Miskanty
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dla zainteresowanych miskantami - czerwony "poblask" na liściach już mają: 'Roterpfeil', 'Afryka', 'Samurai', 'Sioux', 'Purpurascens'
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Jesienią kupiłam miskant. Nie wiem jaki bo mi oznaczenie gdzieś odfrunęło, pamiętam tylko że wysokość jaką ma osiągać to ok 90-130cm. Donica z trawą była duża, przesadziłam do gruntu, ale coś kiepsko z jego pojawieniem się tej wiosny. Widać jakieś pojedyncze źdźbła trawy, lewdą co wystające z ziemi. Stąd moje pytanie. Czy to normalne że dopiero teraz się "pojawia"? Czy może przemarzł mi zimą? Niczym go nie okrywałam. A może muszę go czymś podkarmić?
- Mariusz_S
- Kontakt:
Nawóz mu nie zaszkodzi, byle w umiarkowanej dawce. Miskant "puszczają" późno, jeśli żyje to będzie ok.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Cóż moge poradzić... Roślina to nie mebel... Coś mu nie pasowało. Mój przeżył... Jedyny (chyba - bo mam ich ok. 130) , który mi zmarzł to 'Zebra' . Za to straciłem np. 2 odmiany Panicum virgatum. Dlaczego? Nie wiem. Kupię raz jeszcze 

Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Wielkość roślin w danej chwili powinna być proporcjonalna do ich optymalnego wzrostu. Z tego punktu widzenia proporcje - jak napisałaś - są zachowane, bo 'Zebrinus' jest najwyższy (ok 2 m). Nie znamy za to wieku sadzonek - czy wszystkie trzy są co najmniej 2 sezony w gruncie (czyli są dobrze ukorzenione)? To może być czynnik ważący...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie wiem czy się nie mylę, ale jeśli ją wypycha - pewnie rosła w paskudnej torfowej ziemiigielka78 pisze: niestety sadzoną jesienią rozplenicę chyba szlag trafił - do tej pory nie pokazała listka, tylko coś ją wypych od dołu. A może zbyt krótko ją przycięłam...

Pozdrawiam, Marta
- Mariusz_S
- Kontakt:
Marta, próbowałaś tej metody przy wyższych roślinach? Chodzi mi o to, czy pozbycie sie torfu a przy okazji dużej ilości drobnych korzonków nie powoduje szybkiego przysychania częsci rośliny?
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
No to teraz będę już mądrzejsza. Chociaż myślałam, że to raczej przyciężkawa ziemia u mnie jej zaszkodziła lub wiatry... A taka była piękna.MartaG pisze:Nie wiem czy się nie mylę, ale jeśli ją wypycha - pewnie rosła w paskudnej torfowej ziemiigielka78 pisze: niestety sadzoną jesienią rozplenicę chyba szlag trafił - do tej pory nie pokazała listka, tylko coś ją wypych od dołu. A może zbyt krótko ją przycięłam...Trzeba to przed sadzeniem starannie wypłukać bo się robi taki 'korek'. Ja załatwiłam raz tak kilka bylin sadzonych jesienią, spieszyłam się no i efekt był wiosną w postaci suchych badyli. Od tamtego czasu całe kupione zielsko po wyjęciu z doniczek otrzepuję lub opłukuję z torfu i rozluźniam mocno korzenie.
- Mariusz_S
- Kontakt:
Dzis dopatrzyłem sie kolejnego trupa - 'Kirk Aleksander' (amerykański "zebrinusowaty"). PrzykroMariusz_Surowinski pisze:Cóż moge poradzić... Roślina to nie mebel... Coś mu nie pasowało. Mój przeżył... Jedyny (chyba - bo mam ich ok. 130) , który mi zmarzł to 'Zebra' . Za to straciłem np. 2 odmiany Panicum virgatum. Dlaczego? Nie wiem. Kupię raz jeszcze

Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja też mam gliniastą glebę a penniseta radzą sobie nadzwyczaj dobrze. Jedyny problem pojawia się po kilku latach, żeby zmniejszyć kępę wypadałoby użyć dynamitu:)igielka78 pisze:
No to teraz będę już mądrzejsza. Chociaż myślałam, że to raczej przyciężkawa ziemia u mnie jej zaszkodziła lub wiatry... A taka była piękna.
Sadząc nowe rośliny dodatkowo przecinam bryłę korzeniową (albo wprost rozrywam rękami) gdy jest zbyt zbita. Mieszam rodzimą glebę z kompostem i podlewam, czasem ściółkuję i gotowe. Nie rośnie mi tylko zielsko, które ma wybitnie stepowe wymagania.
Pozdrawiam, Marta