Kłodzki ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć Jakubie, widzę, że nie raz nas pewnie zaskoczysz swoim ogrodem, gratuluję tej kolekcji klonów, jestem pod wielkim wrażeniem, na jesień pod iglicą (pewnie wiesz o targach przy hali stulecia) mam nadzieję trafić shirasawanum 'Aureum' i palmatum 'Shishigashira'. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wisienka ! 6a to cieplutko !
u mnie na działce i u teściów jest 5a... (albo i jeszcze gorzej...)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Hm... na tej mapce, na której się opieram, najzimniejsza strefa to 5b. :?
Następna jest 6a.

Beskid Żywiecki taki zimny?? To chyba musisz mieć działkę gdzieś pod
Babią Górą albo Pilskiem?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43

Post »

działkę mam w Lipowej koło Żywca
zaraz pod Skrzycznem, teren pozbawiony drzew, wieje jak nie wiem
faktycznie w PL niby najzimniejszą jest 5b (-26 do -23 stopni)
a u nas w Lipowej podobno zimą często podchodzi pod -30 szczególnie jak wieje ze Skrzycznego (nie sprawidziłam bo tam jeszcze nie mieszkam, ale tak twierdzą miejscowi)
znajomy mieszka też w tamtym rejonie i próbował klony palmowe sobie posadzić... wszystkie trzy mimo okrywania po pierwszej zimie poszły :/

a co ciekawe, niżej już na dnie kotliny jest znacznie cieplej...

zresztą widać to nawet po ogródkach przydomowych - co komu rośnie a co niebardzo ;)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Iwcia&Patyrek pisze: Jestem zainteresowana kupnem klonu do zakatka japońskego. Ale musi spełniac pewne wymagania... tzn. musi być zielony, miec niski, poduszkowy pokrój i nie usiągac zbyt duzych rozmiarów docelowych.
Co byś mi w takiej sytuacji polecił?
Iwona
zielono i o poduszkowatym wzroście to przede wszystkim klon palmowy dissectum. Istnieje oczywiście więcej, spełniających te kryteria, ale najważniejszym czynnikiem jest tu dostępność. Polski rynek klonów palmowych jeszcze raczkuje. Oczywiście jest duży postęp, gdyż jeszcze 10 lat temu wielu ludzi nie wiedziało co to jest ( 2 lata temu jak poszedłem szukać książek o klonie palmowym do pracy dyplomowej, to pani myślała, że to praca z biochemii czy jakoś tak, no bo jak klon połączony z palmą? :lol: )

co do mojej strefy, ja nie patrzę na te mapki, bo np w katalogu roślin 2 mapka pokazuje, że Kłodzko jest w 7A :lol: :lol:
tak się składa, że mam porównanie z ogrodem położonym dość blisko Lipowej - rejony Skoczów, Brenna (konkretnie Górki Wielkie). Z tym gdzie zimniej, tu, czy tam to bym polemizował. Fakt, moje góry, to prawie nie góry :roll: :lol: ale zimy są naprawdę ostre. -30 też bywało...

co do klonów palmowych z mojej szkółki, to jeszcze nie w tym roku. produkcja podkładek trwa dłużej niż myślałem :cry: no chyba, że ktoś wie, gdzie można kupić takie na multipalecie, gotowe do szczepienia? ( a wiem, że takie sprzedają, tylko gdzie???
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wspaniały ogród! Jak z fotografii z jakiegoś czasopisma. Cudo!
Wspaniałe klony.
Gratuluje.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Napisałem, że jestem bezrobotny, gdyż ruchu w biznesie prawie nie ma. Ludzie zamiast kupić u mnie roślinkę po 5 zł, oblegają pobliskie punkty sprzedaży, by to samo kupić po 10 czy 15 zł. Wolą kupować w punktach sprzedaży, gdzie na cenę rośliny składa się: koszt rośliny, koszt transportu ze szkółki na giełdę, koszt transportu z giełdy do punktu sprzedaży, no i jeszcze zarobek dla punktu sprzedaży. W ten sposób z 5 zł robi się 15. Dodatkowo nie potrafię zrozumieć, dla czego ludzie wolą takie rośliny, skoro są przywożone z giełdy z Wrocławia? przecież tam jest o niebo cieplej i te rośliny w ogóle nie są zahartowane!! Nie powinno się sadzić roślin pochodzących z cieplejszej strefy! Moje rośliny przychodzą na świat tu w Kłodzku i są gotowe na mroźne zimy. Tymczasem tak jak mówię, brak ruchu w interesie, ciągłe koszty związane z utrzymaniem, koszty produkcji. To wszystko dobija i powoduje, że młody przedsiębiorca, taki jak ja, mimo najszczerszych chęci, wiedzy, zapału, zaangażowania i poświęcenia jest wypierany przez tych, którzy zdołali już zająć rynek i świetnie im idzie sprowadzanie i sprzedawanie roślin z Wrocławia po 15 zł. Idzie im tak dobrze, że nawet nie wysilą się by dowiedzieć się, z czego żyją i tak sprzedają ostrokrzewy jako berberysy (autentyk), czeremchy jako śliwy (kolejny autentyk), kaliny jako klony (!!!) i tak dalej... Wyjechać na zachód to teraz już nie jest taki problem. Wyczynem jest natomiast zostać tu na miejscu i tu sprawdzić się zawodowo.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale mi serce bije ;:31

