Dalie w donicach

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie w donicach?

Post »

Beatko, ja nie tylko nic nie wiem o uprawie dalii o bordowych listkach ale w ogóle o uprawie jakichkolwiek dalii :shock:
I dlatego tu zajrzałam. Kupiłam nasiona dalii i zamierzam je jutro wsiać. Piszecie o uprawie z karp - zamierzam takowe również kupić. Czy jednak ktoś ma doświadczenie z nasionkami? Będzie coś z tego?
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17

Post »

Beato, uprawa jest taka sama, kolor liści nie ma znaczenia :wit .
Bea2012
100p
100p
Od: 17 lip 2012, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Magdallena,
ja też mam nasionka dalii /kołnierzykowej-dostałam od forumki/,ale nie wiem czy Ty takie masz?Z tego co się zorientowałam,to są to dalie jednoroczne.Niedługo będę je wysiewać i powinno się udać,więc Tobie na pewno też. ;:108 Tylko teraz to chyba troszkę za wcześnie.Niech sie wypowie ktoś bardziej doświadczony.
Dzięki Jagna,wolałam się upewnić.
pozdrawiam,Beata
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

Drodzy pozwolicie to i w ten wątek wytknę swoje "trzy grosze".
Sadzenie dalii w donicach ma więcej zalet niż wad.
- można przedłużyć okres wegetacyjny (dłuższe kwitnienie - aż do Wszystkich Świętych - większy przyrost bulw.
- dojrzewanie nasion - a szczególnie się stosuje przy kontrolowanym zapylaniu
Natomiast zasadnicza wada to światło.
- jak wiecie dalia jest roślina krótkiego dnia, unikać sztucznego doświetlania - bo balkon, taras, temu nie sprzyja. Stosuje się papierowe zasłony kotary ale to już wg swoich możliwości - to sprzyja zawiązywaniu paków.
Siać w marcu tylko siewki wymagające podwójnego pikowania.
Pozdrawiam Lipień
Bea2012
100p
100p

Post »

Nie rozumiem i nie bardzo wiem jak to ma wyglądać? ;:185 Zakręcić donice z daliami np.papierem /tak jak u hiacyntów/.Jak ktos wie to proszę o podpowiedź ;:108.Jak sadze do ziemi to nic nie kombinuję
pozdrawiam,Beata
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17

Post »

Och, Lipien to daliowy ekspert ;:108, jednakże na potrzeby naszych amatorskich upraw sterowanie światłem nie jest obowiązkowe :wink: .
Bea2012
100p
100p

Post »

Dzięki,bo już myślałam,że polegnę z tymi donicami. ;:215
pozdrawiam,Beata
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Poszperałam na forum - jest osobny wątek o daliach z nasion. Forumowicze piszą, że uprawia się je bez problemu. Wytwarzają kłącza/karpy, które można przechować i posadzić w kolejnym roku, wiosną.
Mam na oku sprzedawcę z alle, który ma ogromny wybór m.in. dalii i begonii. Już od miesiąca powstrzymuję sie od kupna, ale chyba w końcu ulegnę....
Bea2012
100p
100p

Post »

Czy ktoś praktykował dodawanie hydrogelu do uprawy dalii w donicach? ;:131
Kupiłam go aby zastosować do roślin,które posadzę w skrzynkach.Wszystkie skrzynki i donice mam kamionkowe więc zdarza się,że szybko ziemia w nich wysycha szczególnie przy wietrznej pogodzie.
pozdrawiam,Beata
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

Ja miałem na uwadze, dalie wysokie, pełne duże kwiaty, oraz wysadzanie bulw i konkretnie na tarasie i balkonie, ponieważ tam może być sztuczne światło w okresie kwitnienia.
http://www.dahliabrzak.cz/?co=galerie&i ... &f=342&s=0
Polecam odmiany z grupy Galery i Baby
np. moje 453- różowa
679-biała
Wielka furorę robi w Niemczech nasza odmiana - Piko - http://www.dahlie.net
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Beatko, ja stosowałam hydrożel w uprawie doniczkowej na balkonie, tyle, że nie konkretnie dalii. Rozumiem zasadę jego działania i widzę zasadność jego zastosowania. Jednak w dość małych objętościach ziemi chyba niewiele pomaga. Lepiej działa w większych skrzynkach czy doniczkach.
Już się zaopatrzyłam w hydrożel i w tym roku sypnę go zdecydowanie hojniej.
Bea2012
100p
100p

Post »

Madziu, właśnie chodzi mi o duże donice i skrzynki-pisałam mam takie gliniane i w nich dość szybko schnie ziemia.Szczególnie w skrzynkach szybko wysycha ;:185 bo jednak są mniejsze.W plastikowych nie ma parowania przez ścianki i jest inaczej.Dlatego też pomyślałam,że hydrożel spełni swoje zadanie.Zamierzam to sprawdzic w tym roku.
pozdrawiam,Beata
Awatar użytkownika
dorotkkka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lut 2013, o 19:12

Post »

Witam. Jako, że jestem laikiem w sadzeniu kwiatów ogrodowych, nie mam dużego doświadczenia to mam do Was pytanie odnośnie tego co jest na poniższym zdjęciu. :) Szukając sobie pięknych kwiatków do ogródka trafiłam w sklepie na dalie :) Ale im więcej na ich temat czytam, tym bardziej się ich obawiam. Czy to co jest na zdjęciu to same bulwy czy kłącza/karpy? Pytanie głupie, ale nigdy wcześniej nawet nie słyszałam tych dwóch nazw :D
Obrazek

Kolejna rzecz. Wiem, wiem, że jest tego całe forum, ale i tak nie rozumiem, wolę mieć 100% pewność, bo nie chcę zmarnować roślinek :) Jak takie coś posadzić? Pierwsze w donicy? Jakiej wielkości? Jak często podlewać, czy muszę to namoczyć wcześniej? I czy mogę zrobić to już teraz? Na koniec lutego i trzymać, np. w kuchni?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

No właśnie. Przyłączam się do pytania Koleżanki. Kupiłam karpy w plastikowych woreczkach z ziemią. Przełożyłam je do tacki wyściełanej mokrym ręcznikiem papierowym, którym również przykryłam karpy. Leżą sobie w 17 stopniach w jasnym pomieszczeniu - przykryte tym wilgotnym papierem. Czy dobrze robię? Pod koniec marca wsadzę je do doniczki. Czy taka 20cm/20cm wystarczy?
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Ja bym wsadziła w doniczkę, bo się wysuszą i zmarnują. Ja swoje trzymam w zimą w piwnicy. Wtej chwili już siedzą w donicach, bo zaczęly żyć. Trzymam je w w donicy, żeby podpędzić i potem do gruntu. Pytasz jak wsadzić? Swobodnie bulwę do donicy, żeby żeby luźno lezała i lekko przykryć ziemią. To zielone co kiełkuje już tego nie zasypywać. Jeśli chcesz żeby rosła w sezonie w donicy, to wsadz od razu do docelowej donicy i niech sobie rośnie, tylko na razie w chłodnym, nie ciepłym pomieszczeniu, bo wybuja.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”