Dziękuję serdecznie wszystkim za pochlebne opinie i odwiedziny.
Dawno mnie tu nie było, ale muszę przyznać, że zima doprowadza mnie do stanów depresyjnych w tym roku i jakoś nie mogę nawet wyglądac przez okna. Całe szczęście, że mam storczyki na parapetach to patrząc na nie mam nadzieję na wiosnę.
Szamanko, EWA K ziarno to głównie słonecznik, ewentualnie pomieszany z karmą dla papug. Mamy w pobliżu taki sklep gdzie można różne ziarna kupić na wagę, dostaliśmy też od znajomego rolnika woreczek mieszanki zbożowej i to wszystko jest w stołówce dla ptaków. Z moich obserwacji wynika,ze najlepiej schodzi słonecznik. Smalec do kokosa rozpuszczam w rondelku i jak troszkę ostygnie wsypuję do niego surową kaszę - sikorki bardzo chętnie korzystają z tej formy dokarmiania. Wieszam też słoninki.
Adam$Dana pewnie masz rację z tymi pedrakami, ale moja działka ma 1600 m2 i w zasadzie kret pojawia się w różnych miejscach (choć na jesieni najintensywniej na rabacie z między innymi prymulkami) musiałabym wylać hektolitry oprysku
rosiowa przepadłam bo najchętniej przespałabym tą zimę i obudziła się dopiero jak trawa będzie zielona. Widok miejsc w moim ogródku gdzie rosną ciemierniki i aktulnie leży tam ze 30 cm śniegu nie napawa mnie optymizmem. Byle do wiosny!
Na pocieszenie: