Moja kolekcja kaktusów i sukulentów - Artur89

Zablokowany
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja kolekcja na początek

Post »

Temat: pseudoszklarenka za zachodnim balkonie

Obrazek

Oprócz foli nie przeźroczystej-mlecznej, agrowłókniny czym jeszcze można "obić" szkielet tej konstrukcji co by słońce (które wytoczy sie o tej 13:00) nie spaliło mi kaktusów. Jest to w ogóle możliwe?
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie ma sensu kaktusów cieniować, bo one kochają słońce. Lepiej dobrać tak rośliny, by im zachodnia wystawa nie przeszkadzała. Folia to dobry pomysł, ale im mniejsza objętość szklarenki tym szybciej wzrasta temperatura i możliwość ugotowania roślin. Najlepiej zrobić zdejmowaną górę i w słoneczne dni ją zdejmować, tak by kaktusy mogły cieszyć się bezpośrednim słonkiem. To lubią najbardziej.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

blabla pisze:Nie ma sensu kaktusów cieniować, bo one kochają słońce. Lepiej dobrać tak rośliny, by im zachodnia wystawa nie przeszkadzała. Folia to dobry pomysł, ale im mniejsza objętość szklarenki tym szybciej wzrasta temperatura i możliwość ugotowania roślin. Najlepiej zrobić zdejmowaną górę i w słoneczne dni ją zdejmować, tak by kaktusy mogły cieszyć się bezpośrednim słonkiem. To lubią najbardziej.
Tak, kaktusy kochaja słońce (ale mowimy o wystawie zachodniej) - folia miała je uchronic od poparzeń :wink: W gruncie rzeczy moge zdejmować folie po np. dwóch-trzech godzinach operowania słońca (pod folią). Wtedy chyba bedzie mniejsze ryzyko poparzeń. Możesz mi doradzić jakiej folii użyć w tym przypadku ( chyba ze ta mleczna jest ok )?
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Jak się 'zahartuje' to raczej zmienjszy się prawdopodobieństwo poparzenia.

Mojego feraka przypiekło od wschodniej strony. W odpowiedniej chwili zobaczyłem jasną plamę i zdjąłem z balkonu. :wink:
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli moge sie powoli zabierać za konstruowanie pseudo-szklarenki... tj. p-szklarni :wink:
A to dzisiejszy kolczasty od znajomej:

Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Artur89 pisze:Tak, kaktusy kochaja słońce (ale mowimy o wystawie zachodniej) - folia miała je uchronic od poparzeń :wink: W gruncie rzeczy moge zdejmować folie po np. dwóch-trzech godzinach operowania słońca (pod folią). Wtedy chyba bedzie mniejsze ryzyko poparzeń. Możesz mi doradzić jakiej folii użyć w tym przypadku ( chyba ze ta mleczna jest ok )?
Kaktusy przyzwyczajają się do silnego słońca w czasie około 3 tygodni. Zatem folia nic tu nie pomoże. Należy doświadczalnie tak dobrać gatunki, by ta wystawa im nie przeszkadzała.
A folię należy dobrać tak, by była wytrzymała i możliwie przezroczysta dla światła. A gdy już się ociepli to późną wiosną i latem najlepiej się jej pozbyć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, jakoś spróbuje dobrać gatunki. I poszukam jakiejś folii co by nie zabierała słońca i chroniła przed poparzeniem :wink:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Folia NIE ZABEZPIECZY Twoich kaktusów przed poparzeniem. Co najwyżej może spowodować, że kaktusy poparzą się szybciej gdy temperatura pod folię wzrośnie powyżej 45*C.
Aby kaktusy się nie poparzyły trzeba je odpowiednio, stopniowo przyzwyczajać do słońca. Dodatkowo wystawa zachodnia zwiększa ryzyko poparzeń. Ale w tym przypadku nie mamy na to wpływu, bo balkonu nie obrócisz.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm wyli moge sobie wybić z głowy tą pseudo-szklarnie :( No nic - będę dalej hodować na komodzie w pokoju. W końcu jak na tym stanowisku kwitną i nie wydłużają sie to znaczy, że jest im dobrze :wink:

Poza tym chciałbym miec możliwość obrócenia balkonu na południe. Drugie mieszkanie i nadal balon zachodni :(
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Arturze, nie łam się. Na pewno do wiosny coś wymyślisz :)

A nowy nabytek całkiem ciekawy, ma piękne pomarańczowe kolce!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Baryczka pisze:Arturze, nie łam się. Na pewno do wiosny coś wymyślisz :)

