Przędziorek - skuteczne zwalczanie
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Skąd się biorą przędziorki na moich roślinach?
Odkąd zamieszkałem w domu, problem z przędziorkami się skończył. A dlaczego? Ano dlatego, że wilgotność powietrza rzadko kiedy spada mi poniżej 60%. I nawet nie jest tak, że przędziorków w ogóle nie ma ? widuję pajęczynki tu i ówdzie. Ale jest ich tak mało i tak źle im się żyje w takiej wilgotności, że nie są w stanie zaszkodzić roślinom...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam ten sam problem kupilam phytoseiulus to sa jacys naturalni wrogowie tych paskudztw,ale nie widze jeszcze efektu 

Ja polecam CANNA CURE , na szkodniki i pleśń. Pierwszy raz zastosowałam w zeszłym roku i w tym na pewno zostanę przy tym środku.
Pozdrawiam Małgorzata
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 gru 2012, o 00:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla leniwych na przędziorka Spruzit Spray albo Polysect Hobby Al
Pałeczki Provado Combi Pin 02 PR.
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Na przędziorki polecam karate zeon . Jak atakowały moje bananowce rok temu to raz prysłem i spokoj po kilku godzinach ;)
Przedziorki zimą się pojawiaja jak w domu jest zbyt mała wilgotnosc powietrza
Przedziorki zimą się pojawiaja jak w domu jest zbyt mała wilgotnosc powietrza

Maniak roślin egzotycznych 

- Nolinka
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Ja polecam Magus, działa na wszystkie stadia. Używałam wiosną i tej zimy ze 100% skutecznością.
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
Ja mam Magus , tylko że ogólny, na wszystkie owady ssące.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znalazłam taki przepis w necie: szklanka letniej wody 2 zmiażdżone ząbki czosnku + 2 łyżki oliwy.
Jak dotąd po miesięcznej kuracji kroton wydaje się uratowany
. Próbujcie a nuż wam też się powiedzie. 
Jak dotąd po miesięcznej kuracji kroton wydaje się uratowany

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 100p
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
Na przedziorka najlepszy Magus. spryskać dobrze i włożyć do worka foliowego na kilka godzin. Sama tak robiłam jak nabyłam się ich na dendrobiach.
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
Re: Przędziorek w domu!!!!
Ja mam chyba przędziorka ale wasze metody raczej prędzej zabiją mi roślinę niż szkodnika. Piszecie o środowisku wilgotnym a ja mam Adenium, które nie lubi wody
Co robić? ;(

- Estreva
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lut 2013, o 21:51
Po pierwsze,nie polecam stosowania Magus'a/Vertimec'u oraz innych insektycydów w domu,ponieważ stwarzają one poważne zagrożenie dla zwierząt.
Podczas oprysku mamy bezpośredni kontakt z oparami,czemu towarzyszy ból głowy oraz zawroty,pieczenie oczu,drapanie w nosie - wystarczający sygnał,aby robić to poza domem.
Po drugie - Polecam oprysk Magusem (w tym nasączenie ściereczki w tymże preparacie i dokładne przetarcie dolnych części liści),następnie oprysk Vertimec'iem.
Jeżeli dnia trzeciego nadal widzimy szkodnika,ponownie robimy oprysk Magusem i tak na zmianę.
U mnie jest to w 100 procentach skuteczne,za każdym razem działa i wystarcza jedno pryśnięcie dwoma preparatami.
Nie stosuję żadnego namaczania w wodzie,płukania liści,gdyż jest to mało efektywne.
Przetestowałam na ok.70 roślinach,bo tyle miałam zainfekowanych przez przędziorka.
Po 15-30 egzemplarzy za jednym razem.
Podczas oprysku mamy bezpośredni kontakt z oparami,czemu towarzyszy ból głowy oraz zawroty,pieczenie oczu,drapanie w nosie - wystarczający sygnał,aby robić to poza domem.
Po drugie - Polecam oprysk Magusem (w tym nasączenie ściereczki w tymże preparacie i dokładne przetarcie dolnych części liści),następnie oprysk Vertimec'iem.
Jeżeli dnia trzeciego nadal widzimy szkodnika,ponownie robimy oprysk Magusem i tak na zmianę.
U mnie jest to w 100 procentach skuteczne,za każdym razem działa i wystarcza jedno pryśnięcie dwoma preparatami.
Nie stosuję żadnego namaczania w wodzie,płukania liści,gdyż jest to mało efektywne.
Przetestowałam na ok.70 roślinach,bo tyle miałam zainfekowanych przez przędziorka.
Po 15-30 egzemplarzy za jednym razem.
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
Dziękuję za rady.
Ja chwilowo z braku laku posłużyłam się wodą z płynem do naczyń. Póki co przędziorków nie widzę. Ale czuję, że to tylko chwilowy efekt.
Ja chwilowo z braku laku posłużyłam się wodą z płynem do naczyń. Póki co przędziorków nie widzę. Ale czuję, że to tylko chwilowy efekt.