Jednoroczne olbrzymy

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jednoroczne olbrzymy

Post »

A mnie wyrastają nawet w pęknięciach chodnika :D ,a taki wyrósł mi na warzywniku :heja miał gabaryty 1.5m/1,5m
Obrazek
Kwiaty to resztki Raju.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Ale on piękny! Lubię takie!
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50

Post »

Fajny wątek - i tyle ciekawych roślin w sam raz dla mnie. U mnie małe mają małe szanse, bo psy ich nie widzą. A jak coś zdąży wyrosnąć dostatecznie duże, to jest szansa, że się uchowa i nie zostanie stratowane.
Podobają mi się zwłaszcza modrak sercolistny i titonia. No i ten różowy amarantus, wyjątkowy dziwak:-)
Modraka znalazłam na allegro w wersji sadzonkowej, chyba się skuszę.
Lubię rośliny przyciągające pszczoły i inne pożyteczne robactwo - macie jeszcze jakieś propozycje?
Pozdrowienia,
Gośka
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53

Post »

Z takich olbrzymów mam coś co długo było NN.
Doszukałam się nazwy,to ślaz kędzierzawy Malva crispa.
Nie mam akurat własnych zdjęć więc posiłkuję się linkiem http://forum.garten-pur.de/index.php?ac ... hor=974990
U mnie dorasta do ponad 2m,a liście są większe od dłoni.Wytrzymują przymrozki,kiedyś rosły aż do Bożego Narodzenia.
Jako ciekawostka,w moich stronach dawniej uprawiało się go jako warzywo(jadalne liście jak szpinak)i zawijało się w jego liście osełki świeżego masła. :D
Kwiaty to resztki Raju.
Awatar użytkownika
Wroblica
200p
200p
Od: 10 lis 2009, o 14:31

Post »

Hej.. ;:172
Ja też poszukiwałam w tym roku wielkich roślin. Posiałam rącznika i szarłaty , które inaczej nazywają się amarantusy podobno. Znalazłam ciekawą odmiane tego szarłatu o nazwie trójbarwny. Wykiełkowały ładnie.... niestety w doniczce...istny gąszcz. Częśc próbowałam popikować. na razie niby stoją takie cienizny, aż nie chce się wierzyć że z nich takie giganty mają być.
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50

Post »

Też nabyłam trójbarwnego, ale jeszcze nie zdążyłam wysiać.
Wielki mam w tym roku apetyt na rośliny z własnej rozsady i już mi się nie mieszczą:)
Tymczasem, za sprawą tego wątku, kupiłam na portalu aukcyjnym 3 sadzonki modraka. Zobaczymy co z niego wyrośnie;)
Pozdrowienia,
Gośka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”