ot i masz wyleciało. Przypomnę sobie, albo dam fotkę, zanim zapomnę o czym miałam pamiętać :;230
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

...dbaj o te białe ostróżki ,bo sępów będziesz miała wielu (w tym mnie )...
...już wyczekuję wiosny u Ciebie ,bo klimaty moje ,takie ni wiejskie ,ni miejskie ...
,a robaczek ... :roll: no cóż wykonuje po prostu taniec brzucha ... :wink:
...
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ładnie Ido to ujęłaś - klimaty ni miejskie ni wiejskie. Problem jest w tym, że prawie wszystko mi się podoba i nieustannie próbuję jakoś te moje upodobania uładzić. Obiecuję dbać o białą ostróżkę :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Podobają mi się także irysy - poniosłam jednak sromotną klęskę. Z całej rabaty zakwitły tylko dwa :( Udałam się z prośbą o radę do EwyF, u której na piasku są TAAAAKIEEEEEEE łany. Wklejam więc zdjęcie dające "przeczucie"mojej niekwitnącej irysowej rabaty. No bo zdjęć niekwitnącym irysom nie robiłam :wink: Irysy są za jukami od strony ściany budynku. Troszkę mało widać, ale może widać błąd ? Bo juka całkiem, całkiem, prawda ?

Obrazek Obrazek Obrazek
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Właśnie uświadomiłaś mi potrzebę odmłodzenia ostróżek. Mówisz, że co dwa, trzy lata? Moje (dwa odcienie niebieskiego) w ubiegłym sezonie chyba osiągnęły apogeum świetności... Czas je podzielić! Tylko szkoda...tak im ujmować.
Białe posadziłam dopiero w tym roku, ale mam plan! Duuuużo, dużo, łan ostróżek, tuż za różami, co myślisz? :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”