A nowy nabytek całkiem ciekawy, ma piękne pomarańczowe kolce!
Albo zrobie mały test - poszukam wszelakich materiałów, które nadawałyby sie na okrywowe p-szklarni. Wezmę np. kawałek Epiphyllum - roś. testową i będę patrzył jak reaguje przy kolejnych typach okryw. W końcu coś zadziała a od reguły zawsze jest wyjątek. Ja sie nie zrażam - będę próbować aż dopnę swego. Jak już zrobiłem projekt to nie ma mowy, żebym sie poddał :lol: W tej p.-szklarni nie bedzie cieplej niż na zewnątrz bo tylko jedna ściana( frontowa) bedzie zakryta, reszta to goły szkielet.

* Co do nabytku - to nadal czekam aż ktoś mi podsunie nazwę :wink: Może jeszcze poszperam bo i tak nazwy niektórych moich kaktusów znalazłem przez przypadek :;230
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Trochę Ciebie nie rozumiem. Balkon generalnie na pewno jest lepszym miejscem dla uprawy kaktusów niż parapet. I konstrukcja foliowa zupełnie dobrze się do tego nadaje. Tylko musisz odpowiednio dobrać kaktusy do takiej uprawy. I stosować folię nie jako zacienienie ale jako ochronę przed deszczem i chłodem. W ciepłe słoneczne dni najlepiej kaktusy czują się na otwartej przestrzeni i pełnym słońcu.
I kolejny nie trafiony wybór - Epiphyllum to nie jest typowy kaktus tylko epifit i uprawa na balkonie nie będzie dla niego najkorzystniejsza. Ta roślinka lubi akurat rozproszone światło i ciepłe i wilgotne powietrze a nie pełne słońce. I właśnie ona może najgorzej znieść uprawę na balkonie. Najlepszym miejscem dla epi jest właśnie domowy parapet.
Goły szkielet nie jest najlepszym pomysłem ponieważ kaktusy teoretycznie można wystawić na zewnątrz już w kwietniu albo na początku maja. Ale jeśli nie osłonisz ich folią to będą miały wiosną zbyt zimno. Dlatego możesz odkrywać roślinki gdzieś od momentu, gdy temperatura w słoneczne dni będzie wyższa niż 15*C. Oczywiście dużo zależy od doboru roślin. Jeśli będziesz miał górale to możesz trzymać je bez żadnego zabezpieczenia praktycznie od końca kwietnia do października. Ale jeśli zdecydujesz się na kaktusy ciepłolubne to nawet pod koniec maja będzie dla nich jeszcze za chłodno.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A masz jakieś typy kaktusów na balkon zachodni??? Ja zauważyłem, że mój Gymnocalycium michanowichii (forma bezchlorofilowa) ma "pancerną" skórke. Kiedyś stał koło niego Melocactus - Melo sie poparzył a Gymno nic :lol: Może on sie nadaje na mój "pechowy balkon".
Jak już pójde na swoje to tylko na mieszkanie z połud. balkonem :lol: Ehhh, bo na razie mój balkon trochę mnie ogranicza :(

Aaaa i Dzięki wielkie za dotychczasowe informacje :)
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Forma bezchlorofilowa jak sama nazwa wskazuje nie ma chlorofilu więc nie może asymilować. Czyli nie jest w stanie wyprodukować pożywienia ze światła, które do niej dociera. Więc temat jakości jej oświetlenia jest zupełnie nie na miejscu. Zraz jest żywiony przez podkładkę i jej należy zapewnić optymalne warunki. A że pewnie jest to Hylocereus to na otwarty balkon za bardzo się nie nadaje, bo wymaga nie tak ostrego światła ale przede wszystkim ciepła i dużej wilgotności powietrza, co w domowych warunkach jest trudne do uzyskania.
Mam znajomego, który ma balkon pełen parodii. A wystawa balkonu jest południowo-zachodnia. Nie mam doświadczenia, które rośliny nadają się w takie miejsce. Musisz pokombinować.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Efekt dzisiejszego maratonu z Kamila po Wrocławiu czyli: LEROY MERLIN -> IKEA -> OBI -> CASTORAMA -> OBI (drugie)

Astrophytum ornatum
Obrazek

Ferocactus latispinus
Obrazek

Gymnocalycium pflanzii /lub/ Gymnocalycium saglionis ssp. tilcarense
Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”