Witajcie. Od pewnego czasu z mężem odkładaliśmy trochę aby rozwinąć swój mały biznesik, aktualnie mamy odłożone ok. 50tys.
Ogrodnictwo stało się moim hobby już kiedy byłam dzieckiem. W zeszłym roku kupiliśmy dom z działką ( hipoteka

), namnożyło się trochę roślinek, myślę o własnej produkcji bylin.
Dało mi to trochę do myślenia i wpadłam na pomysł założenia jakby "szkółki bylin". Z racji że szkółkarstwo jest dla mnie troszkę skomplikowane, wolałabym nakierunkować się na byliny. Poczytałam trochę postów na forum, niestety większość jest już nieaktualna z racji że mamy już 2016 r.
Wiem że sprzedaż roślin na targu jest nieopodatkowana jeśli nie jest prowadzona w sposób ciągły.
Chciałabym założyć działalność gospodarczą i być trochę na swoim. Nie wiem tylko jak to wygląda od prawnej strony.
Nie mam zamiaru budowania szklarni czy tunelu, natomiast mam w domu 2 wolne pomieszczenia dobrze oświetlone
1. Czy po założeniu działalności gospodarczej mogę sprzedawać rośliny własnej produkcji ( tylko takie rośliny chciałabym sprzedawać )?
2. Jak to jest z podatkami w takim przypadku?
3. Czy sprzedaż wysyłkowa ( sklep online) jest inaczej opodatkowana?
Proszę o troszkę zrozumienia ( chętnie poszłabym do US popytać jak radziliście w innych postach, niestety jestem troszkę uziemiona )
Pozdrawiam cieplutko