Aniu
ja masło sama robiłam.Kupowałam mleko od gospodarza,który rozwoził u nas ,zbierałam śmietanę,z mleka robiłam twaróg , a ze śmietany masło.Ale musiałam jeść je sama,bo moim chłopakom śmierdziało krową. Świeży chleb jest bardzo dobry z masłem i miodem -pysia o rany........... już głodna jestem,a jestem na diecie
Masło od ,mojej kobiety' pachnie mlekiem, a smakuje śmietaną i jogurtem
Wiem, jak można je zrobić .Kiedyś ,bujałam' butelką. Teraz mam tyle do zrobienia....
Chlebki zjadają moje chłopaki,czyli mąż i syn.Jak tylko upiekę to od razu po przestygnięciu zjadają cały bochenek taki duży 800 gramowy Ja zjadam dziennie tylko 2 kromki chleba i to tego razowego
Co do masła to kiedyś też bujałam butelką ,a teraz to robię mikserem Ja bardzo lubię takie swojskie masło i swój twarożek ze szczypiorkiem.Chociaż wiem co w nim jest
Chętnie skorzystam z zaproszenia,właśnie wróciłam z zakupów mąka razowa upolowana foremkę chyba gdzieś mam, muszę tylko znależć czas na zrobienie ciasta:)
no to po wakacjach trzeba będzie zabrać się za zakwas:)(od wtorku wyczekany urlop).
Ostatnio próbowałam chleb mojej koleżanki na drożdżach był pyszny, troche tylko było żal że jak ją odwiedziłam ulotnił sie już zapach... czekam na jej przepis.
Sława, chleb na drożdżach to zupełnie inna bajka. Nie powiem,że jest gorszy. Ale na pewno mniej trwały i smakowo nie dorównuje pieczywu na zakwasie
Zakwas jest naprawdę łatwy do zrobienia. Możesz też kupić suchy na allegro i go aktywować :P
Gosiu, już jestem i wpadłam zobaczyć Twój chlebek
Wygląda pięknie!
Nie wyrósł dobrze, bo po pierwsze zakwas może być za młody, po drugie- zwiększ czas wyrastania.
Następnym razem na pewno będzie super. Z zakwasem trzeba eksperymentować