Marzenko, nie wiem, czy trzeba przyciąć. Myślę, że tak ale może wypowie się ktoś bardziej kompetentny.
Mój dzwonek przezimował w mieszkaniu w chłodnym pokoju - nie mam ogródka, a dzwonka uprawiam na balkonie. Ładnie się rozrósł, zrobiłam kilka sadzonek, które kwitną coraz bujniej
Witam wszystkich w tym wątku...
Mam 3 niskie dzwonki. Dwa z nich zostały ogołocone z pąków przez jakieś zwierzę (ślimak?). Co mogę teraz zrobić, żeby zakwitły?
Witam serdecznie
Na forum jestem świeżakiem, ale mam nadzieję, że szybko wszystko nadrobię. Jako, że niedawno przeprowadziłam się do swojego domu, chce rozpocząć przygodę z ogrodem. Pierrwszy raz w życiu siałam dzwonek poszarskiego (28.04.2014, do dnia dzisiejszego nic nie wzeszło, wysiew do doniczki, temp otoczenia 20-21 stopni przez 24 godz) i karpacki (28.04.2014, zaczął wschodzić, ale bardzo rzadko, siewki niezwykle delikatne, łatwo się łamią- podlewam je już łyżeczką by ich nie zniszczyć przez przypadek, warunki takie same jak dla dz.poszarskiego). Jak długo wschodzą siewki, kiedy mniej wiecej mogę je zacząć pikować, jak podlewać (może nalewać wodę w podstawkę zamiast obok siewek?), i czy robię jakieś błędy przy nich? Będę wdzięczna za każdą radę i podpowiedź.