Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Witaj pierwszy raz ciepło.Dziękuję za odwiedziny i milutkie słowa.Ja tez kupiłam w kauflandzie juz nasionka, ale wysiew ma być przełom marca kwietnia, ale nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Ostróżka ogrodowa, aster chiński/biały/, malwa ogrodowa, orlik,smagliczka skalna, maciejka, cyprysik letni/kochia/.Co możecie o nich p[owiedzieć, bo na opakowaniu wyczytalam,że są to rosliny jednoroczne, a w internecie,że potem same się rozsiewają i są wieloletnie.U siebie zamieszczę obrazki z opakowań tych roślin. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miło, że zajrzałaś Małgosiu. Mam nadzieję, że choć to pierwszy raz ale nie ostatni. Całkiem spore zakupy już zrobiłaś. Większość kwiatów o których piszesz sama się wysiewa co wcale nie oznacza, że są wieloletnie. Wieloletnie są np. byliny. Raz posadzone rosną wiele lat i jest to wciąż ta sama roślina. Przy roślinach jednorocznych nawet jeśli się wysieją to są już nowe rośliny i mogą wyrosnąć w zupełnie innym miejscu. Poza tym warunkiem koniecznym by cieszyć się kolejny sezon tymi samymi kwiatami jest pozostawienie przekwitniętych kwiatów i zawiązanie nasion. Muszą też być sprzyjające warunki atmosferyczne. Jednak nie wszystkie nasiona są w stanie przezimować w gruncie - choć i tak sporo.

Moje anemony z lat ubiegłych:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Marzy mi się duża kępka anemonów i co roku dosadzam je w tym samym miejscu. Są śliczne, długo kwitną i do tego długo stoją w wazonie. Niestety kwitną na raty, pojedynczymi kwiatkami mimo, że w gruncie jest kilkanaście bulwek :(
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izo witam Cię, :wit piękna ta goryczka na jednym z foto, gdzie można taką kupić :?: ja jakoś jeszcze nie trafiłem na nią, chyba się będzie nadawać na skalniaczek :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iza, piękne te zawilce wieńcowate :!: Bardzo bym chciał, by i u mnie zakwitły, choć na razie mam jeden kolor.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

takie zawilce mam pierwszą zimę okryłam badylami bo przeczytałam że tak ktoś radził i czekam wiosny ,, aha , zajrzałam pod osłonę w końcu jesieni ,miały już malutkie listki na wierzchu , piękny różowy zawilec ...... piękne roślinki skalniakowe , taka goryczkę kupiłam w tamtym roku , tez jestem ciekawa jak przetrzyma zimę ,w tym roku kupiłam nasionka ,zobaczę co z nich wzejdzie ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Iza widzę, ze i Ty zakupiłaś też nasionka :) Ja to nie mogę obojętnie koło nich w sklepie przejść :;230 Ładne zdjęcia zapodałaś, a te anemony to piękne.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O zupełnie nowy gość w moim ogródku...Witaj Matemax! Zapraszam do zwiedzania całego wątku. To jest moja pierwsza i na razie jedyna goryczka. Dostałam ją od pewnej Forumki. Goryczki jak najbardziej nadają się na skalniak. Z tego co wiem kupić je można na allegro i część szkółek też je ma w ofercie.
Masz rację Jacku - zawilce mają dużo uroku. Ja kupiłam mix i takie mi się trafiły. Jesienią kupiłam białe pełne - zobaczymy co z nich wyrośnie...
Witaj Maniusiko! Ty chyba też pierwszy raz u mnie...Bardzo się cieszę, że tu trafiłaś. Zawilce chyba wolą chłodniejsze dni dlatego jesienią widziałaś młode listki. W 2008 r jeszcze na przełomie listopada i grudnia jeden zawilec próbował u mnie kwitnąć - to jest ten w wazoniku ( ostatnia fotka). Żal mi się go zrobiło bo zapowiadali przymrozki i zabrałam go do domu :wink: Trzymam kciuki za Twoją goryczkę, bo i o swoją się poważnie martwię.
Jola! Jak miło, że zajrzałaś. Z tymi nasionami to chyba przesadzam :oops: Zastanawiam się czy gdyby były w szarych torebka, bez kolorowych zdjęć na wierzchu też by człowiek tyle kupował :?: :roll:

Nabyłam kolejne zwiastuny wiosny, bo w domu mam tak ciepło, że narcyze i hiacynty już przekwitły :( ( wiosną cebulki pójdą na działkę).

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Donneczka
200p
200p
Od: 16 cze 2009, o 00:15

Post »

Iza zakupiłam 3 ciemierniki... Czy wiesz ze w Starym Polu około połowy kwietnia są I Wiosenne Targi?
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

[
Jola! Jak miło, że zajrzałaś. Z tymi nasionami to chyba przesadzam :oops: Zastanawiam się czy gdyby były w szarych torebka, bez kolorowych zdjęć na wierzchu też by człowiek tyle kupował :?: :roll:
[/quote]

Mam ten sam problem. Z drugiej strony wydaje mi się, że gdyby nie wysiewy w większości przypadków są naprawdę bardzo opłacalne.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko - skąd masz tę dobrą wiadomość? Czy to pewne źródło? Z chęcią pojadę. Popatrzeć i coś kupić ;:224 . 3 ciemierniki - a na lilie nie skusiłaś się :?: Ja wpadłam w manię prymulkową. Dzisiaj kupiłam kolejną :oops:
Witaj Magdo! Tu chyba co druga osoba kupuje niezliczone ilości nasion...A producenci się cieszą :;230 i handlarze :;230
Awatar użytkownika
Donneczka
200p
200p

Post »

Iza lilie były takie sobie (delikatnie mówiąc) :D . A o targach wiem ze strony ODR w Starym Polu. Organizują je poraz pierwszy wiec niewiadomo jak będzie, potem maja byc w czerwcu i we wrześniu.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Izo, ja też cierpię obecnie na manię prymulkową :wit
Ta z fioletowym rantem jest obłędna!!!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko - to świetna wiadomość o tych targach. Sprawdziłam na ich stronie i rzeczywiście będą. Zawsze to tylko 2 miesiące czekania a nie 4 . Zastanawiam się jednak czy te czerwcowe nie zrobią tylko i wyłącznie rolniczymi...
Aniu - obłędne to są Twoje prymulki z zeszłego roku! Byłam i widziałam :shock:
Awatar użytkownika
Donneczka
200p
200p

Post »

Iza byłam dziś w Carrefour i znowu kupiłam co nieco z cebul :D
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

A ja dziś w biedronce doupiłam jeszcze jedną maciejkę, groszek pnący/chociaż nie wiem jak to wygląda/, bazylie, koperek szczypiorek.Nie wiem po co tyle tego kupuje, przecież nie lubie jednorocznych roślin, kojarza mi się ze śmiercią, przemijaniem, ulotnościa....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”