Storczyki Enidy

reniab7
50p
50p
Od: 12 paź 2010, o 18:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Enidy

Post »

Witaj Enido!
Gratuluję pięknego sabotka! Jak o niego dbałaś, że odwdzięczył Ci się tak efektownym kwiatem?
Pozdrawiam, Renata
Awatar użytkownika
Enida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2009, o 11:55
Kontakt:

Post »

reniab7 pisze:Witaj Enido!
Gratuluję pięknego sabotka! Jak o niego dbałaś, że odwdzięczył Ci się tak efektownym kwiatem?
Pozdrawiam, Renata
W zasadzie to nic nie zrobilam - dalam mu spokoj :roll: Przez rok ani nie rosl ani nie marnial, nawet rozwazalam oddanie go mamie, bo myslalam, ze moze cos mu u mnie nie odpowiada. Pewnego dnia zauwazylam, ze cos sie dzieje, zaczal wypuszczac dwie nowe rozetki, potem pojawil sie ped i ten piekny kwiat. Szkoda, ze to nie sabotek seryjny.

Wstyd sie przyznac :oops: ale storczyki traktuje tak samo, tylko niektore czesciej podlewam, heh. W kazdym razie rosna i kwitna u mnie: dendrobia phalenopsis, zygopetala, phalenopsisy i sabotek. Mam chec na jakies inne gatunki, ale wpierw poczytam, ktore nie zmarnieja od takiego traktowania :wink:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrowienia od Izabeli.
Storczyki Enidy...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piękne Paphiopedilum :). Jest cudne i do tego to twoje kwitnienie... Swoje Paphiopedilum niestety wykończyłam kilka miesięcy po kupieniu, choć robiłam wszystko, jak trzeba...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny sabotek :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Iza jestem z rewizytą i ślicznie tu u Ciebie, sabotek przepiękny, urzekły mnie również phalenopsis żółtasek i to dendrobium z pierwszej strony - zielone z fioletem-boskie ;:138
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Witaj Izo
Piękne paphiopedillum ;:63 Mam je na swojej liście chciejstw.
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Witam serdecznie :wit
Cudne storczyki masz w swojej kolekcji ;:108 Gratuluję kwitnienia u sabotka - jest przepiękny ;:138 Mój właśnie przekwitnął i zastanawiam się czy uda mi sie go ponownie doprowadzić do kwitnienia :oops:
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
Enida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Dziekuje wszystkim za mile komentarze odnosnie sabotka ;:196 szalenie mi milo :D

agata06 - na pewno Ci sie uda "zakwitnac" sabotka, tylko nie mozna sie zniechecac, pamietaj jak to u mnie dlugo trwalo - 1,5 roku.

JoasiaM - bardzo lubie to zolte dendrobium, ale niestety obawiam sie, ze mi ostatnio przemarzlo - zzolkly wszystkie listki na mlodym przyroscie. Niedawno sie przeprowadzililismy i tak sie skonczylo poszukiwanie nowego miejsca dla kwiatow..

Chcialam kupic nowa rosline dzisiaj. Wybralam sie do pobliskiego centrum ogrodniczego, meza namowilam, ucieszylam sie, bo z daleka widzialam, ze dostawa byla..ale kwiaty od razu zmarnowane. Wszystkie staly w wodzie, korzenie nadgnite, kwitnienia jakies takie niemrawe..Wyladowalam w Tesco.Przywloklam miniaturke, ma listki nakrapiane i w ogole jest sliczna..tak sie zaaferowalam, ze obejrzalam tylko korzonki ( srednie, ale chyba ujda ) i do koszyka..w domu dokladniej sie przygladam - okazuje sie, ze wyrasta jej ped z liscia sercowego. Szkoda mi strasznie i przykro, ale ludze sie, ze moze keiki wypusci.
Zasadzilam do szkla - eksperymentalnie, będę bacznie obserwowac, zreszta i tak ma ten nieszczesny ped w srodku.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrowienia od Izabeli.
Storczyki Enidy...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

On powinien normalnie wypuścić keiki. Jeśli jest zdrowy, to raczej nie uschnie, za parę miesięcy może się pokazać basal keiki przy podstawie rośliny i sobie będa 2. Ten z pędem w stożku może już nie rosnąć dalej, ale keiki będzie rosło normalnie. A kwiaty ma ładne i dużo pąków, wygląda na dość chętnego do kwitnienia.
Awatar użytkownika
Enida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Storczykowa pisze:On powinien normalnie wypuścić keiki. Jeśli jest zdrowy, to raczej nie uschnie, za parę miesięcy może się pokazać basal keiki przy podstawie rośliny i sobie będa 2. Ten z pędem w stożku może już nie rosnąć dalej, ale keiki będzie rosło normalnie. A kwiaty ma ładne i dużo pąków, wygląda na dość chętnego do kwitnienia.
Dziekuje, poprawilas mi humor :tan
Pozdrowienia od Izabeli.
Storczyki Enidy...
Awatar użytkownika
Enida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Moje piekne, zolte dendrobium calkiem juz zmarnialo. Mysle, ze przemarzlo, przestawienie w inne miejsce nie pomoglo, wszystkie listki na mlodym przyroscie zzolkly i odpadly..nie wiem czy go zostawic i miec nadzieje, ze jakos sie odratuje czy juz nie ma szans.

Obrazek

Na szczescie drugie, ktore stalo w tym samym miejscu jakos sie trzyma, ale zawsze bylo w lepszym stanie. Jeden mlody lisc calkiem odpadl, nie podoba mi sie tez kolor najmlodszych wewnetrznych. Jeden zaczynal zolknac, ale ten kawalek ucielam. Nie mam pojecia jak mu pomoc, oby wzrost temperatury pomogl.
Mam nadzieje, ze tylko bylo im za zimno, a nie, ze jakies chorobsko..inne warunki uprawy byly takie jak wczesniej.

Obrazek Obrazek
Pozdrowienia od Izabeli.
Storczyki Enidy...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

A może puści jeszcze keiki od korzonków... ja bym poczekała jeszcze...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
reniab7
50p
50p
Od: 12 paź 2010, o 18:30

Post »

Witaj! Daj szansę dendrobium bez liści! Ja też miałam takie ( bez liści, dużo keiki). jesienią stwierdziłam, że keiki oddzielę i posadzę osobno.Tak też zrobiłam. Biedne i "nagie" dendrobium zostawiłam na parapecie- okazało się, że po ok. miesiącu wypuściło ok. 10 keiki i wciąż rosną nowe.
Pozdro. Renia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”