Klony, kloniki, moje ukochane drzewka, o których marzę dniami i nocami, i których na razie mam sztuk 2. Piękny jest ten twój ogród - matecznik Kubo, piękny i tajemniczy, jak ogród Dickensa. Chętnie obejrzałabym go w naturze. Jak będziesz sprzedawał sadzonki kloników to w przyszłym roku ja się piszę. A co to jest na tym zdjęciu
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Dopiero teraz zauważyłam, że to zdjęcie się nie otwiera :oops: chodzi mi o ostatnie zdjęcie z twojego wpisu z Pią 17 Lip 2009 09:46
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek

o tego pana chodzi? :wink:
Jeżeli o niego to to jest Acer shirasawanum 'Aureum' - klon shirasawy 'Aureum'
tak wygląda w kwietniu, jak mu się liście rozwijają (piękny kontrast czerwonych pąków):
Obrazek
potem wiosna- lato:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
i na jesień tak:
Obrazek

Jedna z moich ulubionych roślin w ogóle :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kuba - ja wiem, o czym piszesz.
Sorki, że trochę zażartowałam, choć Tobie nie jest do śmiechu.
Chodziło mi tylko, że masz mnóstwo pracy przy roślinach.
Też się dziwię ludziom, którzy wolą przepłacać i często kupować "kota w worku",
niż zaopatrzyć się u ogrodnika, gdzie rośliny są bardziej sprawdzone i na dodatek
można pogadać z fachowcem.
Hm teraz tak się zastanawiam ... A może po prostu kupują w danym miejscu, bo się już przyzwyczaili tam kupować?
Albo nie wiedzą o Twojej szkółce?
Wiesz, że teraz reklama i promocje to dźwignia handlu.
A może jakoś bardziej wyjść do ludzi? Znajomy jeździ ze swoimi
wyrobami po różnych targowiskach.

Faktycznie - nie jest łatwo , ale trzymam kciuki, żeby Ci się powiodło! ;:333

A powiedz, który z klonów jest najbardziej wytrzymały na mróz i wiatry?
I do tego żeby cudnie jesienią się przebarwiał?
(czy jest w ogóle taki? :? )

Diana
- no to pod tym Skrzycznym masz specyficzny klimat.
Wiosną zdziwiłam się w Międzygórzu, jak zobaczyłam jak pięknie kwitnie tam
magnolia i rododendrony. W sumie jest tam klimat wysokogórski, ale wiatry w tej
dolince nie wieją, więc i rośliny mają inne warunki.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Do niego należy moje serce już na zawsze ;:226 Szykuj mi proszę Jakubie jego sadzonkę. Nie mam do ciebie znów tak daleko to może....
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hej, ja niczego nie odebrałem źle, po prostu się żalę, jak mogę :) Ulotki poszły, strona się robi, niedługo okleję moimi zdjęciami auto, więc będzie niezły widok :) a mimo wszystko względna cisza... no nic zobaczymy

Zwykły gatunek klonu palmowego. Jednakże widziałem już wiele takich zwykłych klonów palmowych i żaden się tak nie przebarwiał. Ja je kupiłem 3 i z nich 2 tak się przebarwiają. Nie wiem czy były to siewki, czy może to była jakaś odmiana? Sprzedawca nie wiedział, sprzedawał jako zwykłe zielone klony palmowe.
jak na razie nie przemarzły (nawet pamiętnej zimy 2005/2006), wiatry nic im nie robią, odpukać nie chorują jeszcze... a co do przebarwienia jesiennego... to pozostawiam oglądającym...

Obrazek

co do klona shirasawy, to niestety nie mam go jeszcze w tym roku rozmnożonego. Ten osobnik ze zdjęć jest wciąż za mały, bym mógł go namnożyć... może w przyszłym roku. Ale za to ten "zwykły pomarańczowy" :roll: :wink: jest dostępny
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Łał .... ;:215 Ale piękne ...
A z Twoich zdjęć świetne obrazy byłyby.
No i jak tu się nie zakochać w klonach?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź dotyczącą zielonego klonu do ogrodu japońskiego. Zakątek dopiero powstaje, w miare jak są fundusze :cry: więc póki co sukcesem w tym roku przygotowanie miejsca, powoli zaopatrujemy się już w rośliny, czerwonego klona palmowego już mamy, więc chcieliśmy kontrast. W takim razie co do klona odezwę się w przyszłym roku.

PS. Jak ruszy ci stronka na necie, to zobaczysz jak wszystko ruszy.;) I rzeczywiście dobrym pomysłem są wyjazdy na różne giełdy, targi i td. My z mężem czasami wybieramy się w takie miejsca i wierz mi ludzie są w stanie zapłacic wielkie pieniądze za ciekawe roślny. Ważne jest więc tez i to, żeby miec nowości, no i zapał.. poza tym wsparcie. Myślę sobie jednak, że poradzisz sobie całkiem dobrze.

Pozdrawiam
Iwona
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”